Infofinanciar > Lumea la zi > Trump și-a plătit „regește” un avocat, pentru a-l scăpa de problemele penale! Cât de gravă este situația fostului președinte SUA
Lumea la zi

Trump și-a plătit „regește” un avocat, pentru a-l scăpa de problemele penale! Cât de gravă este situația fostului președinte SUA

Trump, Sursă foto: zf.ro
Sursă foto: zf.ro

Corespondenta New York Times, Maggie Haberman, a declarat că fostul președinte Donald Trump înțelege amploarea problemelor juridice cu care s-ar putea confrunta în ancheta privind documentele de la Mar-a-Lago. Haberman,  care l-a acoperit pe Trump încă din anii 1990, a publicat recent o carte despre fostul președinte intitulată „Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America”.

Pe lângă perioada petrecută de acesta în politică, cartea reia multe probleme juridice cu care Trump s-a confruntat în urmă cu zeci de ani.

Joi, ea și alți jurnaliști de la Times au relatat că Departamentul de Justiție crede că Trump are încă mai multe documente clasificate decât cele confiscate de la Mar-a-Lago. De asemenea, ei au relatat sâmbătă că Trump a propus anul trecut o înțelegere prin care a spus că va preda materialele pe care le-a păstrat în schimbul unor documente despre ancheta FBI privind legăturile campaniei sale cu Rusia.

Ce cred jurnaliștii de la NBC

În timpul unui interviu acordat duminică la emisiunea „Meet the Press” de la NBC, Haberman a fost întrebată dacă ea crede că Trump înțelege pericolul juridic cu care s-ar putea confrunta.

„De fapt, cred că înțelege cât de mult riscă din punct de vedere juridic”, a spus Haberman. „Și apoi se convinge că nu este atât de grav. Dar faptul că a cheltuit 3 milioane de dolari pe un onorariu al unui avocat,  ale cărui sfaturi uneori nu le-a ascultat, este de remarcat. De asemenea,  a fost dispus să facă asta”, scriu cei de la Insider.

„M-au contactat oameni care au lucrat pentru Trump în anii ’90 pentru a-mi spune: „Acesta este cel mai mare avans legal pe care l-a plătit vreodată”, din câte știau ei. Deci cred că asta vorbește despre cât de preocupat este”, a adăugat ea în cadrul aceluiași interviu.

Haberman și Glenn Thrush de la Times au relatat anterior că Trump a plătit un onorariu mare lui Christopher M. Kise, fostul avocat general din Florida, pentru a-l ajuta în cazul documentelor de la Mar-a-Lago. Două surse au declarat pentru Times că Trump i-a plătit avocatului 3 milioane de dolari, sumă pe care publicația a descris-o ca fiind „neobișnuit de mare”.

Totodată, un reprezentant al lui Trump nu a răspuns imediat solicitării Insider de a comenta.

Trump a negat anterior orice abatere în gestionarea documentelor guvernamentale, susținând uneori că toate materialele de la Mar-a-Lago au fost clasificate, iar alteori sugerând că acestea ar fi putut fi „plantate”. Clasificate sau nu, documentele prezidențiale trebuie, prin lege, să fie gestionate de către National Archives and Records Administration atunci când un președinte părăsește funcția.

Însă, a fost un moment în care arhivele au recuperat cutiile, dar oficialii acestor instituții  au devenit sceptici cu privire la faptul că Trump a returnat totul, crezând că în posesia sa au rămas mult mai multe documente.