Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina poate primi tancurile germane Leopard 2 tocmai în 2024! Ce spune directorul companiei care le produce
Lumea la zi

Ucraina poate primi tancurile germane Leopard 2 tocmai în 2024! Ce spune directorul companiei care le produce

Tancuri leopard, sursă foto dreamstime
Tancuri leopard, sursă foto dreamstime

Firma germană de armament Rheinmetall spune că tancurile Leopard nu pot fi gata pentru Ucraina până în 2024, informează Politico.

Cerințele de reparații și recondiționare impun acest termen prelungit, a declarat pentru tabloidul german Bild directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger. Producătorul german de armament Rheinmetall nu va putea livra tancuri Leopard 2 pregătite de luptă Ucrainei până în 2024, a declarat directorul executiv al companiei.

Cerințele de reparații și recondiționare înseamnă că ar dura până la începutul anului viitor pentru a livra tancurile, „chiar dacă decizia de a trimite tancurile noastre Leopard la Kiev ar veni mâine”, a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, pentru ziarul Bild am Sonntag, conform Politico.

Ce tancuri și-ar dori Zelenski?

Cancelarul Olaf Scholz nu a luat încă o decizie cu privire la faptul dacă Germania se va angaja să trimită puternicele tancuri de luptă Leopard 2 pe care Ucraina le dorește pentru a-și intensifica atacurile împotriva invadatorilor ruși.

Rheinmetall are 22 de Leopard 2 și 88 de vehicule mai vechi Leopard 1, a declarat Papperger. Germania are aproximativ 350 de tancuri Leopard 2, dar există întrebări cu privire la câte ar putea fi cruțate pentru a fi trimise Ucrainei, ceea ce face ca stocurile de tancuri din industria de apărare și viteza cu care vehiculele pot fi pregătite pentru luptă să fie factori importanți.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat săptămâna aceasta că țara sa va transfera tancuri Leopard 2 Ucrainei, iar președintele finlandez Sauli Niinistö și-a arătat, de asemenea, disponibilitatea de a furniza tancurile de luptă.

Câte tancuri a primit Ucraina de la britanici?

Germania, care produce Leopard 2, are un rol cheie, deoarece vehiculele au restricții în ceea ce privește reexportul. Dar vicecancelarul Robert Habeck a declarat joi că Berlinul nu va sta în calea aliaților care doresc să livreze tancurile Ucrainei – chiar dacă guvernul german însuși a ezitat până acum să se angajeze într-un astfel de demers.

Presiunea asupra Berlinului a crescut sâmbătă, odată cu decizia Marii Britanii de a trimite 14 tancuri de luptă Challenger 2 în Ucraina.

Papperger a declarat că Rheinmetall nu își poate repara tancurile Leopard „fără un contract”, precizând că costul ar fi de „câteva sute de milioane de euro”.