Infofinanciar > Educație financiară > FORTUNE: Goldman Sachs și revenirea Blockchain-ului, nu a Bitcoin-ului
Educație financiară

FORTUNE: Goldman Sachs și revenirea Blockchain-ului, nu a Bitcoin-ului

David Solomon, Goldman Sachs CEO, Sursa foto TIME
David Solomon, CEO Goldman Sachs , Sursa foto: TIME

Directorul general al Goldman Sachs, David Solomon, a publicat un articol de opinie în Wall Street Journal cu titlul „Blockchain Is Much More Than Crypto”(Blockchain este mult mai mult decât Crypto) , în care susține că există un viitor pentru această tehnologie, atâta timp cât acest viitor ajunge să fie determinat de un grup mic de oameni puternici.

Aceasta este o selecție din editorial: „Eu încă văd blockchain ca pe o tehnologie promițătoare dacă i se permite să inoveze în condițiile potrivite. Sub îndrumarea unei instituții financiare reglementate precum a noastră, inovațiile blockchain pot înflori”, a scris Solomon.

„Deși unele startup-uri blockchain solicită o supraveghere de reglementare, nu toate au capacitatea de a îndeplini astfel de cerințe, deoarece sunt organizații tinere”, a scris acesta.

Mesajul directorului general al Goldman, în esență, este că singurul mod în care crypto și blockchain pot fi viabile este dacă sunt lăsate în seama marilor bănci precum a sa, conform fortune.com.

Crypto mai are viitor?

Pentru veteranii crypto, acest lucru este ca și cum ar fi ca și cum ar fi asistat pentru a doua oară la un film prost. Prima dată a fost în 2014-2015, când, la fel ca acum, o bulă crypto a explodat și scandalurile abundau. Titlul era diferit („Blockchain not Bitcoin” a fost strigătul popular de atunci), dar intriga este aceeași: puneți-vă încrederea în bănci pentru a crea o versiune privată și sigură a blockchain, mai degrabă decât să vă bazați pe lanțurile publice Bitcoin și Ethereum.

Acest plan nu a funcționat atunci și nu va funcționa nici acum. Prima dată, marile bănci au aruncat peste 100 de milioane de dolari pe un consorțiu numit R3, condus de un costum corporatist cu conexiuni potrivite pe Wall Street. De-a lungul anilor, companii precum R3 au produs foarte puțin, chiar dacă comunitățile crypto descentralizate au declanșat un val de inovații, cum ar fi soluțiile de tip Layer-2, dovezile de cunoaștere zero, NFT-urile și jalonarea.

Blockchain-ul prinde având la nivel global

Deși blockchain-urile private nu vor concura niciodată cu cele publice din punct de vedere tehnologic, există riscul ca marile bănci precum Goldman Sachs să își folosească influența pe care o au la Washington D.C. pentru a face din viziunea lor asupra blockchain-ului singura viabilă din punct de vedere juridic. Acesta ar fi un rezultat negativ. Imaginați-vă că, atunci când Congresul a redactat legile cheie în anii 1990 pentru a supraveghea internetul, a făcut-o într-un mod care a cedat controlul asupra web unor companii precum AT&T, AOL și Verizon.

Blockchain, inclusiv criptomonedele, este o tehnologie prea importantă pentru a permite ca acest lucru să se întâmple. După cum scrie chiar Solomon în editorialul său, blockchain oferă o modalitate mai rapidă și superioară de confirmare a tranzacțiilor legate de finanțe, tranzacții bursiere și imobiliare. El are dreptate, iar aceste aplicații sunt doar vârful aisbergului. Goldman Sachs ar trebui să fie lăudată pentru că a adoptat blockchain atât timp cât Solomon și prietenii săi din sectorul bancar sunt dispuși să îi lase pe toți ceilalți să facă același lucru.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.