Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia se rupe de Israel și din punct de vedere al comerțului
Lumea la zi

Turcia se rupe de Israel și din punct de vedere al comerțului

turcia grecia
sursă foto: arhiva companiei

Turcia a întrerupt toate schimburile comerciale cu Israelul începând de joi, 2 mai, potrivit a doi oficiali turci familiarizați cu această chestiune. Ceea ce sporește tensiunile deja mari dintre aliații odinioară apropiați din cauza războiului din Gaza.

Măsura extinde restricțiile impuse luna trecută asupra unor exporturi turcești către Israel. În timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan își intensifică criticile la adresa statului evreu. Și încearcă să își consolideze sprijinul în rândul alegătorilor conservatori din țară. Ankara nu a anunțat în mod oficial suspendarea și nu a fost clar în ce condiții va fi reluat comerțul.

Turcia se rupe de Israel

Comerțul dintre cele două țări a fost în valoare de 6,8 miliarde de dolari în 2023. Bani din care 76% au fost exporturi turcești, potrivit institutului turc de statistică. „Acesta este comportamentul unui dictator care calcă în picioare interesele poporului turc și ale comunității de afaceri. Alege să ignore în același timp acordurile comerciale internaționale”, a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz, într-o postare pe pagina da pe X.

Guvernul israelian va lucra pentru a crea alternative imediate pentru comerțul cu Turcia prin creșterea producției locale și găsirea altor furnizori, a mai spus oficialul. Cel mai mare export al Turciei către Israel în 2023 a fost fierul și oțelul. Cel mai mare import al său a fost reprezentat de produsele petroliere rafinate, potrivit institutului turc de statistică.

Tensiuni din ce în ce mai mari

Această mișcare a avut loc la o zi după ce Turcia a anunțat că intenționează să se alăture procesului Africii de Sud la cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite, în calitate de reclamant care acuză Israelul de genocid în teritoriile palestiniene. Israelul și Turcia au restabilit legăturile diplomatice în august anul trecut. După un deceniu de tensiuni, și explorau modalități de a spori cooperarea.

Asta până când Hamas a lansat atacul din 7 octombrie asupra statului evreu. Și s-a declanșat războiul. Conflictul a declanșat o reacție populară în întreaga lume arabă și chiar în SUA. Erdogan i-a numit pe militanții Hamas „luptători pentru libertate” și a criticat în repetate rânduri comportamentul Israelului în acest război.

Autoritățile sanitare din Gaza, administrată de Hamas, spun că a acțiunile Israelului au ucis 34.000 de palestinieni. Spre deosebire de SUA și de Uniunea Europeană, Turcia nu consideră grupul o organizație teroristă. Erdogan l-a primit pe liderul politic al Hamas la Istanbul la 20 aprilie, solicitând ajutor imediat pentru Gaza, scrie Bloomberg.