Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina se teme de un nou dezastru. Volodimir Zelenski: ,,Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacuri”
Lumea la zi

Ucraina se teme de un nou dezastru. Volodimir Zelenski: ,,Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacuri”

Centrala-nucleara-Zaporojie-Foto-IMPACT.ro
Foto: IMPACT.ro

Cetățenii ucrainieni se tem de un nou dezastru cu radiații. Orașe de peste râu față de centrala nucleară Zaporojie au fost bombardate de forțe rusești. Președintele Ucrainei, Volidimir Zelenski, asigură oamenii că aceste atacuri nu vor scăpa nepedepsite.

Centrala nucleară de la Zaporojie este condusă de personal ucrainean, chiar forțele rusești au luat-o sub dominație în luna martie a acestui an. Aceasta este considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa și a fost una dintre cele mai atacate zone din ultimele șase luni de când a ănceput conflictul dintre Ucraina și Rusia.

Dumică seara, Andriy Yermak, șef de cabinet al președintelui ucrainean a postat pe Telegram un videoclip în care se poate observa cum pomierii încearcă să stingă mai multe mașini în flăcări. Alături de postare acesta a declarat că armatele rusești au tras asupra orașului Enerhodar ce se află în apropiere de centrala nucleară Zaporojie.

O altă declarație a șefului de cabinet este aceea în care anunță că trupele rusești au continuat să bombardeze și Donbasul, centru industrial al Ucrainei din estul țării.

,,Ei provoacă și încearcă să șantajeze lumea”, a transmis Andriy Yermak.

Autoritățile din Zaporojie au început să distribuie tablete de iod și îi învață pe locuitorincum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiații, potrivit Mediafax.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski desprea atacurile armatelor Rusiei

Dumică seara, președintel Ucrainei, Volodimir Zelenski a promis că Rusia va suporta efectele acțiunilor sale.

,,Ocupanții vor resimți consecințele în acțiunile ulterioare ale apărătorilor noștri. Niciun terrorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacurile asupra orașelor noastre. Zaporojie, Orykhiv, Harkov, Donbas. Vor primi un răspuns pentru toate”, a declarant președintele ucrainean.

Război Rusia-Ucraina

În data de 24 februarie 2022 Rusia a început invazia Ucrainei, la doar câteva luni în care au transportat peste 150.000 de soldați și echipamente militarie în apropierea granițelor Ucrainei.

„Cele mai bune formaţiuni ale Rusiei sunt angrenate în conflict, însă acestea nu au fost valorificate. Putin a încercat să obţină o „economie a forţei”, adică să obţină cât mai mult cu cât mai puţin efort, iar acest plan „a ricoşat”, explică Ionuț Şutea, expefrt în intelligence, specializat pe sisteme militare și conflicte armate.

Invazia a provocat o criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent însumând 6,6 milioane de ucrainieni care au plecat din țara natală.