Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova a majorat bugetul armatei cu 68%. Chișinăul vrea ca Germania să îi doneze și drone militare
Lumea la zi

Republica Moldova a majorat bugetul armatei cu 68%. Chișinăul vrea ca Germania să îi doneze și drone militare

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu
Maia Sandu, Sursa foto:europafm.ro

Republica Moldova a demarat un proces accelerat de modernizare a tehnicii militare pe care o deține. Guvernul de la Chișinău a crescut substanțial bugetul alocat armatei și negociază acum cu Germania obținerea unor drone militare, după ce primele blindate Piranha au fost recepționate.

Pentru 2023, Armata Națională a Republicii Moldova beneficiază de un buget de 1,7 miliarde de lei, cu 650 de milioane de lei mai mult decât avusese anul trecut. Prin această majorare, bugetul destinat apărării ajunge să reprezinte 0,5 % din PIB-ul republicii de pe Prut. Deși este vorba de o creștere de aproape 70%, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formaţiunea de guvernare, afirmăr că bugetul alocat nu sunt suficienți pentru modernizarea tehnologie cu care este dotată Armata Națională.

Creșterea substanțială a bugetului este însă considerată ca un semnal important pentru partenerii externi ai Republicii Molodova, care demonstrează că guvernul de la Chișinău este decis sa investească masiv în domeniul Apărării.

Germania a trimis deja tancuri în Republica Moldova

Strategia guvernului de la Chișinău a dat rezultatele scontate. Săptămâna aceasta, armata a recepționat primele tancuri Piranha, dintr-un lot donat de Germania. Blindatele vor fi utilizate în proiectul de modernizare a capabilităților Armatei Naționale, ele făcând parte dintr-un Aranjament semnat între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania în luna octombrie 2021.

„Avem un angajament politic puternic de a investi în armata națională în acest an, dar doar cu resursele proprii este dificil să vorbim de o modernizare a Armatei Naționale. Era importantă această majorare din bugetul de stat și ca un semnal pentru partenerii externi, pentru că, dacă ei vin cu suport non-letal, este crucial ca și noi, ca guvernare, să demonstrăm că am conștientizat importanța. Cu reprezentanții Germaniei s-a discutat și despre donarea de drone și a altor echipamente care ar urma să vină. Blindatele oferite acum vor fi utilizate pentru antrenamente, pentru a obișnui militarii noștri cu acest tip de echipament“, a declarat în cadrul unei recenter emisiuni televizate, deputatul PAS Dan Perciun.

Neutralitatea nu exclude investițiile în apărare

Constituția Republicii Moldova prevede că este un stat neutru, însă acest lucru nu exclude investițiile în domeniul apărării. Acestea sunt stringent necesare în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și al relațiilor tot mai tensionate cu Republica Separatistă Transnistreană. Conform evaluărilor specialiștilor ucraineni, în 2022, Transnistria deține o armată proprie de 6.000 de soldați, la care se adaugă încă 1.600 militari ai armatei ruse din Grupul Operativ de Trupe.

„Un stat neutru prin definiție înseamnă un stat care este capabil să-și asigure singur apărarea. Elveția care este înconjurată de țări pașnice, prietene, are una dintre cele mai performante armate din lume. Este o țară neutră, dar mult mai militarizată decât multe țări NATO. Neutralitate nu înseamnă să n-ai armată. Este decizia suverană a poporului de a fi stat neutru, dar asta înseamnă că trebuie să fim capabili să ne apărăm, să avem o armată capabilă să răspundă potențialelor amenințări. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, suntem obligați să luăm în considerare o potențială ajungere a armatei ruse către frontiera Republicii Moldova“ a spus expertul WatchDog, Valeriu Pașa, citat de Stiripesurse.ro.