Lumea la zi

Putin, despre exportul cerealelor ucrainene: „ Acest lucru ar putea să conducă la o catastrofă umanitară”

Putin, Sursă foto: Impakter
Sursă foto: Impakter

Preşedintele rus,Vladimir Putin, a acuzat miercuri, în cadrul unei întruniri, că o mare parte a cantității de cereale exportate din Ucraina ajung în state membre ale Uniunii Europene (UE) şi nu în ţări sărace.

Vladimir Putin a făcut mai multe declarații, în contextul crizei alimentare ce se abate asupra întregii lumi, odată cu începerea invaziei ruse în Ucraina, care creionează scenariul unei „catastrofe umanitare”.

„Aproape toate cerealele exportate de Ucraina sunt trimise nu în ţări în curs de dezvoltare şi în ţările cele mai sărace, ci în ţările Uniunii Europene (UE)”, a ținut să sublinieze Putin în cadrul Forumului Economic al Estului (EEF), organizat la Vladivostok.

„Catastrofă umanitară fără precedent”

De asemenea, președintele Federației Ruse a amenințat că „acest lucru ar putea să conducă la o catastrofă umanitară fără precedent.” Totodată, Putin a sugerat că „poate că ar trebui să reflectăm la limitarea exporturilor cerealelor şi altor produse alimentare pe această cale”.

„Mă voi consulta cu preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan”, care a patronat Acordul de la Istanbul care permite exportul de cereale ucrainene, a continuat Putin, conform news.ro.

Semnarea acestui contract, în luna iulie a anului curent, a permis o reluare a exporturilor de cereale ale Ucrainei, însă Rusia se plânge de mai multe săptămâni de blocarea exporturilor ruseşti alimentare, din cauza sancţiunilor impuse de Occident.

„Acesta este un acord pentru întreaga lume”, a precizat la acea vreme secretarul general al ONU, António Guterres.

Ucraina, o piață importantă a cerealelor

Potrivit mai multor date, Ucraina este printre cele mai importante state, în ceea ce privește producția de cereale din lume, cultivând și exportând în principal grâu, porumb și orz. Potrivit datelor Comisiei Europene, Ucraina reprezintă 10% din piața mondială a grâului, 15% din piața porumbului și 13% din piața orzului. Țara este totodată cel mai important jucător de pe piața uleiului de floarea-soarelui (peste 50 % din comerțul mondial).

Potrivit Observatorului de Complexitate Economică (OEC), principalele țări care au importat grâu de la ucraineni în anul 2020 sunt Egiptul (a cumpărat grâu în valoare de 5,2 miliarde de dolari), China (3,47 miliarde de dolari) și Turcia (2,44 miliarde de dolari).

În privința porumbului, principalii clienți ai Ucrainei în 2018 au fost Mexic (3,14 miliarde de dolari), Japonia (2,94 miliarde de dolari), Coreea de Sud (1,92 miliarde de dolari), Vietnam (1,85 miliarde de dolari) și Spania (1,72 miliarde de dolari).

Dacă vorbim de orz, țările care au cumpărat cel mai mult această cereală din Ucraina în 2020 au fost China (1,77 miliarde USD), Arabia Saudită (1,38 miliarde USD), Olanda (512 milioane USD), și Belgia (369 milioane USD).