Infofinanciar > Lumea la zi > În drum spre Statele Unite! Zelenski a ajuns cu trenul în Polonia, însoțit de ambasadorul SUA în Ucraina
Lumea la zi

În drum spre Statele Unite! Zelenski a ajuns cu trenul în Polonia, însoțit de ambasadorul SUA în Ucraina

Zelenski, Sursă foto: TVN Poland via CNN
Sursă foto: TVN Poland via CNN

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns miercuri în Polonia, după o călătorie cu trenul. Oficialul de la Kiev a coborât în orașul Przemysl, aflat la granița cu Ucraina, de unde își va continua drumul spre Washington, unde se va întâlni cu președintele SUA, Joe Biden.

Imediat cum a coborât din tren, Zelenski a fost văzut alături de ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink. Cei doi s-au urcat într-un vehicul alb 4×4 care a așteptat să plece într-un convoi.

Ulterior, potrivit celor de la TVN, Zelenski și Brink s-au îmbarcat într-un avion de pe aeroportul Rzeszow (RZE) cu destinația Washington.

Președintele Ucrainei va bifa miercuri prima sa călătorie în afara țării sale, de la începerea războiului militar cu Rusia din 24 februarie. Prin această întrevedere cu Biden, Zelenski va încerca să mobilizeze sprijinul SUA în oferirea asistenței militare și economice, scrie B1.

„Sunt pe drum spre Statele Unite pentru a întări rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. Specific, președintele SUA și cu mine vom discuta cooperarea între Ucraina și Statele Unite ale Americii. Voi susține, de asemenea, un discurs în Congres și voi avea un număr de întâlniri bilaterale”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter, marți dimineață.

Cum se va derula vizita la Washington

Odată ajuns la Washington, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să se întâlnească cu conducerea Congresului SUA și cu liderii comitetelor naţionale de securitate ale celor două partide, Democrat şi Republican.

Ulterior, acesta va vizita Biroul Oval, unde va discuta cu președintele SUA, Joe Biden, timp de câteva ore.

Cel din urmă ar urma să anunțe un ajutor financiar de aproape 2 miliarde de dolari destinat Ucrainei pentru asistență suplimentară de securitate. De asemenea, liderul de la Casa Albă ar intenționa să livreze armatei ucrainene un nou sistem sofisticat de apărare aeriană, scrie B1.

„(n.r. – Biden) va întări mesajul fundamental în această călătorie către președintele Zelensky în mod direct – către poporul ucrainean, poporul american și întreaga lume în mod public – că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis un oficial al administrației

Reacția Rusiei

Kremlinul a transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, că din întâlnirea de la Washington de miercuri dintre Biden și Zelenski nu va ieşi nimic bun. Peskov a susținut că prin livrarea continuă a armelor în Ucraina, Occidentul „adâncește” și mai mult conflictul militar dintre cele două țări.

„Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînţeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a avertizat Peskov.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.