Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Joe Biden spune că oferta republicană privind plafonul de îndatorare este „inacceptabilă”. Noi discuții cu McCarthy
Lumea la zi

Reuters: Joe Biden spune că oferta republicană privind plafonul de îndatorare este „inacceptabilă”. Noi discuții cu McCarthy

joe biden, președintele statelor unite ale americii (sursă foto: commondreams.org)
sursă foto: commondreams.org

Președintele Joe Biden a calificat duminică drept „inacceptabile” ultimele oferte ale republicanilor în discuțiile privind ridicarea plafonului datoriei guvernamentale, dar a declarat că ar fi dispus să reducă cheltuielile împreună cu ajustări fiscale pentru a ajunge la un acord, transmite Reuters.

Vorbind cu reporterii la Hiroshima, Japonia, după o reuniune a liderilor G7, Joe Biden a sugerat că unii republicani din Congres sunt dispuși să vadă SUA în incapacitate de plată a datoriei, astfel încât rezultatele dezastruoase să îl împiedice pe Biden, un democrat, să câștige realegerea alegerilor în 2024.

SUA, la un pas de incapacitate de plată

Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până la 1 iunie, când Departamentul Trezoreriei a avertizat că guvernul federal ar putea fi incapabil să își plătească toate datoriile. Acest lucru ar declanșa o incapacitate de plată care ar putea provoca haos pe piețele financiare și ar putea provoca o creștere a ratelor dobânzilor.

Biden a declarat că va vorbi cu principalul republican din Congres, Kevin McCarthy, în zborul său spre casă și a sperat că președintele Camerei Reprezentanților a așteptat să negocieze direct cu Biden.

„Mare parte din ceea ce au propus deja este pur și simplu, sincer, inacceptabil”, a spus Joe Biden. „Este timpul ca republicanii să accepte faptul că nu există un acord bipartizan care să fie încheiat doar, doar în termenii lor partizani. Trebuie să se miște și ei”.

Discuțiile au devenit din ce în ce mai aprinse în ultimele două zile. Negociatorii democrați și republicani au declarat că întâlnirile de vineri de la Capitoliu nu au dus la niciun progres, iar cele două părți nu s-au întâlnit sâmbătă. În schimb, fiecare a revenit la a numi extremistă poziția celuilalt.

„Din păcate, Casa Albă a dat înapoi”, a declarat McCarthy reporterilor sâmbătă târziu, transmite Reuters.

Președintele democrat a declarat că el crede că are autoritatea de a invoca cel de-al 14-lea amendament la Constituția SUA pentru a ridica plafonul datoriei fără Congres, dar că nu este clar că a mai rămas suficient timp pentru a încerca să folosească această teorie juridică netestată pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Oficialii nu s-au întâlnit sâmbătă și nu au anunțat niciun progres în urma întâlnirilor de vineri sau vreun plan de a discuta din nou. În schimb, ambele părți au catalogat propunerile celeilalte ca fiind prea extreme.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că republicanii au propus o creștere a cheltuielilor pentru apărare, reducând în același timp cheltuielile generale. Sursa a mai spus că republicanii din Camera Reprezentanților au vrut să prelungească reducerile de impozite adoptate în timpul președintelui de atunci, Donald Trump, ceea ce ar adăuga 3.500 de miliarde de dolari la datoria federală.

Sursa a precizat că administrația Biden a propus menținerea cheltuielilor discreționare altele decât cele pentru apărare la același nivel pentru anul viitor.

O altă persoană familiarizată cu discuțiile a declarat că ultima propunere a republicanilor includea reduceri „abrupte” pe o perioadă mai lungă de timp decât recentele acorduri bugetare, precum și o serie de măsuri care îi irită pe democrați, inclusiv cerințe de muncă pentru ajutoare, reduceri ale asistenței alimentare și mai puțini bani pentru Serviciul de colectare a taxelor și impozitelor, Internal Revenue Service.

Persoana respectivă a declarat că republicanii au respins, de asemenea, măsurile propuse de democrați pentru creșterea veniturilor, inclusiv reformele privind plata medicamentelor și închiderea „lacunelor fiscale”.

Îngrijorările legate de incapacitatea de plată apasă asupra piețelor. Statele Unite au fost forțate să plătească dobânzi record în cadrul unei oferte recente pentru datorie, iar îngrijorările legate de lipsa unui acord au cântărit vineri asupra acțiunilor americane.

Reduceri de cheltuieli

Biden se întoarce duminică la Washington, după ce și-a trunchiat călătoria în Asia pentru a se concentra pe negocierile privind plafonul de îndatorare.

Camera condusă de republicani a adoptat luna trecută o legislație care ar reduce o mare parte din cheltuielile guvernamentale cu 8% anul viitor. Democrații spun că acest lucru ar forța reduceri medii de cel puțin 22% la programe precum educația și aplicarea legii, o cifră pe care republicanii de top nu au contestat-o.

Republicanii dețin o majoritate subțire de locuri în Cameră, iar colegii democrați ai lui Biden dețin controlul strâns al Senatului, astfel că niciun acord nu poate trece fără sprijin bipartizan.

Reprezentantul american Patrick McHenry, un negociator republican, declarase că liderii republicani „se vor aduna ca o echipă și vor evalua” cum stau lucrurile.

McCarthy nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii duminică dimineața devreme.

Republicanii fac presiuni pentru reduceri drastice de cheltuieli în multe programe interne în schimbul creșterii limitei de împrumut autoimpusă de guvern, care este necesară în mod regulat pentru a acoperi costurile cheltuielilor și reducerilor de taxe aprobate anterior de legiuitori.