Infofinanciar > Lumea la zi > Umbrele lui Putin pe continentul negru. Cum se răspândesc narațiunile pro-ruse în Africa
Lumea la zi

Umbrele lui Putin pe continentul negru. Cum se răspândesc narațiunile pro-ruse în Africa

Rusi Africa, sursa foto: Aktual 24
sursa foto: Aktual 24

În Africa de Sud, un influent din rețelele de socializare care a adăugat „Vladimir” la numele său de pe Twitter pentru a transmite respectul său pentru președintele rus transmite conținut generat de Rusia pe Twitter și Telegram către o audiență în creștere, care numără acum 148.000 de adepți. 

Pe Afrique Média, un canal de televiziune cu sediul în Camerun care ajunge la milioane de oameni din Africa și care a semnat recent un parteneriat cu RT, rețeaua de televiziune rusă finanțată de stat, experții laudă în mod regulat invazia Rusiei în Ucraina, unul dintre ei declarând recent: „Glorie lui Putin”. 

Un videoclip animat care circulă online arată un curajos comando rusesc din grupul Wagner, care luptă pentru Rusia în Ucraina, alăturându-se soldaților din Africa de Vest pentru a învinge o hoardă de zombi invadatori din Franța. 

În ultimul an, o avalanșă de conținut pro-rusesc a apărut tot mai des pe posturile de știri și pe platformele de socializare din Africa. Mesajele urmăresc să obțină sprijin pentru invazia Ucrainei și să prezinte prezența crescândă a Rusiei pe continentul african ca fiind benefică, denigrând în același timp implicarea americană și europeană – în special franceză – în Africa. 

Cum se face „realinierea” publică în Africa 

Printre documentele serviciilor de informații americane scurse săptămâna trecută se numără un raport care spune că agenția de informații militare a Rusiei a planificat în februarie o campanie de propagandă folosind mass-media africane pentru a „realinia” opinia publică din Africa cu Rusia, îndepărtându-se de Occident. 

O gamă largă de mijloace de informare în masă a vehiculat acest conținut, inclusiv influenceri pe rețelele de socializare și site-uri de știri și rețele de televiziune care au semnat parteneriate cu operațiuni finanțate de Kremlin. 

Potrivit experților, unele dintre aceste publicații sunt afiliate grupului Wagner, rețeaua susținută de Kremlin, care operează în mai multe țări africane, semănând dezinformare și trimițând mii de mercenari pentru a susține guvernele prietene și pentru a extrage aur și alte resurse naturale. 

„Știrile false rusești sunt produse la scară industrială aici”, a declarat Abdoulaye Guindo, coordonatorul Benbere, un site de verificare a faptelor cu sediul în Mali, unde grupul Wagner are o prezență considerabilă. „Măiestria conturilor pro-ruse este de netăgăduit”. 

În același timp, raza de acțiune a agențiilor de știri occidentale s-a diminuat în unele părți ale continentului. BBC elimină zeci de jurnaliști din Africa și închide cel puțin trei canale care emit în limbile locale africane, ca parte a unei reduceri mai ample. 

Radio France Internationale și France 24, care sunt finanțate de guvernul francez, au fost suspendate în Mali și Burkina Faso, unde liderii aliniați cu Rusia au expulzat reporteri francezi. Astfel de interdicții și expulzări „au creat spațiu pentru mass-media favorabile unei narațiuni pro-ruse”, a declarat Reporters Without Borders într-un studiu recent. 

Din Republica Centrafricană până în Madagascar, din Mali până în Africa de Sud, Rusia urmărește să se poziționeze ca un bastion împotriva Occidentului în Africa. Această influență a devenit și mai evidentă pentru guvernele occidentale atunci când 26 dintre cele 54 de țări de pe continent au refuzat să se alăture unui vot al ONU de condamnare a invaziei rusești în Ucraina. 

Interviurile cu peste două duzini de oficiali guvernamentali, analiști și jurnaliști arată modul în care mass-media și operațiunile de dezinformare promovează interesele rusești în Africa. 

„Ne confruntăm cu o forță majoră”, a declarat generalul Pascal Ianni, un oficial militar francez însărcinat cu contracararea operațiunilor de dezinformare ale Rusiei în Africa de Vest. 

