Infofinanciar > Lumea la zi > Boris Johnson îl vizitează pe Volodimir Zelenski de Ziua Independenței! „Ucraina este norocoasă să aibă un astfel de prieten!”
Lumea la zi

Boris Johnson îl vizitează pe Volodimir Zelenski de Ziua Independenței! „Ucraina este norocoasă să aibă un astfel de prieten!”

volodimir zelensky boris johnson
Sursa foto: BBC

Fostul prim-ministru s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenski în timpul unei călătorii surpriză în capitala țării, Kiev.

Acesta s-a retras de la o conferință a parlamentarilor conservatori din nordul țării în ultimul moment și înainte de alegerile parțiale din Wakefield. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că deplasarea premierului la Kiev a fost „importantă”, adăugând că nu a fost „jignit” de faptul că acesta și-a anulat discursul la conferință. Dar Henri Murison, director al grupului de afaceri Northern Powerhouse Partnership, a declarat pentru BBC că a fost o „ocazie ratată” de a se angaja cu parlamentarii săi și cu oamenii din regiune.

„Oricât de mult apreciez și cred că importanța prezenței sale în Ucraina este semnificativă, problema este sincronizarea. Primul ministru ar fi putut face acest lucru potențial altă dată”. El trebuia să vorbească la o conferință în Doncaster înainte de alegerile parțiale din Wakefield, care au fost declanșate după ce deputatul conservator Imran Ahmad Khan a fost condamnat pentru agresiune sexuală asupra unui băiat de 15 ani.

Surpriza neplăcută

Dl Berry, liderul grupului de parlamentari conservatori din cadrul Grupului de cercetare din nord, a declarat că decizia dlui Johnson de a nu participa la conferință nu a fost „o respingere”. Dar mai târziu a declarat pentru Channel 4 News: „În mod clar, oamenii au fost dezamăgiți. Am avut peste 30 de colegi aici și 400 de membri”.

Dl Wallace a spus că astfel de vizite trebuie organizate în „secret total” și că a fost important pentru Johnson să își arate sprijinul pentru un aliat aflat în război. „Ajutarea Ucrainei să câștige și încercarea de a ajuta acasă sunt legate. O parte din inflația pe care o vedem provine din prețurile la gaze și alimente, care sunt parțial împinse în sus din cauza acestui conflict”, a scris dl Wallace pe Twitter.
Înainte de a apărea la Kiev, Boris Johnson trebuia să se afle la Doncaster pentru a se adresa unor parlamentari din nordul Angliei.

Aceștia erau pregătiți să facă presiuni asupra premierului pentru mai multe investiții și puteri locale și, eventual, să pună întrebări dificile privind nivelul de impozitare și costul vieții.

Jake Berry, președintele grupului, a insistat asupra faptului că decizia de a merge în Ucraina în loc de Yorkshire nu a fost privită ca un afront, spunând că planurile primului ministru se pot schimba în mod normal.

Dar a existat o dezamăgire evidentă din partea unor parlamentari în legătură cu anularea de ultim moment – și un avertisment că Boris Johnson trebuie să se ocupe de cei din Midlands și nordul Angliei. Răspunsul lui Boris Johnson la războiul din Ucraina este considerat în cadrul partidului său ca fiind un lucru pe care l-a gestionat bine, conform bbc.com.

Determinarea Ucraineană

Vorbind la o conferință de presă comună mai devreme cu președintele Zelenski, dl Johnson a prezentat programul de pregătire al Regatului Unit pentru trupele ucrainene, spunând că acesta va valorifica „cea mai puternică dintre forțe, determinarea ucraineană de a învinge”.

„La două luni de la ultima mea vizită, curajul, determinarea și rezistența ucrainenilor sunt mai puternice ca niciodată și știu că această hotărâre de nezdruncinat va supraviețui mult timp ambițiilor deșarte ale președintelui Putin”, a spus el.

Downing Street a declarat că programul de pregătire condus de Marea Britanie ar avea potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați ucraineni la fiecare 120 de zile și le-ar permite „să își accelereze desfășurarea, să își reconstruiască forțele și să își intensifice rezistența”.

Soldații ar urma să învețe „abilități de luptă pentru linia întâi, precum și pregătire medicală de bază, securitate cibernetică și tactici de combatere a exploziilor”. Guvernul a adăugat că partenerii internaționali vor fi, de asemenea, invitați să găzduiască programul.

În cazul în care oferta este acceptată de Volodimir Zelenski, ar urma să aibă loc discuții cu privire la dimensiunea operațiunii de antrenament, care se așteaptă să aibă loc în afara Ucrainei.

În cadrul Operațiunii Orbital anterioare, Marea Britanie a antrenat peste 22.000 de membri ai personalului ucrainean din 2015 până la invazia rusă în Ucraina.

No 10 a declarat că liderii au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie ar putea „juca un rol esențial în încetarea blocadei cerealelor”.

Contul de Telegram al dlui Zelenski a postat un mesaj în care se spune „Multe zile din acest război au dovedit că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât. Mă bucur să îl văd din nou pe marele prieten al țării noastre, Boris Johnson, la Kiev”.