Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, populația și economia Iranului. Istoria statului care leagă Orientul Mijlociu de Asia Centrală
Esential

Totul despre politica, populația și economia Iranului. Istoria statului care leagă Orientul Mijlociu de Asia Centrală

iran, bombe nucleare, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Iranul este unul dintre statele care nu se bucură de cea mai bună imagine la nivel internațional. Economia țării este profund afectată de sancțiunile occidentale, mai ales din cauza programului nuclear iranian, prin care conducerea țării ar putea dezvolta, conform investigațiilor organizațiilor internaționale, arme de distrugere în masă.

Particularitățile culturale ale Iranului, faptul că este singurul stat șiit din lume și cea mai puternică teocrație din Orientul Mijlociu reprezintă elemente cheie pentru a înțelege statutul său la nivel internațional. Cetățenii țării se identifică ca fiind persani, nu arabi, având în vedere moștenirea culturală a regiunii și istoria Imperiului Persan din antichitate. Acest material este despre economia Iranului, dependentă în mare parte de extracția de gaze naturale și petrol, populația și cultura, cât și istoria politică a țării. Pentru a înțelege situația actuală a Iranului trebuie cercetată și revoluția islamică a ayatollahului Khomeini, care a reformat societatea iraniană și a transformat cultura din regiune. Cu toate acestea, Iranul rămâne un jucător important pentru economia mondială, având în vedere afacerile pe care le face cu petrol.

Prezentarea Iranului

Iranul este o țară situată la răscrucea dintre Asia Centrală, Asia de Sud și statele arabe din Orientul Mijlociu, cunoscută anterior sub numele de Persia, sursă foto dreamstime

Iranul este o țară situată la răscrucea dintre Asia Centrală, Asia de Sud și statele arabe din Orientul Mijlociu, cunoscută anterior sub numele de Persia, sursă foto dreamstime

Iranul este o țară muntoasă, aridă și diversă din punct de vedere etnic din sud-vestul Asiei, în regiunea Orientului Mijlociu. Țara păstrează o continuitate culturală și socială bogată și distinctă, care datează din perioada achemeniană, care a început în anul 550 î.Hr. În ultimele decenii, a devenit cunoscută pentru marca sa unică de republică islamică. Deși sistemul de guvernare a fost conceput ca o democrație parlamentară, instabilitatea persistentă atât în țară, cât și în străinătate, a condus la alunecarea sa către un autoritarism mai mult teocratic. În 2022, eforturile statului de a pacifica tulburările economice prin represiune au determinat proteste ample, care au fost catalizate în parte de moartea Jinei Mahsa Amini în timp ce se afla în arest pentru îmbrăcăminte necorespunzătoare.

Din punct de vedere geografic, cea mai mare parte a Iranului este formată dintr-un platou central deșertic, care este înconjurat din toate părțile de lanțuri muntoase înalte care permit accesul în interior prin trecători înalte. Cea mai mare parte a populației trăiește la marginea acestui deșert interzis și lipsit de apă. Capitala este Teheran, o metropolă împrăștiată și dezordonată la poalele sudice ale Munților Elburz. Renumit pentru arhitectura sa frumoasă și grădinile sale pline de verdeață, orașul a căzut oarecum în dizgrație în deceniile care au urmat Revoluției iraniene din 1978-79, deși ulterior au fost depuse eforturi pentru a conserva clădirile istorice și a extinde rețeaua de parcuri a orașului. Ca și în cazul Teheranului, orașe precum Eṣfahān și Shīrāz combină clădiri moderne cu repere importante din trecut și servesc drept centre majore de educație, cultură și comerț.

În antichitate Iranul a jucat mult timp un rol important în regiune ca putere imperială și, mai târziu – datorită poziției sale strategice și a resurselor naturale abundente, în special petrolul – ca factor în rivalitățile coloniale și între superputeri. Din perioada achemeniană, regiunea care este acum Iranul – cunoscută în mod tradițional sub numele de Persia – a fost influențată de valuri de cuceritori și imigranți indigeni și străini, inclusiv de Seleucizii elenistici și de nativii parți și sasanizi. Cucerirea Persiei de către arabii musulmani în secolul al VII-lea d.Hr. avea să lase însă cea mai durabilă influență, deoarece cultura iraniană a fost aproape complet absorbită de cea a cuceritorilor săi.

O renaștere culturală iraniană la sfârșitul secolului al VIII-lea a dus la o redeșteptare a culturii literare persane, deși limba persană era acum puternic arabizată și scrisă în alfabet arab, iar dinastiile islamice persane autohtone au început să apară odată cu ascensiunea Ṭāhirizilor la începutul secolului al IX-lea. Regiunea a căzut sub dominația valurilor succesive de cuceritori persani, turci și mongoli până la ascensiunea safavizilor, care au introdus șiismul twelver ca și crez oficial, la începutul secolului al XVI-lea. În secolele următoare, odată cu ascensiunea susținută de stat a unui cler șiit de origine persană, s-a format o sinteză între cultura persană și islamul șiitʿi, care a marcat în mod indelebil fiecare dintre ele cu tinctura celeilalte.

Odată cu căderea Safavidilor în 1736, domnia a trecut în mâinile mai multor dinastii de scurtă durată, ceea ce a dus la apariția liniei Qājār în 1796. Domnia Qājār a fost marcată de influența tot mai mare a puterilor europene în afacerile interne ale Iranului, cu dificultățile economice și politice aferente, și de puterea tot mai mare a clerului șiit în problemele sociale și politice.

Timbru poștal cu șahul Pahlavi și un avion, din jurul anului 1972, sursă foto dreamstime. Șahul Pahlavi a ajuns la putere fiind susținut de britanici

Timbru poștal cu șahul Pahlavi și un avion, din jurul anului 1972, sursă foto dreamstime. Șahul Pahlavi a ajuns la putere fiind susținut de britanici

Dificultățile țării au dus la ascensiunea, în 1925, a liniei Pahlavi, ale cărei eforturi prost planificate de a moderniza Iranul au dus la nemulțumire pe scară largă și la răsturnarea ulterioară a dinastiei prin revoluția din 1979. Această revoluție a adus la putere un regim care a combinat în mod unic elemente ale unei democrații parlamentare cu o teocrație islamică condusă de clerul țării. Singurul stat șiit din lume, Iranul, s-a trezit aproape imediat implicat într-un război pe termen lung cu Irakul vecin, care l-a lăsat secătuit din punct de vedere economic și social, iar presupusul sprijin al republicii islamice pentru terorismul internațional a făcut ca țara să fie ostracizată de comunitatea globală. În ultimul deceniu al secolului al XX-lea au apărut elemente reformiste în cadrul guvernului, care se opuneau atât guvernării continue a clerului conservator, cât și izolării politice și economice continue a Iranului de comunitatea internațională. Cu toate acestea, ascensiunea lor a fost inversată în secolul XXI, din cauza intervenției conducerii conservatoare și a penetrării mai mari a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) în întregul guvern și în societate.