Din Republica Centrafricană până în Madagascar, din Mali până în Africa de Sud, Rusia urmărește să se poziționeze ca un bastion împotriva Occidentului în Africa. Această influență a devenit și mai evidentă pentru guvernele occidentale atunci când 26 dintre cele 54 de țări de pe continent au refuzat să se alăture unui vot al ONU de condamnare a invaziei rusești în Ucraina. 

Interviurile cu peste două duzini de oficiali guvernamentali, analiști și jurnaliști arată modul în care mass-media și operațiunile de dezinformare promovează interesele rusești în Africa. 

„Ne confruntăm cu o forță puternică”, a declarat generalul Pascal Ianni, un oficial militar francez însărcinat cu contracararea operațiunilor de dezinformare ale Rusiei în Africa de Vest. 

Ajutor din China 

La scurt timp după invazia Ucrainei, Uniunea Europeană a suspendat rețeaua de televiziune RT (prescurtarea de la Russia Today), susținută de Kremlin. 

De atunci, RT și-a extins operațiunile în Africa și a dezvoltat un „hub african în limba engleză” la Johannesburg pentru a „acoperi o gamă cât mai largă de subiecte care prezintă interes atât pentru publicul local, cât și pentru telespectatorii internaționali ai RT”, a declarat Anna Belkina, redactor-șef adjunct al RT, ca răspuns la întrebări. 

Țările occidentale, a spus ea, au căutat mult timp „să ne limiteze activitatea jurnalistică și să înăbușe perspectivele pe care le aducem în atenția publicului”. 

Canalul francofon al RT, RT France, a încercat, de asemenea, să se mute din Europa într-o țară francofonă din Africa de Vest, potrivit lui Séga Diarrah, un jurnalist din Mali, care a declarat că a fost însărcinat de președintele RT France să lucreze la această mutare. 

Aceste planuri nu s-au concretizat încă, astfel încât Rusia își distribuie materialele și prin intermediul unor instituții media africane prietenoase și al unor persoane influente. RT și Sputnik, o agenție de știri finanțată de Kremlin, au semnat parteneriate cu cel puțin o duzină de agenții de știri africane, a declarat Maxime Audinet, care studiază operațiunile mediatice ale Rusiei în Africa la IRSEM, un institut de cercetare afiliat la Ministerul francez al Apărării. 

Afrique Média, care emite din Camerun, țară din Africa Centrală, a anunțat în decembrie un parteneriat cu RT. „Sfârșitul propagandei înșelătoare a Occidentului”, a spus aceasta pe un banner de știri. 

Sputnik și-a rebranduit serviciul francofon, care odinioară avea ca scop principal atingerea unui public din Franța, în Sputnik Afrique. Acum, cea mai mare parte a traficului său, deși în scădere, provine din țările africane. În Mali, un post de radio cu sediul în Bamako difuzează acum un podcast de știri Sputnik în fiecare seară. 

„Aceasta este modalitatea Moscovei de a se extinde în Africa”, a declarat dl Diarrah, jurnalistul din Mali. „Cu mercenari și cu instituții media”. 

Influencerii din social media joacă un rol important 

De la domiciliul său de lângă Johannesburg, Modibe „Vladimir” Modiba postează conținut video de la RT pe Twitter și de pe propriul blog de știri pe Telegram. Într-un interviu, el a susținut că este plătit de familie și de prieteni – nu de Rusia. El a declarat că atitudinea sa reflectă „iritarea” tot mai mare a tinerilor sud-africani de culoare față de Occident și față de mass-media sud-africană tradițională. 

Țările occidentale, a spus el, „vor întotdeauna să se amestece în problemele africane, sau sunteți aici pentru a ne fura resursele”. 

Există, de asemenea, dovezi că societățile chineze ajută la răspândirea conținutului rusesc în Africa. StarTimes, un furnizor de media și televiziune prin satelit cu sediul la Beijing, a continuat să pună RT la dispoziția clienților, chiar dacă alte companii au renunțat la acest canal în urma războiului. 

