Infofinanciar > Lumea la zi > Mai tare decât Curtea de la Haga! Germania cere un tribunal special pentru urmărirea penală a liderilor ruși
Lumea la zi

Mai tare decât Curtea de la Haga! Germania cere un tribunal special pentru urmărirea penală a liderilor ruși

curtea-penala-internationala-haga
Foto: stiridiaspora.ro

Comunitatea internațională ar trebui să înființeze un tribunal special pentru a-l judeca pe președintele rus Vladimir Putin și regimul său pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei, a declarat luni ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-un discurs de deschidere după o vizită la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga.

Baerbock a subliniat necesitatea de a trage la răspundere conducerea rusă „pentru invazia lor”, care a început în urmă cu aproape un an.

”Putin trebuie să știe acum că agresiunea sa nu va rămâne fără consecințe”, a mai declarat ministrul german de externe.

Peste CPI

Cu toate acestea, ministrul a avertizat că „pur și simplu nu este posibil” să se facă acest lucru la Curte din cauza unei „lacune în dreptul internațional” – Rusia nu acceptă jurisdicția Curții Penale și nici nu este probabil ca Consiliul de Securitate al ONU să trimită cazul la CPI, întrucât Moscova ar putea să se opună prin veto unei astfel de acțiuni, deoarece este membru permanent al Consiliului.

Pentru a evita acest impas, Baerbock a declarat că dorește să formeze, împreună cu țările partenere, „un tribunal special” care să se ocupe de crima de agresiune împotriva Ucrainei și care ar putea investiga și judeca liderii ruși.

Acest tribunal – care ar fi separat de CPI – ar trebui „să își extragă jurisdicția din dreptul penal ucrainean”, a declarat Baerbock în discursul său în fața studenților la drept, profesorilor și diplomaților de la Academia de Drept Internațional de la Haga.

Fără părtinire!

În mod ideal, tribunalul special ar trebui să fie susținut de o coaliție largă de țări , să implice procurori și judecători din diferite țări și să aibă sediul în afara Ucrainei pentru a nu da impresia de părtinire, a continuat ea.

Ministrul de externe a subliniat că, pe lângă această soluție particulară de creare a unui tribunal special, comunitatea globală ar trebui să reformeze urgent dreptul internațional pentru a „depăși limitările”, astfel încât crimele de agresiune precum invazia în toată regula a Rusiei să poată fi investigate și de CPI dacă cealaltă parte, în acest caz Ucraina, acceptă jurisdicția tribunalului.

Nimeni nu va scăpa

În alte cazuri – crime de război, crime împotriva umanității și genocid – se știe ce e de făcut. Din acest motiv, procurorii de la tribunalul de la Haga au putut deschide o anchetă privind „presupusele crime comise în contextul situației din Ucraina” în luna martie a anului trecut.

„Responsabilitatea contează”, a declarat Baerbock. „Pentru că făptașii de aici, din Europa și din toate celelalte părți ale lumii, trebuie să știe că nu vor scăpa nepedepsiți.

„Este vorba despre descurajare … Putin trebuie să știe acum că agresiunea sa nu va rămâne fără consecințe”.