Infofinanciar > Lumea la zi > Este oficial! Ungaria licențiază două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, realizate de o companie rusă
Lumea la zi

Este oficial! Ungaria licențiază două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, realizate de o companie rusă

rusia-ungaria sursa capital
sursa foto capital

Autoritatea ungară de reglementare în domeniul nuclear a acordat o licență de construcție pentru două noi reactoare la centrala nucleară Paks, care urmează să fie construite de compania rusă Rosatom în cadrul unui acord semnat în 2014 între Budapesta și Moscova.

În ciuda întârzierilor serioase, proiectul, atribuit fără licitație companiei Rosatom, a fost adesea citat ca dovadă a legăturilor călduroase dintre prim-ministrul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.
Într-o decizie publicată pe site-ul său de internet joi seara târziu, Autoritatea ungară pentru energie nucleară a declarat că centrala existentă de 2 gigacalorii de la Paks, construită de Rusia, poate fi extinsă cu două noi reactoare, în așteptarea unor licențe suplimentare.

Ungaria intenționează să extindă Paks cu două reactoare VVER de fabricație rusească, cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare. Energia nucleară nu face obiectul sancțiunilor Uniunii Europene.

Planurile pentru cele două noi blocuri de la Paks servesc intereselor strategice ale Ungariei, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto după o întâlnire din luna mai cu directorul executiv al Rosatom.
Centrala de la Paks are în prezent patru mici reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawați, care au început să funcționeze între 1982 și 1987.

Centrala nucleară din Ungaria

Centrala nucleară Paks este singura centrală nucleară maghiară situată la 5 kilometri sud-est de orașul Paks din provincia Tolna . Adică inversul direcției dominante a vântului. Centrala are 4 reactoare sovietice VVER-440 pentru un total de 1889 MW. Această centrală unică produce peste 53,6% (anul 2014) din toată producția de energie electrică din Ungaria. Funcționează de la central pentru sarcina de bază; în 2015 a produs 36,2% din cerință și 52,7% din producția națională. Este cea mai importantă centrală electrică din țară, deoarece Ungaria nu are centrale electrice importante din surse regenerabile, ci doar centrale electrice cu gaze naturale și cărbune.

Conform primului proiect, reactoarele trebuiau să se închidă din 2012 până în 2017, după treizeci de ani de funcționare, dar odată cu actualizările sistemului, a fost acordată o prelungire de 20 de ani.

Pentru a satisface nevoile viitoare de energie ale Ungariei, două noi reactoare VVER1200 de 1200 MW rusești sunt planificate pentru post 2026 și 2028 cu finanțare pe termen lung a creditului de la statul rus.

Proiectul construirii de două noi blocuri la centrala nucleară de la Paks este implementat în linie cu planul iniţial, astfel că acestea vor putea deveni operaţionale în 2029-2030, anunța în trecut Aleksandr Merten, vicepreşedinte al Rosatom, potrivit Daily News Hungary.

În afară de proiectul de modernizare a centralei de la Paks, Rosatom îşi întăreşte poziţia de pe piaţa ungară, a adăugat Merten, creând joint venture-uri cu parteneri ungari.