Infofinanciar > Info > Efectele falimentului băncii americane Silicon Valley vor ajunge și în România? Declarațiile ministrului Economiei, Florin Spătaru
Info

Efectele falimentului băncii americane Silicon Valley vor ajunge și în România? Declarațiile ministrului Economiei, Florin Spătaru

Florin Spătaru, Sursă foto: Realitatea
FOTO: realitatea.net

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi la Iași a precizat că economia țării noastre nu va fi afectată prea mult de criza financiară de peste Ocean.

„În ultima perioadă, după cum vedeţi, ne confruntăm cu mai multe crize suprapuse. Am avut acea criză pandemică, criza energetică, care nu s-a terminat, şi situaţia financiară din SUA.

Nu vă pot da o estimare a impactului pe care această criză financiară din SUA îl are asupra economiei României. Din informaţiile pe care le am, impactul este minimal sau unul relativ redus”, a răspuns ministrul în fața jurnaliștilor referitor la viitorul economiei românești, în contextul în care banca americană Silicon Valley a dat faliment.

Florin Spătaru: „Suntem o ţară care are un nivel ridicat de independenţă”

Sub același registru, Florin Spătaru, a comentat și punctele forte ale economiei autohtone, în contextul în care reziliența României a crescut semnificativ ca urmare a faptului că țara noastră a devenit parte integrată dintr-o piața unică europeană. Prin urmare, se poate discuta de o independență economică a Uniunii Europene.

„România poate să ofere foarte mult pentru că avem această tradiţie industrială, avem capacităţi de producţie şi putem să oferim soluţii atât prin capacităţile pe care le avem, dar şi prin dezvoltările industriale. Suntem o ţară care are un nivel ridicat de independenţă, suntem a şasea cea mai mare ţară din Uniunea Europeană, şi suntem a nouăsprezecea ţară la nivel mondial din perspectiva complexităţii economice.

Avem prin aceste avantaje, pe care trebuie să le promovăm corespunzător, capacitatea de a aduce şi atrage sectoare economice care în Europa, cel puţin în ultima perioadă, au fost externalizate către alte zone”, a explicat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Spătaru a avut astăzi o serie de întrevederi cu membrii mediului de afaceri din Iași, de asemenea, s-a întâlnit și cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie din Iași.

România ocupă locul 6 în topul celor mai mari state din Uniunea Europeană

În altă ordine de idei, ministrul a precizat că țara noastră, în momentul de față are un nivel ridicat de independență energetică. În privința complexității economice, România ocupă locul 19 mondial, în condițiile în care în 2020, potrivit aceluiași indice, informa britannica.com, Rusia se afla pe locul 43 în lume. La nivelul Uniunii Europene, cei 238.391 de kilometri pătrați ai României plasează țara noastră pe locul 6 în topul celor mai mari state din UE.

„Avem prin aceste avantaje capacitatea de a atrage sectoare economice care în Europa în ultima perioadă au fost externalizate către alte zone”, consideră ministrul Economiei, Florin Spătaru.” De asemenea, oficialul român a reiterat poziția României în ceea ce privește intenția Guvernului de la București de a deveni hub pentru reconstrucția Ucrainei.

„Există acest plan, această intenţie, dar pentru asta sectoarele industriale de bază, adică industria oţelului, a aluminiului, industria alimentară şi celelalte sectoare afectate de criza energetică trebuie susţinute corespunzător”, a conchis ministrul Economie, Florin Spătaru, citat de economedia.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.