Diversitatea etnică a Iranului

Persanii sunt principala etnie din Iran (peste 60% din populație), fiind urmați de azeri, kurzi, lur, baloch, arabi, turkmeni și triburi turcice. În imagine, un localnic din regiunea Yazd, sursă foto dreamstime

Persanii sunt principala etnie din Iran (peste 60% din populație), fiind urmați de azeri, kurzi, lur, baloch, arabi, turkmeni și triburi turcice. În imagine, un localnic din regiunea Yazd, sursă foto dreamstime

Iranul este o societate diversă din punct de vedere cultural, iar relațiile interetnice sunt, în general, prietenoase. Grupul etnic și cultural predominant din țară este format din vorbitori nativi de persană. Dar oamenii care sunt în general cunoscuți ca persani sunt de origine mixtă, iar țara are importante elemente turcești și arabe, pe lângă kurzi, balohi, bakhtyārī, luri și alte minorități mai mici (armeni, asirieni, evrei, brahi și alții). Persanii, kurzii și vorbitorii altor limbi indo-europene din Iran sunt descendenți ai triburilor ariene care au început să migreze din Asia Centrală în ceea ce este astăzi Iranul în mileniul al II-lea î.Hr. Cei cu ascendență turcă sunt urmașii triburilor care au apărut în regiune – tot din Asia Centrală – începând cu secolul al XI-lea e.n., iar minoritatea arabă s-a stabilit cu precădere în sud-vestul țării (în Khūzestān, o regiune cunoscută și sub numele de Arabistan) în urma cuceririlor islamice din secolul al VII-lea. La fel ca persanii, multe dintre grupurile etnice mai mici din Iran își plasează sosirea în regiune în timpuri străvechi.

Kurzii au fost atât urbani, cât și rurali (cu o parte semnificativă a acestora din urmă, uneori nomazi), și sunt concentrați în munții din vestul Iranului. Acest grup, care constituie doar o mică parte din populația Iranului, a rezistat eforturilor guvernului iranian, atât înainte, cât și după revoluția din 1979, de a-i asimila în cadrul vieții naționale și, împreună cu colegii lor kurzi din regiunile adiacente din Irak și Turcia, a căutat fie autonomie regională, fie înființarea directă a unui stat kurd independent în regiune.

De asemenea, în munții vestici locuiesc și Lurs seminomazi, despre care se crede că sunt descendenții locuitorilor aborigeni ai țării. Strâns înrudite sunt triburile Bakhtyārī, care trăiesc în Munții Zagros, la vest de Eṣfahān. Balochii sunt o minoritate mai mică care locuiește în Baluchistanul iranian, care se învecinează cu Pakistanul.

Cel mai mare grup turc este cel al azerilor, un popor de agricultori și păstori care locuiește în provinciile de frontieră din colțul de nord-vest al Iranului. Alte două grupuri etnice turcești sunt Qashqāʾī, în zona Shīrāz, la nord de Golful Persic, și turkmenii, din Khorāsān, în nord-est.

Armenii, cu un patrimoniu etnic diferit, sunt concentrați în Teheran, Eṣfahān și în regiunea Azerbaidjanului. O comunitate de georgieni este concentrată în orașul Fereydūnshahr și în jurul acestuia, în provincia Eṣfahān. Câteva grupuri izolate care vorbesc dialecte dravidiene se găsesc în regiunea Sīstān, în sud-est.

Semiți – evrei, asirieni și arabi – reprezintă doar un mic procent din populație. Evreii își trag moștenirea în Iran din exilul babilonian din secolul al VI-lea î.Hr. și, la fel ca armenii, și-au păstrat identitatea etnică, lingvistică și religioasă. În mod tradițional, ambele grupuri s-au grupat în cele mai mari orașe. Asirienii sunt concentrați în nord-vest, iar arabii trăiesc în Khūzestān, precum și în insulele din Golful Persic.

Limbile din Iran

Limba persană este predominantă în literatură, jurnalism și științe. Litere inscripționate pe peretele moscheii Taj al Molk Jameh din sala de rugăciune, Isfahan, sursă foto dreamstime

Limba persană este predominantă în literatură, jurnalism și științe. Litere inscripționate pe peretele moscheii Taj al Molk Jameh din sala de rugăciune, Isfahan, sursă foto dreamstime

Deși persana (farsi) este limba predominantă și oficială a Iranului, sunt vorbite mai multe limbi și dialecte din trei familii de limbi – indo-europeană, altaică și afro-asiatică.

Aproximativ trei sferturi dintre iranieni vorbesc una dintre limbile indo-europene. Puțin mai mult de jumătate din populație vorbește un dialect al limbii persane, o limbă iraniană din grupul indo-iranian. Persana literară, varianta mai rafinată a limbii, este înțeleasă într-o oarecare măsură de majoritatea iranienilor. Persana este, de asemenea, limba predominantă în literatură, jurnalism și științe. Mai puțin de o zecime din populație vorbește limba kurdă. Lurs și Bakhtyārī vorbesc atât lurī, o limbă distinctă de persană, dar strâns legată de aceasta. Armeana, o singură limbă din familia indo-europeană, este vorbită doar de minoritatea armeană.

Familia altaică este reprezentată în proporție covârșitoare de limbile turcice, care sunt vorbite de aproximativ un sfert din populație; majoritatea vorbesc azeră, o limbă asemănătoare cu turca modernă. Limba turkmenă, o altă limbă turcică, este vorbită în Iran doar de un număr mic de turkmeni.

Alfabetul persan,

Alfabetul persan este studiat în continuare, dar limba arabă a devenit principala limbă literară

Dintre limbile semitice – din familia afro-asiatică – araba este cea mai răspândită, dar doar un mic procent din populație o vorbește ca limbă maternă. Principala importanță a limbii arabe în Iran este istorică și religioasă. În urma cuceririi islamice a Persiei, araba a subsumat practic persana ca limbă literară. De atunci, persana a adoptat un număr mare de cuvinte arabe – poate o treime sau mai mult din lexicul său – și a împrumutat construcții gramaticale din araba clasică și, în unele cazuri, din araba colocvială. În timpul monarhiei, s-au făcut eforturi pentru a elimina elementele arabe din limba persană, dar acestea au avut puțin succes și au încetat complet după revoluție. De atunci, studiul limbii arabe clasice, limba Qurʾān, a fost accentuat în școli.

Religia din Iran – șiismul

Șiismul este o ramură a islamului predominantă în Iran, unde 95% din populație se identifică ca șiită, sursă foto dreamstime

Șiismul este o ramură a islamului predominantă în Iran, unde 95% din populație se identifică ca șiită, sursă foto dreamstime

Marea majoritate a iranienilor sunt musulmani din ramura Ithnā ʿAsharī, sau Twelver, șiiți, care este religia oficială de stat. Kurzii și turkmenii sunt predominant musulmani sunniți, dar arabii din Iran sunt atât sunniți, cât și shiʿi. În întreaga țară se găsesc, de asemenea, mici comunități de creștini, evrei și zoroastrieni.

Cele două pietre de temelie ale șiismului iranian sunt promisiunea revenirii celui de-al 12-lea imam inspirat de divinitate – Muḥammad al-Mahdī al-Ḥujjah, pe care șiiʿah îl consideră mahdi – și venerarea înaintașilor săi martiri. Absența imamului a contribuit indirect la dezvoltarea în Iranul modern a unui cler șiit puternic, a cărui înclinație pentru statut, în special în secolul XX, a dus la o proliferare a titlurilor și onorurilor unice în lumea islamică. Clerul Shiʿi a fost forța politică și socială predominantă în Iran de la revoluția din 1979.

