Lumea la zi

Turcia supraveghează atent orice mișcare a Greciei! Ar trebui să ne așteptăm la un conflict militar între cele două țări?

Turcia vs Grecia sursa foto dailysabah.com
Turcia vs Grecia sursa foto dailysabah.com

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, își continuă discursul amenințător la adresa Greciei, declarând că „Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”. Uniunea Europeană a reacționat la animozitățile dintre statul elen și Turcia, considerând „remarcile ostile” dintre cele două drept o „retorică agresivă” care trebuie oprită.

Săptămâna trecută, Turcia a denunţat că la 1,3 kilometri  distanță de Turcia,  în insula Samos, desfăşurarea unor vehicule blindate. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat la mijlocul lunii septembrie că „Turcia provoacă tensiuni și prezintă Grecia drept un presupus agresor”.  Acesta a arătat o atitudine conciliantă, și a spus că „nu-și poate imagina un conflict greco-turc cu Turcia care atacă” și că este ”întotdeauna deschis să se întâlnească cu Erdogan”, conform B1TV.

Însă, de partea cealaltă a baricadei, Erdogan are un discurs mult mai agresiv, susținând că „este un joc periculos pentru poporul grec, care este utilizat ca o marionetă”. Mai mult, președintele turc a spus că „ această acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze într-o mai mare măsură pe greci decât pe noi”. Acesta a vorbit și despre superioritatea militară a țării pe care o conduce, declarând că „aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să se ridice la nivelul Turciei”. Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, întrecută doar de SUA.

Cipru se teme să nu fie atras în conflict

Potrivit ministrului cipriot de externe, Ioannis Kasoulides, Cipru se teme să nu se implice într-o posibilă ciocnire între Grecia și Turcia. „Ne temem că orice conflict în Marea Egee ne va afecta în mod direct, deoarece vom fi folosiți ca punctul cel mai slab în toată povestea”, a declarat Kasoulides luni, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a intensificat criticile la adresa a ceea ce Ankara susține că este o creștere a consolidării militare grecești pe insulele din Marea Egee cunoscute sub numele de Dodecanezul, în apropierea coastei turcești, precum și susținerea militară occidentală a Atenei înainte de alegerile de anul viitor.

Luni, președintele Turciei a amenințat că va recurge la toate măsurile necesare pentru a proteja interesele Turciei în conflictul cu Grecia, iar ministerul de externe al țării l-a convocat pe ambasadorul Greciei. „Ascultându-l pe domnul Erdogan pretinzând că este amenințat de Grecia, aș califica experiența  ca fiind absurdă și ridicolă”, a declarat Kasoulides. „El este cel care amenință, el este cel care are o politică de revizionism”, a continuat el, conform sursei citate.

Tensiunile sunt neîntrerupte

Republica Turcă a Ciprului de Nord este în continuare recunoscută doar de Turcia. În timp ce Republica Cipru, care este membră a Uniunii Europene, deține oficial suveranitatea asupra întregii insule, ea nu poate guverna decât în sud. Eforturile de unificare au intrat în impas.

Tensiunile au escaladat în 2020, când Turcia a început să caute petrol și gaze în apele disputate din estul Mediteranei. În ultimii ani, regiunea a produs descoperiri substanțiale de gaze naturale pentru Israel, Egipt și Cipru.