Infofinanciar > Lumea la zi > Ursula von der Leyen, din nou la Kiev! Se întărește relația UE – Ucraina în raza rachetelor lui Vladimir Putin
Lumea la zi

Ursula von der Leyen, din nou la Kiev! Se întărește relația UE – Ucraina în raza rachetelor lui Vladimir Putin

Ursula von der Leyen la Kiev (sursă foto: The Guardian)
sursă foto: The Guardian

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit în ziua de joi, 2 februarie, la Kiev, în capitala Ucrainei, pentru mai multe întâlniri cu oficiali ce sunt acum menite să sublinieze sprijinul acordat statului în contextul apropierii zilei în care se va împlini un an de război.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, pentru a patra oară de la invazia Rusiei. De data aceasta, împreună cu echipa mea de comisari”, a scris von der Leyen într-o postare pe Twitter însoțită de o fotografie realizată într-o gară din Kiev. „Suntem aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată. Și pentru a ne aprofunda și mai mult sprijinul și cooperarea”.

Ursula întărește relațiile UE-Ucraina

Membrii executivului Comisiei Europene se vor întâlni joi cu membri ai guvernului ucrainean, urmând ca vineri, 3 februarie, von der Leyen și președintele celor 27 de lideri naționali ai Uniunii Europene, Charles Michel, să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski, potrivit agenției de presă britanice Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev pentru a patra oară, după ultima vizită din septembrie 2022. „La Kiev, pentru a treia mea vizită de la începutul războiului cu Rusia. S-au schimbat atât de multe. Ucraina este acum un candidat pentru a fi membră a Uniunii Europene”, a scris von der Leyn atunci pe Twitter.

Oficiali europeni la Kiev

Aceasta va fi cea de-a doua vizită a lui Charles Michel în Ucraina, după ce, spre finalul lunii ianuarie, Kievul exercita o presiune tot mai mare asupra guvernelor occidentale, în special asupra Germaniei, pentru a înarma Ucraina cu tancuri moderne.

Charles Michel s-a întâlnit atunci cu președintele Volodimir Zelenski și cu membri ai guvernului. Ucrainenii „au nevoie și merită sprijinul nostru”, a declarat Michel în clipul postat pe Twitter, pe care pare să se fi filmat singur în timp ce era îmbrăcat cu un pulover cu guler înalt kaki și o vestă cu puf care amintește de ținutele din timpul războiului purtate de Zelenski. Șeful Consiliului a adăugat că va discuta cu ucrainenii despre „măsurile concrete pe care le putem dezvolta pentru a ne asigura că sunt mai puternici”.

Amenințările au continuat

În timp ce Michel se îndrepta spre Kiev, în capitala ucraineană au răsunat alerte de raid aerian. Vizita a avut loc în contextul în care Kievul exercită presiuni tot mai mari asupra guvernelor occidentale, în special asupra Germaniei, pentru a înarma Ucraina cu tancuri moderne.

De asemenea, călătoria surpriză a lui Michel a avut loc cu doar două săptămâni înainte ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care se crede că șeful Consiliului are o relație dificilă, să se deplaseze la Kiev pentru a participa la următorul summit UE-Ucraina din 3 februarie.

Michel a sosit la Kiev în urma accidentului mortal de elicopter care a provocat moartea a trei membri ai guvernului ucrainean, printre care ministrul de interne Denys Monastyrskiy, primul său adjunct Yevhen Yenin și secretarul de stat al ministerului Yuriy Lubkovych. Într-un tweet din acele zile, Michel și-a amintit de Monastyrskiy ca fiind „un mare prieten al UE”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.