Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina dorește să repornească două reactoare ale centralei Zaporojie, aflată în zona de control a Rusiei
Lumea la zi

Ucraina dorește să repornească două reactoare ale centralei Zaporojie, aflată în zona de control a Rusiei

centrala Zaporojie sursa foto: bugetul.ro
centrala Zaporojie sursa foto: bugetul.ro

Potrivit guvernatorului regional Oleksandr Staruh, Ucraina a dat sartul lucrărilor ce vizează  reluarea operațiunilor la două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie din sudul țării, regiune care este controlată de forțele ruse, relatează Agerpres.ro.

Al cincilea reactor începe acum să funcționeze, în timp ce al șaselea reactor al instalației funcționează la o capacitate de 10%, conform sursei citate.

La polul opus, potrivit agenției de presă ruse TASS, Vladimir Rogov, un oficial stabilit de Rusia în zona ocupată a regiunii ucrainene unde  se află Zaporojie, soldații ucraineni au deteriorat vineri cablul electric care leagă centrala nucleară de Ucraina.”Deconectarea în sine a fost declanșată de un incendiu și scurtcircuit pe liniile electrice”, a scris Rogov pe Telegram.

Ucraina, la un pas de dezastru nuclear în zona de conflict

Ministerul rus al Apărării a  spus vineri că forțele armatei ruse au distrus un obuzier M777 fabricat în SUA. Rogov susține că ucrainieii s-au folosit de obuzier pentru a bombarda centrala nucleară Zaporojie. Mai mult, susține el, obuzierul ar fi fost distrus în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, la vest de Marganets.

Reuters afirmă că până în prezent nu a putut verifica gradul de  veridicitate a afirmațiilor făcute de Vladimir Rogov.

Energoatom, furnizorul de energie nucleară al Ucrainei, a anunțat joi că cele șase reactoare ale centralei au fost deconectate de la sistemul electric al țării. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat o calamitate nucleară, deoarece electricitatea de la centrala nucleară Zaporojie a fost întreruptă preț de câteva ore, din cauza bombardamentelor rusești în zonă, Moscova respinge însă aceste acuzații.

Centrala nucleară este situată în apropiere teatrului de operațiuni, în consecință, în ultimele săptămânii, a fost supusă unor atacuri repetate care pot duce la un dezastru nuclear.  Nu este clar încă ce parte este responsabilă, întrucât atât Ucraina cât și Rusia au lansat acuzații una la adresa celeilalte cu privire la atacul cu bombă al complexului.