Infofinanciar > Lumea la zi > Ron DeSantis și-a anunțat candidatura la prezidențialele din 2024 cu scandal! Până și Donald Trump a râs de el
Lumea la zi

Ron DeSantis și-a anunțat candidatura la prezidențialele din 2024 cu scandal! Până și Donald Trump a râs de el

ron-desantis time.com
Credit imagine: time.com

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a suferit miercuri un început haotic al cursei sale pentru alegerile prezidențiale din 2024, când mai multe defecțiuni au afectat un forum online găzduit de proprietarul Twitter, Elon Musk, care trebuia să prezinte aptitudinile lui DeSantis pentru această funcție.

Transmisia pe Twitter a interviului de o oră , care trebuia să fie lansarea oficială a campaniei lui DeSantis, a pierdut sunetul pentru perioade îndelungate, iar mii de utilizatori fie nu au putut să se alăture, fie au fost abandonați.

A fost un început nefericit pentru o campanie bazată pe competența executivă a guvernatorului.

„Trebuie să punem capăt culturii fataliste care a infectat Partidul Republican în ultimii ani”, a declarat DeSantis în cadrul evenimentului cu Musk, odată ce problemele au fost în mare parte rezolvate. Hashtag-ul #DeSaster a fost în trend pe Twitter.

Trump și DeSantis, de la aliați la dușmani

Intrarea lui DeSantis în competiția republicană pregătește o confruntare cu aliatul său de odinioară, fostul președinte Donald Trump, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2020 în fața democratului Joe Biden.

Guvernatorul Floridei s-a prezentat ca un executiv care se ocupă de treabă, care a ținut piept guvernului federal cu privire la politicile COVID și care a imprimat o amprentă conservatoare de neșters asupra statului său natal.

El a apărat eforturile sale din Florida de a interzice predarea unor concepte precum identitatea de gen și rasismul sistemic ca protejând copiii mici și împingând înapoi ideologia progresistă.

Cu un profil național în creștere și ceea ce se așteaptă să fie resurse financiare importante, DeSantis, 44 de ani, a devenit imediat cel mai mare rival al lui Trump pentru nominalizarea republicană.

„Guvernul nu este despre divertisment, nici despre construirea unui brand”, a declarat DeSantis, făcând o remarcă voalată la adresa lui Trump. În mod notabil, el nu l-a menționat niciodată pe Trump pe nume în timpul evenimentului.

Trump, în vârstă de 76 de ani, nu a ezitat să îl ironizeze pe DeSantis pe platforma sa de socializare, Truth Social, din cauza începutului împiedicat al campaniei sale.

„Butonul meu roșu este mai mare, mai bun, mai puternic și funcționează (TRUTH!)”, a postat Trump. „Al tău nu o face”.

Musk a recunoscut că au existat „probleme tehnice din cauza dimensiunii uriașe” a evenimentului, dar a adăugat că „este foarte bine pentru oameni să audă direct de la candidații la președinție”.

La un moment dat, evenimentul de pe Twitter a atras mai mult de 600.000 de ascultători. Până la încheierea acestuia, au fost mai puțin de 300.000, conform Reuters.

Trump este preferatul republicanilor?

Sondajele îl arată pe Trump cu un avans de peste 2 la 1 față de guvernatorul Floridei, care a fost mult timp considerat o stea în ascensiune republicană și vestitorul unei noi generații de lideri în partid. Trump, care a anunțat în noiembrie, are, de asemenea, un avans în organizarea campaniei sale în statele cheie pentru votul anticipat.

Argumentul central al lui DeSantis pentru candidatura sa va fi probabil că este singurul republican care îl poate învinge pe Biden.

„Președintele nostru, deși îi lipsește vigoarea, se clatină în fața provocărilor națiunii noastre și ia indicații de la mulțimea woke”, a declarat DeSantis.

Republicanii din mainstream îl vor urmări cu atenție pe DeSantis pentru a vedea dacă își poate reveni după pașii greșiți pe care i-a făcut în politica externă, cum ar fi reticența sa inițială de a-și exprima sprijinul pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.

În săptămânile premergătoare candidaturii sale la președinție, DeSantis a făcut un turneu prin țară, vizitând state precum Iowa și New Hampshire, care vor organiza competiții pentru nominalizarea timpurie. El s-a lăudat cu palmaresul său în calitate de guvernator al Floridei, inclusiv cu luptele sale cu guvernul federal în privința politicilor privind pandemia.

DeSantis și consilierii săi au fost hotărâți să aștepte să intre în cursă până când legislativul din Florida îi va putea oferi o serie de victorii politice – iar legislatorii au făcut exact acest lucru.

El a semnat măsuri care au restricționat sever avorturile în stat, a facilitat accesul rezidenților la portul de arme ascunse, a extins un program de vouchere pentru a permite elevilor să frecventeze școli private și a eliminat finanțarea programelor de diversitate în universitățile publice, printre altele.

DeSantis rămâne într-o bătălie crâncenă cu Walt Disney Co (DIS.N) în legătură cu criticile companiei față de legile care interzic predarea conceptelor privind identitatea de gen în școlile publice. Compania a intentat un proces federal în care îl acuză pe DeSantis că a folosit ca armă guvernul de stat pentru a-i pedepsi operațiunile.

Printre ceilalți candidați republicani declarați se numără Nikki Haley, fost ambasador al SUA la Națiunile Unite, și Tim Scott, senator american din Carolina de Sud.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.