În islam nu există conceptul de ordinație. Prin urmare, rolul clerului nu este jucat de o preoțime, ci de o comunitate de învățați, ulama (în arabă ʿulamāʾ). Pentru a deveni membru al ulama Shiʿi, un musulman de sex masculin trebuie doar să frecventeze un colegiu islamic tradițional, sau madrasah. Principalul curs de studiu într-o astfel de instituție este jurisprudența islamică (fiqh în arabă), dar nu este necesar ca un student să își finalizeze studiile în madrasa pentru a deveni faqīh, sau jurist. În Iran, un astfel de cleric de nivel inferior este denumit în general mullah (arabă al-mawlā, „domn”; persană mullā) sau ākhūnd sau, mai recent, rūḥānī (persană: „spiritual”). Pentru a deveni mullah, este suficient să se avanseze până la un nivel de competență academică recunoscut de ceilalți membri ai clerului. Mullahii ocupă marea majoritate a posturilor religioase locale din Iran.

Un aspirant dobândește statutul superior de mujtahid – un erudit competent să practice raționamentul independent în judecata juridică (ijtihād în arabă) – mai întâi prin absolvirea unei madrasa recunoscute și obținerea recunoașterii generale a colegilor săi și apoi, cel mai important, prin dobândirea unui număr substanțial de adepți în rândul Shiʿah. Un pretendent la acest statut este denumit în mod obișnuit prin apelativul onorific hojatoleslām (în arabă ḥujjat al-Islām, „dovadă a islamului”). Puțini clerici sunt în cele din urmă recunoscuți ca mujtahizi, iar unii sunt onorați prin termenul ayatollah (arabă āyat Allāh, „semn al lui Dumnezeu”). Distincția onorifică de mare ayatollah (āyat Allāh al-ʿuẓmāʾ) este conferită doar acelor mujtahizi Shiʿi al căror nivel de perspicacitate și expertiză în dreptul canonic islamic s-a ridicat la nivelul unuia care este demn de a fi marjaʿ-e taqlīd (arabă marjaʿ al-taqlīd, „model de emulație”), cel mai înalt nivel de excelență în șiismul iranian.

Nu există o ierarhie sau o infrastructură religioasă reală în cadrul șiismului, iar savanții au adesea opinii independente și variate cu privire la chestiuni politice, sociale și religioase. Prin urmare, aceste onoruri nu sunt acordate, ci obținute de către savanți prin consens general și apel popular. Shiʿii de orice nivel se supun clericilor pe baza reputației lor de învățătură și acuitate juridică, iar tendința a devenit puternică în șiismul modern ca fiecare credincios, pentru a evita păcatul, să urmeze învățăturile marjaʿ-e taqlīd ales de el sau de ea. Acest lucru a sporit puterea ulama în Iran și a sporit, de asemenea, rolul lor de mediatori către divin într-un mod care nu a fost întâlnit în islamul sunnit sau în șiismul anterior.

Minoritățile religioase

Ruinele civilizației zoroastriane, Turnurile tăcerii din orașul Yazd, sursă foto dreamstime

Ruinele civilizației zoroastriane, Turnurile tăcerii din orașul Yazd, sursă foto dreamstime

Creștinii, evreii și zoroastrienii sunt cele mai semnificative minorități religioase. Creștinii sunt cel mai numeros grup dintre aceștia, armenii ortodocși constituind cea mai mare parte. Asirienii sunt nestorieni, protestanți și romano-catolici, la fel ca și câțiva convertiți din alte grupuri etnice. Zoroastrienii sunt în mare parte concentrați în Yazd, în centrul Iranului, în Kermān, în sud-est, și în Tehrān.

Toleranța religioasă, una dintre caracteristicile Iranului în timpul monarhiei Pahlavi, a luat sfârșit odată cu revoluția islamică din 1979. Deși creștinii, evreii și zoroastrienii sunt recunoscuți în constituția din 1979 ca minorități oficiale, atmosfera revoluționară din Iran nu a fost favorabilă unui tratament egal al nemusulmanilor. Dintre aceștia, membrii credinței Bahāʾī – o religie fondată în Iran – au fost victimele celor mai mari persecuții. Populația evreiască, care fusese semnificativă înainte de 1979, a emigrat în număr mare după revoluție.

Topografia și aprovizionarea cu apă determină regiunile potrivite pentru locuirea umană, stilul de viață al oamenilor și tipurile de locuințe. Defileele și defileele adânci, râurile imposibil de navigat, deșerturile pustii și kavīrs impenetrabile au contribuit la insularitate și tribalism în rândul popoarelor iraniene, iar populația s-a concentrat în jurul periferiei platoului interior și în oaze. Iurtele din pâslă ale turkmenilor, corturile negre ale Bakhtyārī și colibele din osie ale balochilor sunt tipice, deoarece oamenii din triburi se deplasează de la pășunile de vară la cele de iarnă. Vasele câmpii centrale și sudice sunt presărate cu numeroase așezări de oaze cu colibe rudimentare semisferice sau conice împrăștiate. De la mijlocul secolului al XX-lea, migrațiile s-au scurtat, iar nomazii s-au stabilit în sate mai permanente.

Satele de pe câmpie urmează un model dreptunghiular străvechi. Ziduri înalte din lut cu turnuri de colț formează fața exterioară a caselor, care au acoperișuri plate din lut și paie susținute de căpriori din lemn. O moschee este situată în centrul deschis al satului și servește și ca școală.

Satele de munte sunt situate pe pantele stâncoase de deasupra fundului văii, înconjurate de câmpuri terasate (de obicei irigate) în care se cultivă cereale și lucernă (alfalfa). Casele sunt clădiri pătrate, din cărămidă de lut, fără ferestre, cu acoperișuri plate sau în formă de cupolă; o gaură în acoperiș asigură ventilația și lumina. Casele au de obicei două etaje, iar parterul este ocupat de un grajd.

Satele caspiene sunt diferite atât de cele din câmpie, cât și de cele din munți. Cătunele împrăștiate constau, de obicei, din case din lemn cu două etaje. Dependințe separate (hambare, cotețe, cotețe pentru viermi de mătase) înconjoară o curte deschisă.

Așezări urbane

Cel mai mare oraș din Iran este capitala, Teheran, cu o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori, sursă foto dreamstime

Cel mai mare oraș din Iran este capitala, Teheran, cu o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori, sursă foto dreamstime

Cea mai mare parte a populației Iranului este urbană. După o perioadă de urbanizare rapidă din anii 1960 până în primul deceniu al anilor 2000, aproximativ trei sferturi din populația Iranului trăia în zone urbane, față de doar o treime în anii 1950. Cauzele acestei schimbări rapide în distribuția așezărilor au inclus industrializarea, transformările sociale și politice și războiul Iran-Irak (1980-88).

Teheran, capitala și cel mai mare oraș, este separat de Marea Caspică de Munții Elburz. Eṣfahān, situat la aproximativ 250 de mile (400 km) la sud de Tehrān, este al doilea cel mai important oraș și este renumit pentru arhitectura sa. Există puține orașe în centrul și estul Iranului, unde apa este rară, deși șiruri de oaze străbat deșertul. Cele mai multe orașe sunt alimentate cu apă prin qanāt, un sistem de irigații prin care se exploatează o sursă subterană de apă din munți, iar apa este canalizată printr-o serie de tuneluri, uneori cu o lungime de 80 km (50 de mile), până la nivelul orașului. Orașele sunt, prin urmare, adesea situate la mică distanță de poalele unui munte. Caracteristica esențială a unei străzi iraniene tradiționale este un mic canal.

