Infofinanciar > Info > Petrolul ajunge la cea mai scăzută valoare din ultimele trei luni! Impactul prăbușiri SVB asupra piețelor financiare
Info

Petrolul ajunge la cea mai scăzută valoare din ultimele trei luni! Impactul prăbușiri SVB asupra piețelor financiare

Irakul are printre cele mai mari rezerve de petrol din lume. Sursa foto: Dreamstime
Sursa foto: Dreamstime

Prețul petrolului a scăzut marți cu peste 1 dolar, extinzând scăderea din ziua precedentă, în timp ce prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) a zguduit piețele de acțiuni și a stârnit temeri privind o nouă criză financiară, informează Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 82 de cenți, sau 1%, la 79,95 dolari pe baril la ora 0700 GMT. Cotațiile futures ale țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 82 de cenți, sau 1,1%, la 73,98 dolari pe baril. Luni, prețul petrolului Brent a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii ianuarie, în timp ce WTI a coborât la cel mai scăzut nivel din decembrie.

Cum a fost petrolul afectat de prăbușirea SVB?

Închiderea bruscă a Sillicon Valley Bank Financial a declanșat îngrijorări cu privire la riscurile la care sunt expuse alte bănci ca urmare a majorărilor bruște a dobânzilor operate de Rezerva Federală a SUA în ultimul an.

Traderii nu se mai așteaptă acum la o majorare de 50 de puncte de bază (bps) a dobânzii de către Rezerva Federală săptămâna viitoare, proiecția actuală fiind de o creștere de 25 de puncte de bază, chiar înainte de publicarea datelor indicelui prețurilor de consum (IPC) din SUA, care va avea loc marți.

Economiștii intervievați de Reuters estimează că prețurile de consum au crescut cu 0,4% în februarie, ceea ce ar reduce creșterea anuală a IPC la 6,0% în februarie și ar marca cea mai mică creștere anuală din septembrie 2021.

Un rezultat al inflației de consum din SUA mai puternic decât se aștepta ar pune și mai multă presiune descendentă asupra prețurilor petrolului pe termen scurt, au declarat analiștii National Australia Bank într-o notă.

Redresarea economică a Chinei, mult mai slabă

Dincolo de unda de șoc de la Silicon Valley Bank, prețurile petrolului au fost sub presiune și din cauza semnelor privind o redresare economică mai slabă decât se aștepta în China, în pofida ridicării restricțiilor stricte ale COVID-19, a declarat Leon Li, analist la CMC Markets.

„Piața se aștepta anterior la o redresare puternică a economiei chineze, dar ultima rată a inflației din februarie a fost de numai 1% în ritm anual, ceea ce reflectă starea actuală de deflație a economiei chineze și cererea slabă”, a spus el.

Biroul de statistică al Chinei a publicat săptămâna trecută date care arată că inflația de consum în a doua economie ca mărime din lume a încetinit în februarie la cea mai mică rată din ultimul an, deoarece cumpărătorii au rămas prudenți chiar și după ce restricțiile privind pandemia au fost ridicate la sfârșitul anului 2022.

În ceea ce privește știrile despre aprovizionarea din SUA, Institutul American Petroleum este așteptat să publice marți date din industrie privind stocurile de petrol din SUA.

Șase analiști intervievați de Reuters au estimat în medie că stocurile de țiței au crescut cu aproximativ 600.000 de barili în săptămâna până la 10 martie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.