Infofinanciar > Info > Unii furnizori de energie electrică își pot întrerupe activitatea dacă nu se iau măsuri. Ce solicitări are AFEER
Info

Unii furnizori de energie electrică își pot întrerupe activitatea dacă nu se iau măsuri. Ce solicitări are AFEER

energie electrica - sursa foto - gandul.ro
Sursa foto - gandul.ro

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România le transmite, prin intermediul unei scrisori, lui Nicolae Ciucă, Virgil Popescu și Dumitru Chiriță, președintele ANRE, să deblocheze urgent procesul de decontare și plata de la bugetul de stat a sumelor aferente plafonării prețurilor la energie datorate furnizorilor.

Asociația avertizează că, din cauza acestui blocaj, există un risc ca anumiți furnizori să își înceteze activitatea în perioada care va urma.

Ce conține scrisoarea trimisă de AFEER

Scrisoare trimisă de AFEER este următoarea: „AFEER își exprimă îngrijorarea profundă privind viitorul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, într-un demers ce se constituie într-un apel de maximă urgență, susținut de membrii Asociației, care reclamă mari probleme de ordin financiar. După 7 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor privind compensarea, exceptarea și plafonarea prețurilor la energie (electrică și gaze naturale), unele dintre instituțiile statului român continuă să nu respecte legislația, ceea ce afectează extrem de grav activitatea furnizorilor, cu efecte negative pe întreg lanțul energetic, de la producător la consumator!”.

Conform sursei citate, ca să sprijine consumatorii, statul român a aprobat o legislație prin care, exceptarea, compensarea și plafonare prețurilor sunt suportate de către furnizori, acest lucru într-o primă etapă. În cea de-a doua fază, efortul financiar va fi preluat la buget, după ce furnizorilor li se decontează aceste cheltuieli.

Practic, furnizorii cumpără energie electrică și gaze naturale la prețurile din piață și emit către consumatori facturi la prețurile din contract, însă, sumele încasate sunt cele care rezultă după ce compensările și plafonările au fost aplicate.

Asociația, potrivit celor de Profit.ro, mai spune și că: „Facturile conțin, pe lângă prețul efectiv al energiei, și costurile de transport, de distribuție, sumele aferente programelor de promovare a energiei regenerabile și a cogenerării de înaltă eficiență (certificatele verzi și bonusul de cogenerare), precum și accizele și TVA-ul către bugetul de stat. Prețul final al energiei electrice este limitat în prezent, prin legislația în vigoare, la valori între 0,68 lei/kWh și 1 leu/kWh, iar la gaze naturale – între 0,31 lei kWh și 0,37 lei/kWh. Astfel, deși furnizorii încasează doar aceste prețuri minimale, sunt nevoiți să plătească sumele întregi către producătorii de energie (energia electrică și gazele naturale, inclusiv certificatele verzi și bonusul de cogenerare), tarifele de transport și distribuție, precum și taxele către stat (accize și TVA)”.

AFEER acuză că unele instituții din stat nu și-au respectat obligațiile care le-au revenit în conformitate cu legislația, deși furnizorii au făcut toate eforturile pentru a își indeplini sarcinile.

Măsurile propuse AFEER

În condițiile în care unii furnizori ar putea să dispară de pe piață în cazul în care nu se rezolvă nimiic, AFEER propune o serie de măsuri: datoriile pe care statul le are către furnizori să fie compensate cu obligațiile de plată ale furnizorilor către bugetul de stat; să nu fie sancționați furnizorii dacă întârzie cu plata către bugetul de stat; statul să garanteze creditele furnizorilor de energie până în momentul în care sumele datorate sunt decontate în întregime. Ultima măsură este modificare modului în care se realizează procesul de decontare, ca în eventuliatea în care apar neconcordanțe între sumele transmise de furnizor și cele constate de autorități, să fie decontate sumele care nu au obiecțiuni. Sumele care necesită mai multe verificări o să reprezinte obiectul reconcilierii ulterioare.