Ca parte a unui acord de partajare a conținutului, Xinhua, agenția de știri de stat chineză, a tradus articole din serviciul de știri de stat rusesc, Interfax, care au fost apoi preluate de agenții din Republica Democrată Congo și din alte țări. Potrivit lui Dani Madrid-Morales, expert în dezinformare la Universitatea din Sheffield, unele articole au promovat afirmația falsă potrivit căreia Statele Unite ar fi depozitat arme chimice în Ucraina. 

Eroi ruși și zombi francezi 

Din 2019 până în 2022, Meta a eliminat cel puțin opt rețele diferite de conturi care vizau publicul african pe Facebook și Instagram, precizează compania. Multe dintre ele erau legate de Evgheni Prigozhin, fondatorul rețelei Wagner, potrivit Meta. Paginile de Facebook din Mali au difuzat, de asemenea, mesaje pro-Wagner, chiar în momentul în care mercenarii Wagner ajungeau în țară anul trecut. 

De atunci, campaniile mediatice au devenit mai sofisticate și mai vizibile, a declarat generalul Ianni, oficialul militar francez. 

Într-un videoclip animat care a circulat pe rețelele de socializare în acest an, un comando purtând o uniformă cu steagul rusesc și însemnele grupului Wagner sare dintr-un elicopter pentru a veni în ajutorul a doi soldați africani asediați, din Mali și Burkina Faso. 

Împreună, soldații africani și aliatul lor rus înving Franța, fosta putere colonială, reprezentată ca o haită de schelete amenințătoare asemănătoare cu zombi și un șarpe uriaș. La finalul videoclipului, cei trei se îndreaptă spre Coasta de Fildeș – în mod tradițional un aliat al Occidentului. 

„Sunt bucuros să ajut”, le spune soldatul rus omologilor săi din Africa de Vest. 

Oficiali africani și occidentali din domeniul informațiilor și al armatei au declarat că sunt alarmați atât de mesaj, cât și de format: Videoclipurile animate pot ajunge chiar și la publicul care nu știe să citească. 

Rusia și Occidentul concurează de mult timp pentru influență în Africa, iar utilizarea operațiunilor de influență și a mercenarilor acolo nu este o invenție rusească. 

Dar, în condițiile în care Rusia este evitată de o mare parte a lumii occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina, aceasta face acum o încercare de a atrage mai multe țări africane pe orbita sa. Iar mass-media generată de Rusia are un impact, a declarat Iurii Pyvovarov, ambasadorul Ucrainei în Senegal și în alte patru țări din Africa de Vest. 

El a spus că un ministru de rang înalt din Senegal l-a întrebat de ce Ucraina a atacat Rusia – un fals promovat adesea în mass-media rusească. Iar jurnaliștii senegalezi l-au întrebat de ce Ucraina adăpostește naziști – citând ca dovadă un articol de propagandă de la Sputnik. 

„Dacă statele africane sunt atât de atașate de neutralitate, pe care o respect pe deplin, de ce sunt atât de atașate de narațiunile rusești?” a declarat domnul Pyvovarov într-un interviu. 

Conținutul pro-rusesc privind războiul din Ucraina domină încă acoperirea rețelelor de televiziune precum Afrique Média, putând influența opiniile unor generații de telespectatori. 

Henri Doué Taï, în vârstă de 80 de ani, un administrator pensionat al unei companii petroliere, urmărește canalul din sufrageria sa din Abidjan, cel mai mare oraș din Coasta de Fildeș. O fotografie înrămată a președintelui Rusiei, Vladimir V. Putin, era așezată printre fotografiile de familie, potrivit New York Times.

Alături de el se afla nepotul său în vârstă de 41 de ani, Serge Bah, care a studiat ingineria petrolieră la Moscova. Domnul Bah a spus că preferă să urmărească Afrique Média, Russia Today sau un canal Telegram puțin cunoscut care transmite actualizări despre război în limba franceză. 

Spre deosebire de posturile de știri occidentale care prezintă o acoperire părtinitoare a războiului din Ucraina, aceste surse, a insistat dl Bah, sunt independente. 

„Sunt materiale de primă mână”, a spus el.