Lumea la zi

Bulgaria și rușii de la Gazprom încă n-au găsit un punct comun! Sofia va importa gaz din Grecia

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Bulgaraz este compania națională care se ocupă de distribuția energiei în Bulgaria. Aceasta va demara o serie de licitații pentru gazele naturale lichefiate, cu scopul de a limita apariția unor probleme în aprovizionarea pentru iarna următoare. De asemenea, este vizată și  securizarea  capacității energetice pe termen lung potrivit directorului general al companiei de stat, Denisa Zlateva.

În luna noiembrie va avea loc prima licitație. În decembrie se va derula și cea de-a doua pentru a se asigura livrarea cu gaz pentru 2023. A treia licitație va asigura Bulgariei necesarul de gaz pentru zece ani, adaugă oficialul companiei Zlateva.

Bulgaria poartă discuții cu Gazprom prin care solicită concernului rus să reia livrarea de gaze spre Sofia. În luna aprilie, compania de stat din Rusia a sistat exportul pe fondul refuzului Bulgariei de a plăti contravaloarea energiei în ruble. În momentul de față, nu s-au înregistrat progrese notabile, potrivit ministrului bulgar, Rossen Hristov.

Bulgaria, dependentă de gazul de la ruși

Piața de energie din Bulgaria este aproape în totaliltate dependentă de gazul rusesc. Aceasta își asigură 30% din necesarul materiei prime cu importuri din Azerbaidjan, iar restul procentului este achiziționat de pe piață, potrivit economedia.ro.

Bulgaria a întâmpinat probleme cu operatorul rus încă din prima săptămâna a lunii septembrie. În acest sens ministrul interimar al Economiei a declarat următoarele: „Nu am primit răspunsuri de la ei pe diverse aspecte – prețuri, termene de livrare, protecție prin clauze. În acest moment, nu credem că implicarea directă a guvernului în negocierile cu guvernul rus va duce la un rezultat mai pozitiv. Miniștrii nu vorbesc cu rușii. Pentru moment, credem că aceasta este cea mai corectă decizie”.

De la 1 octombrie autoritățile din Bulgaria au declarat că va intra în funcțiune și interconectorul cu Grecia, cu ajutorul căruia va fi livrată cantitatea convenită din Azerbaijan. Bulgaria urmează să dea curs unor negocieri pentru cantitățile de gaze, în urma cărora vor primi și oferta.

Bulgaria „nu va avea o iarnă rece”

Ministrul bulgar, Hristov, a declarat într-o notă optimistă faptul că regimul de la Sofia „nu va avea o iarnă rece. Ne propunem să optimizăm prețul. În cursul lunii septembrie, cabinetul interimar a lucrat și la alte opțiuni pentru aprovizionare cu gaz lichefiat și de conducte din Turcia”.

În ceea ce privește refuzul guvernului pentru cele șase din șapte petroliere cu gaz lichefiat, oficialul bulgar a ținut să sublinieze faptul că în Grecia nu sunt disponibile stații libere pentru descărcarea petrolierelor deoarece totul a fost rezervat. În cazul în care Bulgaria ar fi încheiat o convenție cu intermediari, pentru descărcare, tariful ar fi fost mai mare.

De asemenea, la mijlocul lunii octombrie, Atena va demara o licitație pentru stațiile de descărcare pentru anul 2023. Hristov anunță faptul că abia după ce se vor finaliza procedurile,  va fi anunțată și licitația pentru petrolierele cu gaz lichefiat. Interimatul bulgar din luna septembrie a convenit cu regimul de la Ankara să utilizeze o stație de descărcare pentru un petrolier cu gaz lichefiat.

„Intenționăm să discutăm cu partea turcă despre utilizarea pe termen lung a acestor stații de descărcare”, a mai adăugat Hristov.