Infofinanciar > Lumea la zi > Trump, din ce în ce mai multe șanse să fie candidatul republicanilor! Fostul președinte ar putea ajunge din nou la Casa Albă
Lumea la zi

Trump, din ce în ce mai multe șanse să fie candidatul republicanilor! Fostul președinte ar putea ajunge din nou la Casa Albă

donald trump (sursă foto: wired.com)
sursă foto: wired.com

O discuție cu Elon Musk, în direct pe Twitter, este un mod neconvențional de a lansa o campanie prezidențială. Dar, odată cu intrarea în joc a guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, cursa pentru nominalizarea republicană este acum în curs de desfășurare. Primele state vor vota abia în ianuarie.

Rezultatele sunt greu de prezis, deoarece este costisitor să se realizeze suficiente sondaje de înaltă calitate în rândul alegătorilor primari din statele-cheie. Dar, cu această clauză de renunțare încheiată, un candidat are un avans uriaș, Donald Trump. Astfel, Trump are o șansă reală de a deveni următorul președinte al Americii. Piețele de pariuri plasează șansele sale de a se întoarce la Casa Albă la una din trei.

Trump se poate întoarce la Casa Albă

Dacă ați decis să acordați mai puțină atenție lui Trump după ce a pierdut în 2020, poate vă întrebați cum se poate întâmpla acest lucru. De obicei, partidele nu rămân alături de învinși. Trump i-a condus pe republicani la înfrângeri în cadrul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2018 și celor prezidențiale din 2020. După ce fostul președinte și-a încurajat susținătorii, unii dintre ei au pătruns în Congres, rezultatul fiind decesul unui ofițer de poliție din cauza unui atac cerebral și patru persoane s-au sinucis. De atunci, el a fost găsit responsabil și pentru agresiune sexuală. Chiar l-ar mai putea nominaliza Partidul Republican?

Da, probabil că da. În 2016 și în 2020 a avut un oarecare sens să ne gândim la mișcarea Trump ca la o preluare ostilă a partidului. În 2023 nu mai are sens. El este candidatul principal pentru că o mare parte a republicanilor îl plac cu adevărat. Susținătorii săi au pus mâna pe Comitetul Național Republican de șase ani. Mai mult de jumătate dintre republicanii din Camera Reprezentanților au fost aleși pentru prima dată din 2016, și deci sub conducerea lui Trump. Aproape toți acei republicani din Camera Reprezentanților și din Senat care au refuzat să se împace cu el s-au retras. Din cei zece membri ai Camerei care au votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump în ianuarie 2021, doar doi mai sunt încă acolo. Ei sunt depășiți numeric în propriul lor grup parlamentar cu peste 100 la 1.

De asemenea, campania lui Trump este mai bine organizată decât în 2016 sau 2020. Analiza The Economist a primarelor arată cât de greu va fi el de învins. Acesta are un avans uluitor: sondajul pentru The Economist realizat de YouGov sugerează că alegătorii republicani din cadrul alegerilor primare îl preferă pe Trump în locul lui DeSantis cu 33 de puncte procentuale. De asemenea, el are un avans mare în ceea ce privește aprobările din partea republicanilor aleși, care sunt de obicei o bună predicție a ceea ce se va întâmpla. În 2016, ultima dată când Trump a contestat un scrutin primar, el a câștigat primarele timpurii cu mult mai puțin sprijin decât are acum.

Opoziția lui Trump

Există încă alegători republicani care ar dori o alternativă, cota sa de 58% din sondaje înseamnă că aproape jumătate dintre alegătorii primari trebuie să fie deschiși la alegerea altcuiva. Cu toate acestea, dificultățile de coordonare a opoziției față de  Trump sunt descurajante. Persoane apropiate de campania sa spun în privat că, cu cât mai mulți candidați intră în alegerile primare, împărțind terenul, cu atât mai bine pentru candidatul lor. Unii donatori importanți dau bani candidaților care nu sunt împotriva lui Trump cu condiția ca aceștia să se retragă după Carolina de Sud, un primar timpuriu, dacă li se spune să facă acest lucru. Ideea este de a crea unitate în jurul unui singur candidat care nu este Trump, așa cum democrații s-au unit în jurul lui Joe Biden în 2020 pentru a-l opri pe Bernie Sanders, un om de stânga. Manevrele de culise ale marilor șefi de partid au mai puține șanse să funcționeze împotriva lui Trump, totuși, pentru simplul motiv că el este republican.

Felul în care se intersectează calendarul primarelor și cazurile juridice în curs împotriva lui Trump este de coșmar. Procesul său pentru falsificare de înregistrări în New York va începe la scurt timp după Super Tuesday, când mai mult de o duzină de state votează. În acest caz, nici celelalte investigații cu care se confruntă nu vor fi probabil rezolvate până la încheierea alegerilor primare. Prin urmare, este posibil ca un candidat al unuia dintre cele două mari partide să facă obiectul unor acuzații penale atunci când se va afla pe buletinul de vot. America a mai avut președinți care au avut un comportament nedemn de această poziție. Nu a avut niciodată unul care să fie și acuzat într-un proces penal.

S-ar putea crede că, în acest moment, alegătorii l-ar abandona în număr mare pe Trump. Dar când, la începutul acestui an, un juriu a constatat că a abuzat sexual o femeie în urmă cu 30 de ani, verdictul nu a avut niciun efect măsurabil asupra numărului de voturi. Se pare că dl Trump este priceput în a convinge alegătorii republicani că el este adevărata victimă. Democrații și o mulțime de aliați ai Americii consideră că Trump este o amenințare la adresa democrației. Campania sa întoarce deja această acuzație: „Alegerile din 2024″, anunța un e-mail recent al campaniei lui Trump, „vor determina dacă ne putem păstra Republica sau dacă America a cedat în fața forțelor întunecate ale tiraniei”. Cei care acceptă că acestea sunt mizele vor trece probabil cu vederea nenumăratele și evidentele defecte ale domnului Trump.

Toate acestea înseamnă că ar trebui să luați în serios posibilitatea ca următorul președinte al Americii să fie cineva care ar diviza Occidentul și l-ar încânta pe Vladimir Putin, care acceptă rezultatele alegerilor doar dacă câștigă, care îi numește martiri pe huliganii care au pătruns în Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 și vrea să-i grațieze, care a propus intrarea în incapacitate de plată a datoriei naționale pentru a-i face în ciudă lui Biden și care este subiectul mai multor anchete pentru încălcarea legislației penale, care se adaugă la cazierul său civil pentru agresiune sexuală. Oricui îi pasă de America, de democrație, de conservatorism sau de decență ar trebui să spere că DeSantis sau unul dintre ceilalți candidați republicani care nu sunt Trump pot sfida șansele și îl pot învinge, conform The Economist .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.