Infofinanciar > Lumea la zi > Ecuația complicată a războiului din Ucraina! De ce nu condamnă Israel, aliata Occidentului, acțiunile expasioniste ale Rusiei
Lumea la zi

Ecuația complicată a războiului din Ucraina! De ce nu condamnă Israel, aliata Occidentului, acțiunile expasioniste ale Rusiei

defenseromania.ro
FOTO:defenseromania.ro

Israel, marele aliat al Statelor Unite, nu a livrat nici până la ora actuală armament Ucrainei. Principalul motiv ar fi că Țara Sfântă își pune interesul național pe primul loc. În acest context, Israelul pune în balanță propriile interese și cele ale occidentului din Orientul Mijlociu.

Deși este presat de aliați să se ralieze liniei Washingtonului și a Bruxelles-ului în materie de  ajutor militar, până în prezent, singura formă de sprijin acordată Kievului a fost doar de natură umanitară, deși statul evreu deține una din cele mai puternice armate din lume.  Prioritățile Ierusalimului sunt altele, potrivit Business Insider.

Relația complicată dintre Israel și Federația Rusă

Sursa citată amintește că Israelul analizează acordarea sprijinului militar Ucrainei în termeni de interes național și pune în balanță interesele occidentale cu propriile interese regionale din zona Orientului Mijlociu.

Actori cu greutate  pe scena politică internațională, Rusia și Israel își impun autoritatea în Iran respectiv Siria, unde, interesele celor entități se intersectează.

Rusia nu condamnă intervenția militară a Israelului în statele menționate și nici nu are de gând să o facă. De la Operațiunea Specială de Eliberare începută anul trecut în februarie 24, occidentul în frunte cu Statele Unite au livrat armament și asistență militară în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Analiștii politici avertizează că această situație are la bază relația complicată dintre Rusia și Israel. În aceste condiții cei doi actori statali sunt nevoiți să colaboreze. Diplomația de la Ierusalim a identificat o soluție prin care care să echilibreze interesele proprii și cele ale marilor puteri globale.

În februarie trecut, Israelul a fost cel mai mare beneficiar cumulat al asistenței externe americane, cea mai mare sub formă de sprijin militar. În același timp din punct de vedere militar, Israelul are una din cele mai puternice armate și se poate mândri cu echipamente și tehnică militară de ultimă generație. Deși nu este recunoscut, Țara Sfântă dețin arme de distrugere în masă.

Israel, neutru în războiul din Ucraina

În pofida faptului că este un aliat de nădejde al Statelor Unite, Israelul și-a menținut neutralitatea. Nu a condamnat acțiunile expansioniste ale Rusiei și nici pe Vladimir Putin.

Chiar de la începutul invaziei din Ucraina, Israelul a furnizat ajutor umanitar și militar pentru forțele de urgență. Eforturile de aprovizionare a Ucrainei au continuat și sub regimul de dreapta a lui Benyamin Netanyahu, însă țara nu a livrat ajutor militar letal, în ciuda solicitărilor venite din partea Ucrainei.

Pe lângă aspectele ce țin de interesele globale, relația delicată dintre Federația Rusă și Israel are la bază și comunitățile mari de evrei, ruși sau ucraineni. Ambele state găzduiesc comunități evreiești, potrivit protv.md.

”CUm te cerți cu țări – care au comunități evreiești și care se ceartă între ele: Trebuie să ai  grijă cum acționezi fără să pui în pericol una sau cealaltă comunitate evreiască”, a precizat pentru Insider Yossi Mekelberg, membru asociat al programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul Chatham House.

Rusia controlează o mare parte din spațiul aerian al Siriei, ceea ce permite Israelului să lanseze atacuri aeriene asupra Iranului și a transportului de arme către Hezbollah. ”Rusia nu încearcă să doboare avioanele israeliene, iar avioanele israeliene nu încearcă să distrugă bateriile antiaeriene rusești”, a declarat Jon Alterman director pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Pe de altă parte un oficial de rang înalt a declarat în luna decembrie că Rusia urmărește să să se aprovizioneze masiv cu rachete balistice din Iran. Totodată, este pregătită să ofere în schimb un sprijin militar masiv Iranului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.