Dispunerea orașelor este tipică pentru comunitățile islamice. Diferitele sectoare ale societății – guvernamental, rezidențial și comercial – sunt adesea împărțite în cartiere separate. Cartierul de afaceri, sau bazarul, care dă spre o piață centrală, este un labirint de arcade înguste, mărginit de mici magazine individuale grupate în funcție de tipul de produs vândut. Cu toate acestea, centrele de afaceri moderne s-au dezvoltat în afara bazarelor. Locuințele în stil tradițional – constând în structuri cu acoperișuri în formă de cupolă construite din cărămidă de lut sau piatră – sunt construite în jurul unor curți închise, cu o grădină și o piscină. Băile publice se găsesc în toate zonele din orașe.

Eṣfahān este cel de-al doilea cel mai mare oraș din Iran și este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări din regiune din punct de vedere istoric, sursă foto dreamstime

Eṣfahān este cel de-al doilea cel mai mare oraș din Iran și este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări din regiune din punct de vedere istoric, sursă foto dreamstime

Construcția unor bulevarde largi și a unor șosele de centură pentru a acomoda traficul modern a schimbat aspectul marilor orașe. Cu toate acestea, planul de bază al acestora este încă cel al unui labirint de străzi înguste, strâmbe și fundături.

Tendințe demografice

Aproape un sfert dintre iranieni au vârsta sub 15 ani. Explozia nașterilor de după revoluție a țării a încetinit substanțial și – cu rate de natalitate și mortalitate mai mici decât mediile mondiale – rata naturală de creștere a Iranului este acum ușor mai mare decât media mondială. Speranța de viață în Iran este de aproximativ 73 de ani pentru bărbați și 76 de ani pentru femei.

Migrația internă din zonele rurale către orașe a fost o tendință majoră începând cu anii 1960, dar cel mai semnificativ fenomen demografic care a urmat revoluției din 1979 a fost emigrarea unei mari părți a populației educate și secularizate către țările occidentale, în special către Statele Unite. (Câteva sute de mii de iranieni s-au stabilit numai în sudul Californiei până la sfârșitul secolului XX). De asemenea, un număr considerabil de minorități religioase, mai ales evrei și bahāʾīs, au părăsit țara – fie ca emigranți, fie ca solicitanți de azil – din cauza condițiilor politice nefavorabile. Pe plan intern, migrația către orașe a continuat, iar Iranul a absorbit un număr mare de refugiați din Afganistanul vecin (în principal afgani vorbitori de persană [dari]) și Irak (atât arabi, cât și kurzi).

Economia Iranului

petrol iranian, sursă foto dreamstime

Petrolul este cea mai importantă resursă naturală a Iranului, fiind responsabilă în 2018 pentru 30% din PIB-ul țării și în 2020 cu 21%, sursă foto dreamstime

Cel mai mare obstacol cu care se confruntă economia Iranului rămâne izolarea continuă a acesteia de comunitatea internațională. Această izolare a împiedicat creșterea pe termen scurt și lung a piețelor sale, a restricționat accesul țării la tehnologii înalte și a împiedicat investițiile străine. Izolarea Iranului este un produs atât al xenofobiei politicienilor săi mai conservatori – care se tem de încurcăturile postimperiale -, cât și al sancțiunilor impuse de comunitatea internațională, în special de Statele Unite, care acuză Iranul de sprijinirea terorismului internațional. Legea privind sancțiunile împotriva Iranului și a Libiei din 1996 a extins embargoul existent al SUA asupra importurilor de produse petroliere iraniene pentru a cuprinde interdicții extinse privind investițiile în Iran, atât ale companiilor americane, cât și ale celor din afara SUA. Aceste interdicții au inclus interdicții privind speculațiile străine în dezvoltarea petrolului iranian, exportul de înaltă tehnologie în Iran și importul unei mari varietăți de produse iraniene în Statele Unite. Uverturile politicienilor iranieni reformatori de a-și deschide țara către investițiile străine au avut un succes limitat, dar la începutul secolului XXI sancțiunile americane au rămas în vigoare.

Moneda națională a Iranului este rialul, iar țara are anual o rată a inflației de aproximativ 20%. În ultimii ani a trecut de 30%, iar de la jumătatea anului 2022 a trecut de 50%, sursă foto dreamstime

Moneda națională a Iranului este rialul, iar țara are anual o rată a inflației de aproximativ 20%. În ultimii ani a trecut de 30%, iar de la jumătatea anului 2022 a trecut de 50%, sursă foto dreamstime

Obiectivele pe termen lung ale Iranului de la revoluția din 1979 au fost independența economică, ocuparea deplină a forței de muncă și un nivel de trai confortabil pentru cetățenii săi, dar la sfârșitul secolului XX viitorul economic al țării era presărat cu obstacole. Populația Iranului mai mult decât s-a dublat în acea perioadă, iar populația sa a devenit din ce în ce mai tânără. Într-o țară care a fost în mod tradițional rurală și agrară, producția agricolă a scăzut în mod constant începând cu anii 1960 (la sfârșitul anilor 1990, Iranul era un mare importator de alimente), iar dificultățile economice din mediul rural au determinat un număr mare de oameni să migreze către cele mai mari orașe. Ratele de alfabetizare și speranța de viață în Iran sunt ridicate pentru regiune, dar și rata șomajului este la fel, iar inflația se situează în mod regulat în jurul valorii de 20% anual. Iranul rămâne extrem de dependent de singura sa industrie majoră, extracția de petrol și gaze naturale pentru export, iar guvernul se confruntă cu dificultăți tot mai mari în a oferi oportunități pentru o forță de muncă mai tânără și mai bine educată, ceea ce a dus la un sentiment de frustrare tot mai mare în rândul iranienilor din clasa de jos și de mijloc.

Cu toate acestea, guvernul a încercat să dezvolte infrastructurile de comunicații, transport, producție și energie ale țării (inclusiv viitoarele sale instalații de energie nucleară) și a început procesul de integrare a sistemelor de comunicații și transport cu cele ale statelor vecine.

Cum este organizat statul iranian

Constituția națională împarte economia Iranului în trei sectoare: public, care include industriile majore, băncile, companiile de asigurări, serviciile publice, comunicațiile, comerțul exterior și transportul în masă; cooperativ, care include producția și distribuția de bunuri și servicii; și privat, care constă în toate activitățile care completează primele două sectoare. Constituția stabilește, de asemenea, orientări specifice pentru administrarea resurselor economice și financiare ale națiunii, iar după revoluție, guvernul a declarat nulă și neavenită orice lege sau secțiune a unei legi care încălca principiile islamice. Această interdicție restricționează indivizii sau instituțiile de a percepe dobânzi la împrumuturi, acțiune considerată ilegală în conformitate cu legea islamică, și impune, de asemenea, limite asupra anumitor tipuri de speculații financiare. Aceste restricții au făcut până acum ca participarea Iranului la comunitatea economică internațională să fie problematică, ceea ce a dus la condiții financiare dure și la o dependență puternică de piețele locale.

Încă din primii ani ai revoluției, două facțiuni diferite au încercat să impună guvernului propria interpretare a economiei islamice. Stângiștii islamici au cerut naționalizări în masă și extinderea unui stat asistențial. Conservatorii din cadrul establishmentului religios, care au păstrat legături puternice cu comunitatea de comercianți, au apărat drepturile proprietarilor și au insistat asupra menținerii privatizării. Cu toate acestea, ambele facțiuni au susținut, în general, restricțiile impuse de guvern asupra practicilor bancare occidentale. Deși primul lider postrevoluționar al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a refuzat să ia partea în dezbaterea stânga-conservatorism, efectele războiului Iran-Irak (1980-88) au determinat o intervenție sporită a statului în economie. Guvernul a obținut un monopol virtual asupra activităților producătoare de venituri prin naționalizarea băncilor private și a companiilor de asigurări și prin creșterea controlului statului asupra comerțului exterior.

