Infofinanciar > Info > Graba Ucrainei strică treaba Rusiei! Cum se descurcă armata de la Kiev și ce își doresc militarii de la Kremlin
Info

Graba Ucrainei strică treaba Rusiei! Cum se descurcă armata de la Kiev și ce își doresc militarii de la Kremlin

armata Ucrainei - sursa foto - realitatea.net
armata Ucrainei - sursa foto - realitatea.net

Armata din Ucraina de la nord-est de Harkov nu doar că rezistă eroic, chiar face și progrese. Institutul pentru Studiul Războiului au publicat o analiză pe timpul nopții de sâmbătă spre duminică o analiză în care se spune că, în acest ritm, soldații ucrainieni vor ajunge în aceste săptămâni până la granița cu Rusia.

Acțiunile militare desfășurate cu succes de Ucrainiei creează posibilitatea ca forțele milirare din Rusia să se retragă. Se spune și că, drept măsură de a încetini atacurile armatei din Ucraina, rușii au distrus trei poduri, acest lucru făcând deplasarea mult mai lentă.

De asemenea, istoria ne-a învățat că armatele distrug poduri doar dacă au luat hotărârea că nu vor încerca să meargă peste râu, cel puțin nu în următoarea perioadă de timp. Astfel, posibilitatea ca Rusia să atace în viitorul apropiat pentru a recuceri zona de nord-est a Harkovului este una puțin probabilă.

Cum se descurcă armata Ucrainei

Scopul ofensivei ucrainiene poate fi, probabil, să forțeze trupele rusești să părăsească raza de acțiune a artileriei din Harkov și să se îndrepte către frontiera cu zona Belgorod, o regiune rusă. Pentru că ritmul cu care avansează armata din Ucraina este unul rapid, există posibilitatea ca armata rusă să nu poată opri trupele din țara condusă de Volodimir Zelenski să ajungă la granița cu statul lui Putin. Tot conform raportului, acest lucru ar fi destul de greu chiar și dacă Rusia suplimentează întăririle.

Deși nu este un pericol direct pentru liniile rusești de comunicații către Izium, contraofensiva arată că are potențial și că poate crea împrejurări favorabile pentru alte atacuri în nord-estul regiunii Harkov.

În raportul  Institutului pentru Studiul Războiului se anunță faptul că forțele rusești urmează să anunțe crearea unei noi republici, mai precis Republica Populară Herson. Există și varianta ca Rusia să anexeze apelând la forță regiunea Herson în perioada următoare și să intensifice procedurile de ocupare a Mariupolului.

Ce vrea sa anexeze Rusia?

Pe 6 mai, Denis Pușilin, lider în Republica Populară Donețk, a venit la Herson, iar oficiali locali de ocupație au dovedit că vor ca regiunea să fie supusă Rusiei, spunând că vor face eforturi în acest sens.

Tot conform unor evaluări anterioare ale institutului menționat mai sus, Rusia va încerca să anexeze direct zonele pe care le ocupă din părțile de sud și de est ale Ucrainei și astfel își va consolida administrația de ocupație și o să încearcă să ia definitiv aceste teritorii Ucrainei. O altă variantă ar fi ca Rusia să creeze republici proxy ilegale.

Cele mai importante concluzii ale studiului sunt: armata din Ucraina face mai progrese în zona Harkov și sunt șanse ca într-o perioadă scurtă de timp să avanseze până la granița cu Rusia; deși rușii au afirmat că ei dețin controlul în Popasna, situația din estul Ucrainei nu le e favorabilă; Rusia fie va anunța crearea Republicii Populare Herson sau vor prelua cu forța această regiune în următoarele săptămâni. Ultima concluzie este faptul că, armata de la Kremlin continuă să aibă în vizor Odesa cu lovituri de rachete de craozieră și să realizeze atacuri sub pavilion fals în Transnistria.