Lumea la zi

THE HILL: Secrete de la Casa Albă! Ce documente „privilegiate” au fost găsite în casa lui Trump

trump fbi playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

Un jurnal împărtășit din greșeală de materiale „privilegiate” luate din casa din Florida a fostului președinte Trump include detalii despre apelurile sale în calitate de președinte, analize despre cine ar trebui să primească grațieri și grămezi de documente legate de numeroasele sale încurcături juridice.

Probele descoperite în casa din Florida a fostului președinte american acoperă 520 de pagini de înregistrări pe care echipa a stabilit că sunt în mare parte acte guvernamentale, precum și documente ce privesc proprietăți personale, acte care ar trebui să fie returnate lui Trump, dar și documente private acoperite de privilegiul avocat-client. Echipa de filtrare este formată din avocați care nu sunt desemnați pentru caz și care analizează înregistrările înainte de a le transmite anchetatorilor.

Printre înregistrările de la locuința lui Trump se aflau comunicări despre obținerea clemenței pentru Rod Blagojevich, fostul guvernator democrat al statului Illinois, a cărui sentință a fost comutată de Trump după ce a fost condamnat pentru că a încercat să vândă locul din Senat lăsat liber de fostul președinte Obama.

Trump, Dragnea de America?

De asemenea, s-au găsit „pachete interne de grațiere”, sau cereri de clemență, pentru persoane enumerate doar prin abrevieri precum RN, IR, JC și MB. Aceste materiale includeau, de asemenea, 35 de pagini de „Apeluri ale președintelui”, nota menționând un document de la „Rudy”, care ar fi putut fi de la avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, „care nu pare, la prima vedere, să aibă legătură cu sfaturi juridice”, informează publicația THE HILL.

Alte elemente au inclus dosare etichetate cu NARA, o abreviere pentru National Archives and Records Administration, precum și un proiect de politică de imigrare. Documentele au inclus, de asemenea, câteva e-mailuri tipărite, inclusiv un e-mail al Consiliului Național de Securitate despre eliberarea lui John Walker Lindh, un american care a pledat vinovat de acuzații legate de susținerea talibanilor, și un e-mail de la antrenorul principal de baseball de la Academia Forțelor Aeriene americane către Casa Albă.

Ce spune justiția din America?

„Ca atare, practic niciunul dintre aceste materiale nu pare a fi o comunicare privilegiată între avocat și client sau protejată de doctrina produsului muncii avocatului”, a scris Departamentul de Justiție, stabilind că aceste înregistrări ar trebui să fie predate anchetatorilor.  Cele 383 de pagini de documente despre care echipa de filtrare a stabilit că ar trebui să fie returnate lui Trump includ o serie de înregistrări legate de impozitele sale, precum și o factură pentru lucrări juridice și alte documente legate de afacerile juridice ale lui Trump.

De asemenea, printre documente se află două dosare medicale, inclusiv scrisoarea făcută publică de medicul lui Trump în timpul campaniei din 2016, precum și o explicație a beneficiilor unui plan de asigurare. Judecătorul Aileen Cannon, de la tribunalul districtual federal, a stabilit în parte că era necesar un expert special din cauza dosarelor medicale.

CE probleme mai are Trump?

Documentele juridice includ un dosar legat de procesul său cu nepoata Mary Trump și unul legat de reținerea unui avocat în relațiile sale cu E. Jean Carroll, care l-a acuzat pe Trump că a agresat-o sexual. Tranșa include, de asemenea, documente legate de procesele sale legate de alegerile din Georgia și numeroase alte facturi și acorduri de reținere a unui avocat.

Una dintre facturile incluse pe listă era însoțită de două post-it-uri pe care scria „ați spus că sunteți de acord să plătiți această factură? Munca înainte ca el să devină consilier WH” și un altul pe care scria „Nu”. Factura provine de la Stein Mitchell Beato & Missner, unde a lucrat anterior consilierul Casei Albe, Pat Cipollone. Alte dosare includ numeroase acorduri de confidențialitate, precum și scrisoarea de demisie a lui Trump de la Screen Actors Guild, care a încercat să îl excludă după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.