Economia a continuat să rămână în urmă, în ciuda faptului că Iranul a renunțat la controlul public al sistemului financiar după sfârșitul războiului din 1990. Alegerea lui Mohammad Khatami în funcția de președinte în 1997 a promis reforme sociale și economice, iar o serie de posturi guvernamentale cheie au fost ocupate de clerici și tehnocrați reformiști. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură cu privire la numeroasele planuri propuse pentru a reduce controlul statului asupra economiei și pentru a încuraja privatizarea, iar politicile economice ale guvernului au rămas neclare. De asemenea, sancțiunile americane au continuat să îngreuneze economia iraniană prin restricționarea accesului la tehnologia occidentală, în ciuda disponibilității unor companii europene și din Asia de Est de a ignora aceste măsuri. Conservatorii din cadrul guvernului iranian au fost dispuși, în cazuri limitate, să atenueze restricțiile privind tranzacțiile purtătoare de dobândă, dar au continuat să blocheze planurile reformiștilor de a introduce în țară sume mari de capital străin, în special investiții din Statele Unite. Investițiile străine au rămas o problemă controversată din cauza efectelor sociale și politice negative ale implicațiilor economice străine din trecutul Iranului.

Agricultură, silvicultură și pescuit

Producția de orez din Iran crește de la an la an, însă suprafețele ce pot fi cultivate sunt limitate. 75% din culturi sunt în proximitatea Mării Caspice, sursă foto dreamstime

Producția de orez din Iran crește de la an la an, însă suprafețele ce pot fi cultivate sunt limitate. 75% din culturi sunt în proximitatea Mării Caspice, sursă foto dreamstime

Aproximativ o treime din suprafața totală a Iranului este teren agricol arabil, din care mai puțin de un sfert – sau o zecime din suprafața totală – este cultivată, din cauza solului sărac și a lipsei unei distribuții adecvate a apei în multe zone. Mai puțin de o treime din suprafața cultivată este irigată; restul este dedicată agriculturii uscate. Porțiunile de vest și nord-vest ale țării au cele mai fertile soluri.

La sfârșitul secolului al XX-lea, activitățile agricole reprezentau aproximativ o cincime din produsul intern brut (PIB) al Iranului și angajau o proporție comparabilă din forța de muncă. Majoritatea fermelor sunt mici, mai mici de 10 hectare (25 de acri), și, prin urmare, nu sunt viabile din punct de vedere economic, ceea ce a contribuit la migrația pe scară largă către orașe. Pe lângă lipsa apei și zonele cu soluri sărace, semințele sunt de slabă calitate, iar tehnicile agricole sunt învechite.

Toți acești factori au contribuit la randamentele scăzute ale culturilor și la sărăcia din zonele rurale. În plus, după revoluția din 1979, mulți lucrători agricoli au revendicat drepturi de proprietate și au ocupat cu forța marile ferme private în care fuseseră angajați. Disputele juridice care au apărut în urma acestei situații au rămas nerezolvate în anii 1980, iar mulți proprietari au amânat efectuarea unor investiții mari de capital care ar fi îmbunătățit productivitatea fermei, ceea ce a dus la o deteriorare și mai mare a producției. Cu toate acestea, eforturile progresive ale guvernului și stimulentele din anii 1990 au îmbunătățit marginal productivitatea agricolă, ajutând Iranul să își atingă obiectivul de restabilire a autosuficienței naționale în producția de alimente. Gama largă de fluctuații de temperatură în diferite părți ale țării și multitudinea de zone climatice fac posibilă cultivarea unei varietăți diverse de culturi, inclusiv cereale (grâu, orz, orez și porumb), fructe (curmale, smochine, rodii, pepeni și struguri), legume, bumbac, sfeclă de zahăr și trestie de zahăr, nuci, măsline, mirodenii, condimente, ceai, tutun și ierburi medicinale.

Pădurile iraniene acoperă aproximativ aceeași suprafață de teren ca și culturile sale agricole – aproximativ o zecime din suprafața totală a Iranului. Cele mai mari și mai valoroase zone împădurite se află în regiunea caspică, unde multe dintre păduri sunt exploatabile comercial și includ atât lemn de esență tare, cât și lemn de esență moale. Printre produsele forestiere se numără placajul, plăcile din fibră și cheresteaua pentru industria construcțiilor și a mobilei.

Pescuitul este, de asemenea, important, iar Iranul recoltează pește atât pentru consumul intern, cât și pentru export, comercializându-și produsele proaspete, sărate, afumate sau conservate. Sturionul (din care se obține icre pentru caviar), dorada, peștele alb, somonul, somnul, crapul, bibanul, bibanul de mare sunt capturați în Marea Caspică, cea mai importantă zonă de pescuit din Iran. În Golful Persic se găsesc peste 200 de specii de pești, dintre care 150 sunt comestibile, inclusiv creveți.

Dintre efectivele de animale ale țării, oile sunt de departe cele mai numeroase, urmate de capre, bovine, măgari, cai, bivoli de apă și catâri. Creșterea păsărilor de curte pentru ouă și carne este foarte răspândită, iar cămilele sunt în continuare crescute pentru a fi folosite în transport.

Puterea economiei iraniene: petrolul

 

Minerii au lucrat în principal manual până la începutul anilor 1960, iar proprietarii de mine au transportat minereul către centrele de rafinare cu camioane, trenuri, măgari sau cămile. Pe măsură ce întreprinderile publice și private au deschis noi mine și cariere, au introdus metode mecanizate de producție. Industriile minerale cuprind atât rafinarea, cât și producția.

Extracția și prelucrarea petrolului este, fără îndoială, cea mai importantă activitate economică a Iranului și cea mai valoroasă din punct de vedere al veniturilor, deși producția de gaze naturale este din ce în ce mai importantă. Compania Națională Iraniană de Petrol (NIOC), administrată de guvern, produce petrol pentru export și pentru consumul intern. Petrolul este transportat prin conducte până la terminalul din Insula Khārk (Kharq) din Golful Persic și de acolo este expediat cu petroliere în întreaga lume. Principala instalație de rafinare a Iranului de la Ābādān a fost distrusă în timpul războiului cu Irakul, dar de atunci guvernul a reconstruit instalația, iar producția a revenit aproape de nivelurile de dinainte de război. NIOC operează, de asemenea, rafinăriile de la Eṣfahān, Shīrāz, Insula Lāvān, Tehrān și Tabrīz; mai multe dintre acestea au fost avariate de forțele irakiene, dar de atunci au revenit la producție. Aceste situri produc o varietate de produse rafinate, inclusiv combustibil pentru aeronave la instalația Ābādān și combustibili pentru încălzirea casnică și pentru industria transporturilor.

Rezervele vaste de gaze naturale ale Iranului constituie mai mult de o zecime din totalul mondial.

Industria petrochimică, concentrată în sudul țării, s-a extins rapid înainte de revoluția islamică. Aceasta a fost și ea distrusă în mare parte în timpul războiului dintre Iran și Irak, dar a fost în mare parte readusă la starea de dinainte de război. Compania petrochimică Rāzī (fostă Shāhpūr) din Bandar-e Khomeynī (fostă Bandar-e Shāhpūr) este o filială a Companiei Petrochimice Naționale din Iran și produce amoniac, fosfați, sulf, gaz lichid și petrol ușor.

