Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina se așteaptă la o nouă ofensivă rusă pentru celebrarea unui an de război. Care este prioritatea lui Vladimir Putin 
Lumea la zi

Ucraina se așteaptă la o nouă ofensivă rusă pentru celebrarea unui an de război. Care este prioritatea lui Vladimir Putin 

Vladimir Putin Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto: G4Media.ro

Ministrul ucrainean al Apărării a repetat ideea potrivit căreia se așteaptă o nouă ofensivă rusă la sfârșitul acestei luni. În cadrul unei conferințe de presă, Oleksi Reznikov a declarat că nu tot armamentul occidental va fi sosit până atunci, dar Ucraina are rezerve pentru a ține piept forțelor rusești.

El a adăugat că Ucraina a negociat furnizarea de noi rachete cu rază lungă de acțiune.

Aceasta vine în timp ce președintele Volodimir  Zelenski a declarat că trupele sale se confruntă cu lupte grele în Bakhmut, Vuhledar și Lyman, în estul Ucrainei.

O nouă ofensivă, dar fără resurse

Reznikov a declarat că Rusia nu are toate resursele pregătite pentru a lansa o ofensivă, dar ar putea face acest lucru oricum ca un gest simbolic, având în vedere aniversarea de un an de la invazia la scară largă a Moscovei, la 24 februarie.

El a spus că se așteaptă ca Rusia să aibă ca prioritate cucerirea întregului Donbas de est, precum și lansarea de ofensive în sudul și estul Ucrainei pentru crearea unui coridor terestru în toate zonele pe care le ocupă în prezent. Ministrul apărării a confirmat, de asemenea, că trupele vor începe de luni antrenamentele pe tancurile Leopard de fabricație germană.

Reznikov a transmis că noile rachete cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei vor avea o rază de acțiune de 150 km, dar nu vor fi folosite împotriva teritoriului rusesc doar împotriva unităților rusești din zonele ocupate din Ucraina.

Războiul va avea un final fericit pentru ucraineni?

„Sunt sigur că vom câștiga acest război”, a declarat Reznikov, dar a adăugat că, fără livrarea de avioane de luptă occidentale, „ne va costa mai multe vieți”, conform bbc.com.

În pofida fluxului de arme occidentale către Ucraina, Rusia a înregistrat în ultimele zile câștiguri în jurul zonei Bakhmut, în timp ce armata rusă aruncă tot mai mulți soldați în luptă. Grupul paramilitar rus de mercenari Wagner a condus o mare parte din luptele din zonă.

Șeful său, Evgheni Prigozhin, a declarat că în unele zone ale orașului se duc lupte crâncene pentru fiecare stradă, iar forțele armate ucrainene „luptă până la ultimul”.

Forțele rusești încearcă de luni de zile să preia controlul orașului Bakhmut ceea ce face ca aceasta să fie cea mai lungă bătălie de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an.

Rusia vrea tot ce ține de Donbas

Preluarea zonei este importantă pentru Rusia ca parte a obiectivului său de a controla întreaga regiune Donbas din estul țării. De asemenea, ar însemna o schimbare de situație pentru Rusia, după ce a pierdut teren în Ucraina în ultimele luni.

În timpul discursului său de seară, președintele Zelenski a declarat „În timpul celor 346 de zile ale acestui război, a trebuit să spun adesea că situația de pe front era dificilă. Și că situația devine din ce în ce mai dură”.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele ucrainene din Bakhmut sunt din ce în ce mai izolate, în timp ce rușii continuă să facă mici progrese în încercarea lor de a încercui orașul. Acesta a adăugat că cele două drumuri principale spre Bakhmut sunt probabil amenințate de focuri directe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.