Infofinanciar > Lumea la zi > China și Rusia exploatează resursele Africii. Care sunt riscurile locuitorilor de pe continent
Lumea la zi

China și Rusia exploatează resursele Africii. Care sunt riscurile locuitorilor de pe continent

capital.ro; steagurile Rusiei și a Chinei
Credit imagine: capital.ro

Analiștii spun că Rusia și China își consolidează prezența în Africa pentru a profita de bogatele resurse naturale ale acesteia, în contextul în care agențiile ONU au lansat avertismente grave cu privire la faptul că cele mai sărace țări din lume se confruntă cu acumularea unor datorii paralizante.

„Unul din trei proiecte majore de infrastructură din Africa este construit de întreprinderi de stat chinezești, iar unul din cinci este finanțat de o bancă politică chineză”, a declarat Paul Nantulya de la Africa Center for Strategic Studies. Aceasta este o instituție academică din cadrul Departamentului american al Apărării.

Rusia, un exportator cheie de arme în Africa, face, de asemenea, incursiuni pe continent, inclusiv prin proiecte miniere acordate grupului paramilitar privat Wagner, a spus el. La un summit sponsorizat de ONU în Qatar al țărilor cel mai puțin dezvoltate, desfășurat luna aceasta, liderii au condamnat tratamentul aplicat națiunilor lor.

Cum sunt justificate activitățile de exploatare

După ce țările occidentale și-au redus finanțarea pentru infrastructură, s-a creat un gol pe care China și Rusia au intervenit pentru a-l umple.

Dar acest lucru echivalează în cea mai mare parte cu o „capcană a datoriilor”, a avertizat Anna Borshchevskaya de la Washington Institute. „China oferă împrumuturi pentru proiecte de infrastructură costisitoare, dar acestea eșuează de obicei. Când țările nu pot plăti împrumuturile, China preia apoi controlul asupra activelor strategice ale unei țări””, a adăugat aceasta.

China, a doua economie a lumii, respinge acuzațiile ca fiind o critică nedreaptă din partea rivalilor occidentali. Beijingul spune că occidentalii au împovărat ei înșiși națiunile cu datorii uriașe. „Parteneriatele sunt construite cu prietenie și bună credință”, a declarat luna aceasta ministrul chinez de externe Qin Gang, citat de euractiv.com.

Printre proiectele conduse de China în Africa se numără calea ferată cu ecartament standard care leagă orașul portuar kenyan Mombasa de Valea Riftului, care a costat 5 miliarde de dolari și a fost finanțat în proporție de 90% de Beijing. Este cel mai mare proiect de infrastructură din Kenya de la independență și a fost inaugurat în 2017. În decembrie 2022, Tanzania a semnat un contract în valoare de 2,2 miliarde de dolari cu o companie chineză pentru a construi secțiunea finală a unei linii de cale ferată menită să lege principalul port al țării de vecinii săi din vest.

Riscurile cu care se confruntă Africa

Unele proiecte finanțate de China au fost profitabile și sustenabile, dar adevăratul beneficiu este pentru Beijing, cu contracte de întreținere care pot dura până la 99 de ani, reiese din declarațiile lui Nantulya.

Proiectele finanțate de China sunt „concepute pentru a absorbi forța de muncă chineză”, a spus el, ceea ce înseamnă că nu contribuie prea mult la reducerea șomajului în Africa. Însă unele guverne insistă asupra unei cote pentru propriii cetățeni. În timpul unei vizite în Senegal în ianuarie, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a încercat să promoveze beneficiile unei noi strategii economice americane „reciproc avantajoase” față de Africa.

„Țările trebuie să se ferească de înțelegeri care, în cele din urmă, nu reușesc să aducă beneficii reale oamenilor pe care se presupune că au fost concepute pentru a-i ajuta”, a declarat Yellen, făcând aluzie la China. Datoria nu se limitează doar la China și Rusia, a considerat Tetteh Hormeku de la African Trade Network, cu sediul în Ghana. Acesta a observat că sume uriașe sunt datorate națiunilor occidentale, inclusiv fostelor puteri coloniale care au controlat cândva o mare parte a continentului.

„Aproximativ 50% din datoria noastră este datorată piețelor de obligațiuni comerciale occidentale și agențiilor multilaterale”, a declarat el la summitul de la Doha.

UE aduce în discuție multe probleme

Cu toate acestea, investițiile chinezești sunt lipsite de transparență în comparație cu cele din Occident, care se confruntă cu o mai mare supraveghere la nivel național, a adăugat el. Și Rusia și-a extins implicarea în Africa prin proiecte miniere câștigate de Wagner, care luptă, de asemenea, în războiul Rusiei din Ucraina. În ianuarie, Statele Unite au acuzat Wagner de „comiterea unor abuzuri generalizate privind drepturile omului și de extorcarea resurselor naturale” în țările africane.

Luna trecută, Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni împotriva grupului pentru „abuzuri ale drepturilor omului” în Republica Centrafricană, Mali, Sudan și Ucraina. „Wagner operează în medii nedemocratice și autoritare în care corupția este doar un mod de viață… pentru că știe că poate scăpa basma-curată”, a declarat Nantulya. Experții au denunțat, de asemenea, impactul de mediu al proiectelor chineze și rusești asupra țărilor africane.

„China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, care contribuie la schimbările climatice”. În plus, Inițiativa Belt and Road „finanțează în continuare centrale electrice pe bază de cărbune în străinătate. Proiectele miniere ale Rusiei… au dus, potrivit rapoartelor, la niveluri ridicate de compuși metalici toxici, la poluarea resurselor de apă subterană, a solului și a vegetației”, a declarat Borshchevskaya.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.