Abia începând cu anii 1990, Iranul a început să exploateze minerale valoroase precum uraniul și aurul, pe care acum le extrage și le rafinează în cantități profitabile din punct de vedere comercial. Iranul extrage, de asemenea, argilă refractară, cretă, var, ghips, ocru și caolin (argilă de porțelan).

Energia electrică și nucleară

Până în secolul al XX-lea, sursele de energie ale Iranului se limitau aproape în întregime la lemn și cărbune de lemn. În prezent, petrolul, gazele naturale și cărbunele sunt folosite pentru a furniza căldură și a produce cea mai mare parte a energiei electrice din țară. Un sistem de baraje generează energie hidroelectrică (și furnizează, de asemenea, apă pentru irigarea terenurilor cultivate).

Organizația pentru Energie Atomică (OEA) din Iran a fost înființată în 1973 pentru a construi o rețea de peste 20 de centrale nucleare. Până în 1978, două reactoare de 1.200 de megawați lângă Būshehr, în Golful Persic, erau aproape finalizate și urmau să intre în funcțiune la începutul anului 1980, dar guvernul revoluționar a anulat programul în 1979. Unul dintre cele două reactoare a fost finalizat cu ajutorul Rusiei și a început să funcționeze în 2011, folosind combustibil nuclear furnizat de Rusia; nu existau planuri de finalizare a celui de-al doilea reactor. Dezvăluirea, în 2002, a unei instalații de îmbogățire a uraniului, nedeclarată anterior, aflată în construcție în Iran, a provocat suspiciuni că Iranul căuta să construiască arme nucleare. De atunci, programul nuclear iranian, despre care oficialii susțin că are doar scopuri pașnice, a fost o sursă majoră de tensiuni internaționale și, din 2006, a provocat o escaladare a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului.

Producția și finanțele Iranului

Teheran este cea mai mare piață pentru produsele agricole și manufacturiere naționale. Deoarece producția artizanală este localizată, fiecare oraș a creat o piață pentru produsele sale în capitală și în alte orașe mari. Marile industrii manufacturiere, care au transformat mari părți ale Iranului începând din 1954, sunt răspândite în întreaga țară, iar produsele lor sunt distribuite la nivel național.

Dezvoltarea industrială, care a început în mod serios la mijlocul anilor 1950, a transformat părți ale țării. În prezent, Iranul produce o gamă largă de produse manufacturate, cum ar fi automobile, aparate electrice, echipamente de telecomunicații, mașini industriale, hârtie, produse din cauciuc, oțel, produse alimentare, produse din lemn și piele, textile și produse farmaceutice. Fabricile de textile sunt concentrate în Eṣfahān și de-a lungul coastei Mării Caspice. Iranul este cunoscut în întreaga lume pentru covoarele sale țesute manual. Meșteșugul tradițional al confecționării acestor covoare persane contribuie substanțial la veniturile rurale și este una dintre cele mai importante industrii de export ale Iranului.

Până la începutul anilor 1950, industria construcțiilor era limitată în mare parte la mici companii naționale. Cu toate acestea, creșterea veniturilor din petrol și gaze și disponibilitatea creditelor ușoare au declanșat un boom imobiliar ulterior, care a atras în Iran mari firme internaționale de construcții. Această creștere a continuat până la mijlocul anilor 1970, când, din cauza unei creșteri puternice a inflației, creditul a fost înăsprit și boom-ul s-a prăbușit. Industria construcțiilor s-a revigorat într-o oarecare măsură până la jumătatea anilor 1980, dar lipsa de locuințe a rămas o problemă gravă, în special în marile centre urbane.

Guvernul pune la dispoziție împrumuturi și credite pentru proiecte industriale și agricole, în principal prin intermediul băncilor. Toate băncile private și companiile de asigurări au fost naționalizate în 1979, iar Banca Islamică a Iranului (reorganizată ulterior ca Organizația Economică Islamică și scutită de naționalizare) a fost înființată la Teheran, cu sucursale în întreaga țară. Cele 10 bănci iraniene sunt împărțite în trei categorii – comerciale, industriale și agricole -, dar toate sunt supuse acelorași reglementări. În loc de dobândă la împrumuturi, considerată a fi uzură și interzisă de legea islamică, băncile impun o taxă de serviciu, un comision sau ambele. Banca Centrală a Republicii Islamice Iran din Tehrān emite rialul, moneda națională.

Comerț și servicii

În ciuda încercărilor guvernului de a face Iranul autosuficient din punct de vedere economic, valoarea importurilor țării continuă să fie ridicată. Produsele alimentare reprezintă o proporție considerabilă din valoarea totală a importurilor, urmate de produsele de bază și de mașinile și echipamentele de transport. Veniturile uriașe obținute din exportul de produse petroliere au creat, în general, o balanță comercială anuală favorabilă. Alte exporturi includ covoare, fructe și nuci, produse chimice și metale. Printre principalii parteneri comerciali ai Iranului se numără China, Emiratele Arabe Unite, Irak, Germania și Turcia.

În ciuda eforturilor din anii 1990 în direcția liberalizării economice, cheltuielile guvernamentale – inclusiv cheltuielile fundațiilor cvasi-guvernamentale care domină economia – au fost ridicate. Estimările privind cheltuielile din sectorul serviciilor din Iran depășesc în mod regulat două cincimi din PIB, iar o mare parte din acestea sunt cheltuieli legate de guvern, inclusiv cheltuielile militare, salariile guvernamentale și plățile pentru servicii sociale.

Până la începutul anilor 1960, s-a acordat puțină atenție turismului. Lipsa facilităților a făcut ca călătoriile în Iran să fie o experiență dură. Guvernul Pahlavi a început să asfalteze autostrăzile și să construiască hoteluri, iar numărul turiștilor a crescut constant în anii 1964-78. Cu toate acestea, tulburările politice din 1978, care au dus la răsturnarea monarhiei, au distrus practic industria turismului. Ulterior, regimul islamic a descurajat turismul din țările nemusulmane, într-un efort de a exclude influențele occidentale, iar serviciile care depindeau de turism s-au prăbușit ca urmare. În ciuda încercărilor guvernului de a promova Iranul ca destinație turistică, serviciile legate de turism rămân un sector mic al economiei.

Muncă și fiscalitate

Deși lucrătorii iranieni au, în teorie, dreptul de a înființa sindicate, în realitate, nu există niciun sistem sindical în țară. Lucrătorii sunt reprezentați în mod ostentativ de Casa Muncitorilor, o instituție sponsorizată de stat care încearcă totuși să conteste unele politici. Sindicatele de breaslă funcționează la nivel local în majoritatea zonelor, dar se limitează în mare măsură la emiterea de acreditări și licențe. Dreptul lucrătorilor la grevă nu este, în general, respectat de către stat, iar din 1979 grevele au fost deseori întâmpinate cu acțiuni ale poliției.

Aproximativ o pătrime din forța de muncă din Iran este angajată în industria prelucrătoare și în construcții. O altă cincime este angajată în agricultură, iar restul sunt împărțite aproape în mod egal între ocupațiile din servicii, transporturi și comunicații și finanțe. Femeilor li se permite să lucreze în afara gospodăriei, dar se confruntă cu restricții într-o serie de ocupații, iar numărul femeilor care fac parte din forța de muncă este relativ mic, având în vedere nivelul de educație al acestora. O parte dintre numeroșii refugiați din țară au voie să lucreze, dar, cu excepția unei minorități cu înaltă calificare, sunt în general limitați la posturi cu salarii mici, de muncă manuală în construcții și agricultură.

