Infofinanciar > Lumea la zi > Elon Musk vrea refacerea referundumurilor din Donbas! Mesajele miliardarului au stârnit un scandal la nivel european
Lumea la zi

Elon Musk vrea refacerea referundumurilor din Donbas! Mesajele miliardarului au stârnit un scandal la nivel european

Elon Musk, CEO Tesla, Twitter și Space X
sursa foto: bloomberg.com

Miliardarul american, Elon Musk, a postat luni pe Twitter un sondaj de opinie privind conflictul actual dintre Rusia și Ucraina, atrăgând critici din partea mai multor oficialități din Ucraina și Europa.

În sondajul intitulat „Pace între Ucraina și Rusia”, Musk a întrebat „da” sau „nu” cu privire la refacerea referendumurilor în regiunile ucrainene anexate de Moscova, recunoașterea anexării Crimeei, asigurarea că apa va continua să fie furnizată Crimeei și faptul că Ucraina va fi neutră.

Sondajul a primit 63% de „nu” din partea respondenților, în timp ce 36% au votat „da”.

Directorul general al Tesla a explicat într-un tweet ulterior că „este foarte probabil ca acesta să fie rezultatul în cele din urmă – este doar o chestiune de a ști câți vor muri până atunci”.

Într-un tweet ulterior, el a spus: „De asemenea, merită menționat că un rezultat posibil, deși puțin probabil, al acestui conflict este războiul nuclear”.

Reacția președintelui Zelenski

Tweetul i-a înfuriat pe ucraineni, iar președintele Volodimir Zelenski a răspuns cu propriul sondaj.

Ca răspuns, Zelenski a postat propriul sondaj, întrebându-și urmăritorii de pe Twitter dacă le place un Musk care susține Ucraina sau unul care susține Rusia. Aproape 85% dintre respondenții la mesajul lui Zelenski au optat pentru „un Musk care susține Ucraina”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak a sugerat un „plan de pace mai bun”, în cadrul căruia Ucraina își recuperează teritoriile, inclusiv Crimeea; Rusia este demilitarizată și denuclearizată; iar „criminalii de război” se confruntă cu un tribunal internațional.

Ministrul de externe al Ucrainei a fost și mai vehement în răspunsul său la adresa lui Musk, deși nu l-a menționat direct pe omul de afaceri de origine sud-africană.

„Cei care propun Ucrainei să renunțe la poporul și pământul său – probabil nu pentru a răni ego-ul rănit al lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință – trebuie să înceteze să folosească cuvântul „pace” ca eufemism pentru „a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai multe terenuri”, relatează Euronews.

Cea mai dură reacție a venit din partea lui Andrij Melnyk, cel mai înalt diplomat ucrainean în Germania: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnyk pe Twitter.

„Singurul rezultat este că acum niciun ucrainean nu va mai cumpăra NICIODATĂ o Tesla. Așa că îți urez mult noroc”, a spus Melnyk într-un tweet.

Și alți lideri europeni și-au exprimat opoziția față de planul lui Musk

„Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roțile Tesla-ului tău, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susțin că ambele au votat în favoarea ei. Doar spun”, a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, potrivit The Guardian.

Musk, care este și director executiv al SpaceX, a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina”.

El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă „că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat identic”.

Contul oficial de Twitter al publicației ucrainene de știri Kyiv Post a scris despre propunerea inițială a lui Musk: „Noi nu desfășurăm voturi privind apartheidul și Nelson Mandela”.

Are Musk soluționarea războiului?

Apoi, canalul de știri RT pro-Kremlin a repostat planul de pace al lui Musk, cu comentariul „Elon Musk propune o soluție la conflictul din Ucraina”.

La scurt timp după invazia Rusiei, Musk a anunțat că terminalele de internet prin satelit Starlink – care ajută oamenii să acceseze internetul prin satelit – au fost trimise în Ucraina. De asemenea, el l-a provocat pe Putin la o luptă unu la unu. Musk nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Mai târziu, luni, președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănciuk, a propus propriul plan pe Telegram:

„Rusia se retrage din Ucraina și încetează să mai ucidă civili ucraineni. Moscova este vândută Chinei și dispare de pe fața Pământului, așa cum a fost din 1147 (până la greșeala lui Iuri Dolgorukiy), Rusia plătește despăgubiri Ucrainei pentru tot ceea ce a făcut,  Ucraina este membră a NATO”, arată Washington Post.