Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, trădat de un aliat tradițional! Serbia a livrat arme Ucrainei
Lumea la zi

Putin, trădat de un aliat tradițional! Serbia a livrat arme Ucrainei

puști automate; sursă foto: gandul.ro
FOTO: gandul.ro

Aliatul tradițional al Federației Ruse, Serbia, stat care a refuzat de altfel să impună sancțiuni asupra regimului de la Kremlin, a acceptat în cele din urmă să furnizeze Kievului armament.

Documentul clasificat al Pentagonului care prezintă răspunsul dat de statele europene solicitărilor venite din partea Ucrainei în materie de aprovizionare cu ajutor militar și arme letale, este doar unul dintre zecile de informații clasificate care au ajuns în mediul on-line în ultima săptămână.

Serbia a trimis sau va trimite arme Kievului

Denumit „ Răspunsul Europei la conflictul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina”, documentul relevă pozițiile a 38 de guverne europene în materie de răspunsurile oferite Kievului în ceea ce privește acrordarea asistenței militară. În dreptul Serbiei se precizează că inițial a refuzat să sprijine forțele ucrainene, însă a trimis sau urmează să trimită tehnică militară letală.

Documentul a fost datat la 2 martie și este marcat ca fiind secret și Noforn ceea ce înseamnă că este interzisă publicarea acestuia de către serviciile secrete. Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă. Guvernul Serbiei a precizat că va adopta o poziție netură în cadrul războiului din Ucraina, deși de-a lungul timpului a făcut parte din sfera de influență a Moscovei, atât din punct de vedere economic cât și cultural.

Dacă documentul este autentic, el arată fie duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie faptul că acesta este sub o presiune enormă din partea SUA să livreze arme Ucrainei„, a precizat Janusz Bugajski, specializat pe regiunea Europei de Est în cadrul institutului de politică externă Jamestown Foundation. În aceste condiții Departamentul de Justiție din SUA a demarat o anchetă pentru a identifica cum a fost posibilă scurgerea de informații și în ce mod a fost afectată securitatea națională Statelor Unite.

Rusia cere explicații

Documentul Pentagonului a împărțit răspunsurile în patru categorii: țări care s-au angajat să ofere instruire și ajutor letal; țări care au oferit deja instruire, ajutor letal sau ambele; țări cu capacitatea militară și voința politică „de a oferi ajutor letal în viitor”, informează reuters.com.

Austria și Malta au fost singurele două țări care au marcat „Nu” în toate cele patru categorii. Dezvăluirea graficului vine la puțin peste o lună după ce documente postate pe un canal pro-Rusia de pe aplicația globală de mesagerie Telegram ar fi arătat că un producător sârb de arme a trimis în noiembrie rachete sol-sol Grad de 122 mm către Kiev. Moscova, în luna martie, a cerut Belgradului o explicație oficială cu privire la presupusele livrări, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Producătorul de arme Krusik Corp. din Valjevo a negat că ar fi furnizat rachete sau alte tipuri de armament Ucrainei. Președintele sârb Vucic a calificat acuzațiile drept „o minciună notorie”. „Nu am exportat nicio armă sau muniție către Rusia sau Ucraina”, a declarat liderul Serbiei, în timpul unei vizite din 5 martie în Qatar. De la începutul războiului, în februarie anul trecut, Vucic a încercat să echilibreze legăturile strânse cu Vladimir Putin cu obiectivul său de a adera la Uniunea Europeană. Dar Serbia este singura țară din cele 44 de state europene care nu a reușit să impună sancțiuni Rusiei.