Vârsta minimă pentru lucrătorii din Iran este de 15 ani, dar sectoarele mari ale economiei (inclusiv întreprinderile mici, întreprinderile agricole și întreprinderile familiale) sunt exceptate. Săptămâna de lucru este de șase zile (48 de ore), iar ziua de odihnă – ca în multe țări musulmane – este vineri.

Veniturile provenite din exporturile de petrol și gaze naturale asigură, de obicei, cea mai mare parte a veniturilor guvernamentale, deși acestea variază în funcție de fluctuațiile de pe piețele petroliere mondiale. Printre impozite se numără cele pe corporații și taxele de import. În plus față de aceste taxe obligatorii, taxele islamice sunt colectate pe bază voluntară. Acestea includ un impozit pe venitul persoanelor fizice (khums în arabă, „o cincime”); o taxă de pomană (zakāt), care are o rată variabilă și beneficiază de cauze caritabile; și un impozit funciar (kharāj), a cărui rată se bazează pe principiul unei zecimi (ʿūshr) din valoarea culturilor, cu excepția cazului în care terenul este scutit de impozit.

Guvern și societate

Iranul este o republică islamică unitară, cu o singură cameră legislativă. Constituția țării din 1979 a instituit un sistem de guvernare mixt, în care executivul, parlamentul și sistemul judiciar sunt supravegheate de mai multe organisme dominate de cler. În fruntea atât a statului, cât și a instituțiilor de supraveghere se află un cleric de rang înalt, cunoscut sub numele de rahbar, sau lider, ale cărui îndatoriri și autoritate sunt cele asimilate de obicei cu cele ale unui șef de stat.

Ayatollahul Khomeini a condus revoluția islamică din 1979 (stânga), iar Khamenei a fost ales moștenitorul scaunului său, sursă foto dreamstime

Ayatollahul Khomeini a condus revoluția islamică din 1979 (stânga), iar Khamenei a fost ales moștenitorul scaunului său, sursă foto dreamstime

Justificarea sistemului mixt de guvernare din Iran poate fi găsită în conceptul de velāyat-e faqīh, așa cum a fost expus de Ayatollahul Ruhollah Khomeini, primul lider al Iranului postrevoluționar. Metoda lui Khomeini conferă conducerea politică – în absența imamului inspirat de divinitate – faqīh-ului, sau juristului în dreptul canonic islamic, ale cărui caracteristici îl califică cel mai bine pentru a conduce comunitatea. Khomeini, liderul revoluției (rahbar-e enqelāb), a fost considerat pe scară largă ca fiind un astfel de om, iar prin autoritatea sa, poziția de lider a fost consacrată în constituția iraniană. Adunarea experților (Majles-e Khobregān), o instituție compusă din ʿulamāʾ, alege liderul dintre clericii șiiʿi calificați, pe baza pietății personale a candidatului, a expertizei în dreptul islamic și a perspicacității politice. Puterile liderului sunt extinse; acesta numește ofițerii superiori ai armatei și ai Gărzilor Revoluționare (Pāsdārān-e Enqelāb), precum și membrii clerici ai Consiliului Gardienilor (Shūrā-ye Negahbān) și membrii sistemului judiciar. Liderul este, de asemenea, responsabil exclusiv pentru declarațiile de război și este comandantul suprem al forțelor armate iraniene. Cel mai important, liderul stabilește direcția generală a politicii națiunii. Mandatul liderului nu este limitat, însă Adunarea experților poate să-l demită pe lider dacă constată că acesta nu este capabil să își îndeplinească atribuțiile.

La moartea lui Khomeini în iunie 1989, Adunarea experților l-a ales pe ayatollahul Ali Khamenei ca succesor al acestuia, o mișcare neașteptată din cauza statutului clerical relativ scăzut al lui Khamenei la momentul numirii sale. Cu toate acestea, el a fost în cele din urmă acceptat de iranieni ca ayatollah, la îndemnul clericilor de rang înalt – un eveniment unic în islamul Shiʿi – și a fost ridicat la poziția de rahbar datorită acribiei sale politice.

Președintele, care este ales prin sufragiu universal al adulților, conduce ramura executivă și trebuie să fie un siitʿi iranian de origine. Această funcție a fost în mare parte ceremonială până în iulie 1989, când un referendum național a aprobat un amendament constituțional care a abolit postul de prim-ministru și a conferit o mai mare autoritate președintelui. Președintele selectează Consiliul de Miniștri în vederea aprobării de către legislativ, numește o parte dintre membrii Comitetului pentru determinarea oportunității ordinii islamice și este președintele Consiliului Suprem pentru Securitate Națională, care supraveghează apărarea țării. Președintele și miniștrii săi sunt responsabili de administrarea zilnică a guvernului și de punerea în aplicare a legilor promulgate de către legislativ. În plus, președintele supraveghează o gamă largă de birouri și organizații guvernamentale.

Instituțiile principale și justiția iraniană

Legislativul unicameral este Adunarea Consultativă Islamică (Majles-e Shūrā-ye Eslāmī), formată din 290 de membri, cunoscută pur și simplu sub numele de Majles. Deputații sunt aleși direct pentru mandate de patru ani prin sufragiu universal al adulților, iar minoritățile religioase și etnice recunoscute au o reprezentare simbolică în cadrul legislativului. Majles promulgă toate legile și, în circumstanțe extraordinare, îl poate pune sub acuzare pe președinte cu o majoritate de două treimi din voturi.

Consiliul Gardienilor, format din 12 membri, este un organism de juriști – jumătate dintre membrii săi fiind specialiști în dreptul canonic islamic numiți de lider, iar cealaltă jumătate fiind juriști civili numiți de Consiliul Judiciar Suprem și desemnați de Majles – care acționează în multe feluri ca o cameră legislativă superioară. Consiliul examinează toate legile adoptate de Majles pentru a determina constituționalitatea acestora. Dacă o majoritate a consiliului nu consideră că un act legislativ este în conformitate cu constituția sau dacă o majoritate a juriștilor canonici islamici din cadrul consiliului consideră că documentul este contrar standardelor legii islamice, atunci consiliul îl poate anula sau îl poate returna cu revizuiri la Majles pentru reexaminare. În plus, consiliul supraveghează alegerile, iar toți candidații care candidează la alegeri – chiar și pentru președinție – trebuie să obțină aprobarea sa prealabilă.

În 1988, Khomeini a ordonat formarea Comitetului pentru determinarea oportunității ordinii islamice – format din mai mulți membri din Consiliul Gardienilor și din mai mulți membri numiți de președinte – pentru a arbitra dezacordurile dintre Majles și Consiliul Gardienilor. Adunarea experților, un organism format din 83 de clerici, a fost inițial formată pentru a redacta constituția din 1979. De atunci, singura sa funcție a fost aceea de a selecta un nou lider în caz de deces sau incapacitate a celui în funcție. În cazul în care nu se găsește un candidat potrivit, adunarea poate numi un consiliu de guvernare format din trei până la cinci membri în locul liderului.

