Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina îl invită pe rivalul lui Donald Trump în vizită. Discuții legate de amenințarea rusă la adresa intereselor SUA
Lumea la zi

Ucraina îl invită pe rivalul lui Donald Trump în vizită. Discuții legate de amenințarea rusă la adresa intereselor SUA

sua-rusia-ucraina, sursa foto infofinanciar
sursa foto infofinanciar

Anunțul MAE ucrainean vine la o zi după interviul acordat de DeSantis postului Fox News, în care acesta a discutat despre războiul din Ucraina și s-a referit la conflictul militar ca la o „dispută teritorială”, punând la îndoială necesitatea ajutorului american pentru Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, a anunțat la 14 martie că l-a invitat pe guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, să viziteze Ucraina. DeSantis este considerat a fi principalul concurent al fostului președinte american Donald Trump, pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

Guvernatorul Ron DeSantis, invitat să viziteze Ucraina

Anunțul MAE vine la o zi după ce DeSantis, într-un interviu acordat postului Fox News, s-a referit la războiul din Ucraina ca la o „dispută teritorială” și a pus la îndoială necesitatea continuării ajutorului american pentru Kiev.

Nikolenko, purtătorul de cuvânt ucrainean a continuat: „Suntem încrezători că, în calitate de fost ofițer militar care a luat contact cu o zonă de luptă, guvernatorul Ron DeSantis știe care este diferența dintre o dispută și un război. Îl invităm să viziteze Ucraina pentru a înțelege mai bine invazia la scară largă a Rusiei și amenințările pe care aceasta le reprezintă pentru interesele SUA”.

Ultimele comentarii ale guvernatorului par să contrazică declarațiile anterioare pe care acesta le-a făcut, care păreau să susțină Ucraina în rezistența sa la agresiunea rusă. Dosarul KFile de la CNN a analizat comentariile anterioare ale lui DeSantis și a dezvăluit că, în calitate de congresman, el a susținut trimiterea de arme „defensive și ofensive” către Ucraina în 2014 și 2015. În plus, acesta a votat împotriva finanțării unui nou tratat de apărare antirachetă cu Rusia, până când nu se va certifica faptul că forțele rusești nu mai ocupă ilegal teritoriul ucrainean

Rusia nu reprezintă un pericol pentru Statele Unite

DeSantis critică ceea ce el a numit abordarea „cecului în alb” în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina. Acesta a declarat că este nevoie de un control mai bun al finanțării pentru apărarea și nevoile bugetare ale Kievului. În plus, republicanul a minimalizat pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru Statele Unite în comparație cu China, chiar „dacă Rusia este ostilă”. De asemenea, guvernatorul a diminuat posibilitatea unei viitoare invazii rusești în țările NATO.

Interesant este că o serie de colegi republicani au contrazis comentariile lui DeSantis. Printre ei, senatorul Carolinei de Sud, Lindsey Graham, a declarat că afirmațiile guvernatorului au arătat o totală „neînțelegere a situației”. „Acesta nu este un conflict teritorial, ci un război de agresiune. Să spui că nu contează înseamnă să spui că nu contează crimele de război”, a declarat senatorul, conform Kyiv Post .

Ronald Dion DeSantis este un politician, avocat și fost militar american, care ocupă din 2019 funcția de al 46-lea guvernator al statului Florida. Membru al Partidului Republican, DeSantis a reprezentat al 6-lea district al Congresului din Florida în Camera Reprezentanților a SUA din 2013 până în 2018.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.