Infofinanciar > Lumea la zi > Ambasadorul Rusiei la Washington: „Un atac direct asupra unui avion rusesc din partea SUA ar fi declarație de război”
Lumea la zi

Ambasadorul Rusiei la Washington: „Un atac direct asupra unui avion rusesc din partea SUA ar fi declarație de război”

SUA Rusia
sursa foto dreamstime

Un atac deliberat asupra unui avion rusesc în spațiul aerian neutru ar fi o declarație deschisă de război împotriva celei mai mari puteri nucleare, iar Moscova nu caută confruntarea, a declarat miercuri ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov. 

„Apelurile unor legislatori depășesc cu mult bunul simț”, a declarat el, comentând amenințările senatorului american Lindsey Graham (din Carolina de Sud) de a doborî avioanele rusești care se apropie de aeronavele americane în spațiul aerian internațional. 

„Ministerul rus al Apărării a explicat în detaliu motivele și cursul acțiunilor piloților ruși în timpul incidentului de ieri deasupra Mării Negre. Repet, pentru cei care nu s-au adunat să privească situația în mod obiectiv: avioanele noastre de luptă nu au intrat în contact cu UAV-ul american”, a declarat el, comentând pierderea unei drone americane MQ-9. „Rusia a făcut tot posibilul pentru a preveni acest tip de incident, a informat comunitatea internațională în timp util cu privire la limitele regimului temporar al spațiului aerian stabilit pentru operațiunea militară specială”. 

„Desigur, este o rușine pentru Pentagon să piardă un echipament scump. Dar, în acest caz, armata americană ar trebui să redirecționeze acuzațiile de acțiuni neprofesioniste către ei înșiși”, a menționat ambasadorul. 

Ambasadorul rus îl critică pe senatorul statului american Carolina de Sud 

„În ceea ce privește senatorul menționat mai sus, aceasta nu este nici pe departe prima încercare a cunoscutului deputat de a provoca o escaladare periculoasă în relațiile dintre SUA și Rusia. Cu un an în urmă, i-a îndemnat pe cetățenii noștri să comită o tentativă de asasinat asupra președintelui Rusiei. Crede cu adevărat senatorul Graham că o confruntare militară directă cu Rusia este în interesul alegătorilor care i-au încredințat viețile și mijloacele lor de trai?”, a remarcat ambasadorul rus. 

„Un atac deliberat asupra unui avion rusesc în spațiul aerian neutru nu este doar o crimă în conformitate cu dreptul internațional, ci o declarație deschisă de război împotriva celei mai mari puteri nucleare. Un conflict armat între Rusia și Statele Unite ar fi radical diferit de războiul prin procură pe care americanii îl duc de la distanță împotriva noastră în Ucraina”, a avertizat Antonov. „Este Capitoliul dispus să expună cetățenii americani și comunitatea internațională la riscul unui război nuclear la scară largă? Dați-ne un răspuns, distinsule senator!” 

„Nu piloții ruși sunt cei care ar trebui să fie trași la răspundere, ci politicienii americani care incită la declanșarea unui conflict apocaliptic. Noi nu căutăm un conflict cu o putere nucleară. Continuăm să menținem contacte, inclusiv prin intermediul Ministerului Apărării, pentru a preveni incidentele neintenționate. Mi-aș dori ca politicienii americani să aibă aceeași atitudine față de relațiile cu Rusia”, a subliniat Anatoli Antonov.

Moscova spune că avioanele rusești nu au intrat în contact cu drona americană 

Potrivit Ministerului rus al Apărării, sistemele rusești de control al spațiului aerian au detectat marți un avion american MQ-9 fără pilot care zbura în apropierea Peninsulei Crimeea. Drona a zburat cu transponderele oprite, încălcând o limită temporară stabilită pentru operațiunea militară specială, comunicată tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu standardele internaționale. 

Înalții comandanți ai Rusiei au adăugat că, în urma unor manevre bruște, drona a intrat în zbor necontrolat înainte de a pierde altitudine și de a se prăbuși în Marea Neagră. Ministerul a subliniat că avioanele de luptă rusești nu au folosit arme de la bord și nici nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine. 

Potrivit Comandamentului European al SUA, unul dintre cele două avioane de luptă rusești Su-27 a lovit elicea dronei pentru a o face să se prăbușească în Marea Neagră. MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot modular de recunoaștere și atac proiectat de General Atomics Aeronautical Systems. Acesta este echipat cu un motor cu turbopropulsie și poate dezvolta o viteză de peste 400 de kilometri pe oră. Durata maximă a zborului este de 24 de ore. Drona este capabilă să transporte rachete aer-sol și aer-aer, precum și bombe ghidate cu laser, scrie Tass.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.