Infofinanciar > Lumea la zi > De ce vrea Rusia să scape de Grupul Wagner. Varianta serviciilor secrete britanice
Lumea la zi

De ce vrea Rusia să scape de Grupul Wagner. Varianta serviciilor secrete britanice

wagner, defense.ro
Foto: defense.ro

Grupul Wagner, condus de omul de afaceri Evgheni Prigojin, cunoscut în trecut drept „bucătarul lui Putin”, poartă o luptă pentru putere cu Ministerul rus al Apărării, invocând probleme de strategie militară și lipsă de material militar în războiul din Ucraina.

Kremlinul vrea să promoveze crearea de noi companii paramilitare private care să înlocuiască grupul Wagner din cauza luptei pentru putere dintre compania mercenară și Ministerul rus al Apărării, potrivit serviciilor secrete britanice, scrie presa spaniolă.

Pentru cercul lui Putin, guvernul menține din ce în ce mai puțin control asupra organizației Wagner, care joacă un rol „semnificativ” în războiul din Ucraina, şi încearcă să creeze o serie de companii militare alternative care să înlocuiască Wagner în rolul principal pe care îl are în luptele din Ucraina, susține agenția britanică de informații.

De mare anvergură

În ciuda intențiilor lor, din Marea Britanie se subliniază că în prezent nu există nicio companie privată dedicată muncii militare pe teren care să aibă dimensiunea sau capacitatea războinică a grupului Wagner și că Moscova vrea să parieze pe mercenari privați ca o modalitate de a-și plăti soldații mai puțin și de a depăși ineficiența pe care unitățile obișnuite ale Armatei o arată în luptă.

În mod similar, conducerea Grupului Wagner consideră că cea a guvernului rus crede că pierderile mari în rândurile companiilor private dedicate războiului vor fi mai bine tolerate și asumate de societatea rusă, în comparație cu pierderile mari din armata oficială rusă.

Prea multă ideologie

Un important organism consultativ rus, Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului, care a fost creat de Putin în 2012, și-a dezvăluit intenția de a interzice accesul la portalul online enciclopedic Wikipedia în țară, odată ce a dezvoltat o „alternativă” națională.

Din Consiliu, ei asigură că Wikipedia este un „produs ideologic și politizat” asupra căruia trebuie să avanseze pentru a o închide.Conform însuşi președintelui organizației, Valeri Fadeev, enciclopedia mondială include un număr imens de distorsiuni în articolele sale despre evenimente politice sau istorice, făcând referire în mod special la articolul despre războiul din Ucraina. Conținutul textului a determinat Rusia să denunțe Wikipedia.

Alternativa

În cuvintele unui alt membru al Consiliului care îl sfătuiește pe Putin, acest portal este „o armă strategică a inamicului”.

Alternativa rusă la care lucrează deja se va numi Knowledge și se va baza pe Marea Enciclopedie Rusă. În trecut, autoritățile ruse au cerut Wikipedia să elimine conținutul care este listat ca fiind interzis în țară.

Administratorii enciclopediei libere au ignorat în mod constant solicitările Moscovei, care de-a lungul timpului au determinat autoritățile guvernamentale să includă eticheta „infractor naţional” lângă paginile Wikipedia pe motoarele de căutare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.