Sistemul judiciar este format dintr-o Curte Supremă, un Consiliu Judiciar Suprem și instanțe inferioare. Președintele Curții Supreme și procurorul general trebuie să fie specialiști în dreptul canonic Shiʿi care au obținut statutul de mujtahid. Conform Constituției din 1979, toți judecătorii trebuie să își bazeze deciziile pe sharia (legea islamică). În 1982, Curtea Supremă a anulat orice porțiune din codurile legislative ale monarhiei destituite care nu era conformă cu sharia. În 1983, Majles a revizuit codul penal și a instituit un sistem care a îmbrățișat forma și conținutul legii islamice. Acest cod a pus în aplicare o serie de pedepse tradiționale, inclusiv retribuții (arabă qiṣāṣ) pentru crimă și alte infracțiuni violente – în care cea mai apropiată rudă a unei părți ucise poate, dacă instanța aprobă, să ia viața ucigașului. Pedepsele corporale violente, inclusiv execuția, sunt acum forma de pedeapsă obligatorie pentru o gamă largă de infracțiuni, de la adulter la consumul de alcool. Având în vedere că numărul clericilor din cadrul sistemului judiciar a crescut de la revoluție încoace, statul a implementat în 1987 un tribunal special în afara sistemului judiciar obișnuit pentru a-i judeca pe membrii clerului acuzați de infracțiuni.

Organizarea politică

Conform constituției, alegerile trebuie să aibă loc cel puțin o dată la patru ani, sub supravegherea Consiliului Gardienilor. Sufragiul este universal, iar vârsta minimă de vot este de 18 ani. Toate chestiunile importante fac obiectul unor referendumuri.

Partidele politice sunt destul de numeroase, dar slabe din punct de vedere instituțional. Constituția garantează libertatea de asociere, dar nu permite existența unor partide care se opun sistemului de guvernare existent sau ideologiei de stat care stă la baza acestuia. Ministerul de Interne aprobă și reglementează activitățile partidelor în conformitate cu statutul. Rolul partidelor politice în procesul politic a fost relativ minor începând cu anii 1980. Partidul Republicii Islamice a devenit partidul politic de guvernământ la începutul Iranului postrevoluționar, dar ulterior s-a dovedit a fi prea volatil, iar Khomeini a ordonat desființarea acestuia în 1987. Partidul Republica Populară Musulmană, care a avut cândva peste trei milioane de membri, și liderul său, ayatollahul Mohammad Kazem Shariat-Madari, s-au opus multor reforme ale lui Khomeini și tacticilor partidului de guvernământ în perioada de început a republicii islamice, dar în 1981 s-a ordonat dizolvarea lui. De asemenea, guvernul a scos în afara legii mai multe partide de opoziție timpurie, precum Partidul Tūdeh („Masele”), Partidul Mojāhedīn-e Khalq („Războinici sfinți pentru popor”) și Partidul Democrat din Kurdistanul Iranian.

În absența unor partide politice puternice, alegerile se axează pe personalități, care sunt în general considerate ca aparținând uneia dintre cele trei tabere ideologice. Principiștii (uṣūl-garāyān; numiți și „conservatori”) profesează devotamentul față de principiile revoluției islamice, inclusiv față de necesitatea de a-i proteja pe iranieni de influențele corupătoare și străine. Reformiștii (eslāḥ-ṭalabān) caută să liberalizeze sistemul politic și să adopte o abordare mai cooperantă față de relațiile internaționale. Personalitățile politice care nu se încadrează perfect în niciuna dintre cele două tabere sunt adesea considerate „centriști” sau „moderați”.

Securitatea Iranului

Mai multe replici ale rachetelor cu rază lungă de acțiune deținute de iranieni, instalate în Grădina Muzeului Sfintei Apărări din Hamadan

Mai multe replici ale rachetelor cu rază lungă de acțiune deținute de iranieni, instalate în Grădina Muzeului Sfintei Apărări din Hamadan

În timpul monarhiei, Iranul a avut una dintre cele mai mari forțe armate din lume, dar aceasta s-a dizolvat rapid odată cu prăbușirea monarhiei. Reconstituită în urma revoluției, armata iraniană s-a angajat într-un război prelungit cu Irakul (1980-1988) și de atunci a menținut o formidabilă componentă activă și de rezervă. De la mijlocul anilor 1980, Iranul a încercat să stabilească programe de dezvoltare a armelor de distrugere în masă, inclusiv arme nucleare, biologice și chimice (este posibil ca Iranul să le fi folosit pe acestea din urmă în războiul cu Irakul), iar la sfârșitul anilor 1990 a obținut un oarecare succes în producția internă de rachete cu rază medie și intermediară de acțiune – eficiente de la 480 până la 965 km (300 până la 600 mile) și, respectiv, de la 965 până la 5.310 km (600 până la 3.300 mile). Observatorii externi, în special cei din Statele Unite, au susținut că industria de energie nucleară aflată la început de drum a Iranului este, de fapt, germenele unui program de arme nucleare.

Armata iraniană își obține o mare parte din forța de muncă din recrutare, iar bărbații trebuie să efectueze 21 de luni de serviciu militar. Forțele militare sunt cea mai mare ramură a armatei iraniene, urmată de Gărzile Revoluționare. Acest corp, organizat în primele zile ale republicii, este cea mai eficientă forță militară a țării și este format din personalul cel mai fiabil din punct de vedere politic și cel mai devotat din punct de vedere religios. Toate forțele de securitate care sunt implicate în războaie externe sau în conflicte interne armate sunt fie însoțite, fie conduse de elemente ale Gărzilor Revoluționare. Iranul are doar o forță aeriană și o flotă mică. O forță de poliție națională este responsabilă de aplicarea legii în orașe, iar o jandarmerie supraveghează zonele rurale. Ambele se află sub conducerea Ministerului de Interne.

Sistemul medical și problema locuințelor

Condițiile de sănătate s-au îmbunătățit în mod apreciabil după cel de-al Doilea Război Mondial prin eforturile combinate ale guvernului, ale agențiilor internaționale și ale eforturilor filantropice. Până în 1964, variola a fost eradicată, ciuma a dispărut, iar malaria a fost practic eliminată. Holera, despre care se credea că a fost controlată, a izbucnit în 1970 și din nou în 1981, dar a fost rapid controlată. Cu toate acestea, unitățile sanitare sunt inadecvate și există un deficit de medici, asistente medicale și materiale medicale.

Spitalele publice oferă tratament gratuit pentru cei săraci. Acestea sunt completate de instituții private, dar toate sunt inadecvate. Toate serviciile de sănătate sunt supravegheate de Ministerul Sănătății, Tratamentului și Educației Medicale, ale cărui filiale sunt conduse de medici certificați. Asistența socială este administrată de Ministerul de Stat pentru Asistență Socială, Fundația celor oprimați (Bonyād-e Mostaẕʿafān) și Fundația Martirilor (Bonyād-e Shahīd), aceasta din urmă fiind preocupată în special de familiile victimelor de război.

Fluxul de populație către orașe a creat un deficit grav de locuințe și abia în anii 1990 guvernul a început să abordeze criza locuințelor, în mare parte prin acordarea de credite guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului privat. Cu toate acestea, cea mai mare parte a energiilor națiunii a fost dedicată dezvoltărilor urbane – cele mai multe dintre acestea în orașele mari, în special Tehrān – iar locuințele din zonele rurale rămân austere. În marile orașe, apa purificată este introdusă în case prin conducte, în timp ce orașele mici și satele se bazează pe fântâni, qanāts (canale subterane), izvoare sau râuri. Încălzirea centrală nu este comună, cu excepția clădirilor moderne din marile orașe, iar încălzitoarele portabile cu kerosen, sobele de fier care folosesc lemn și cărbune și brazierele cu cărbune sunt surse comune de căldură. Condițiile de trai rămân deosebit de dure mai ales în rândul populației sărace din mediul urban și al populației uriașe de refugiați.

Educația în Iran

Educația este obligatorie între 6 și 11 ani. Aproximativ patru cincimi dintre bărbați și două treimi dintre femei sunt alfabetizați. Învățământul primar este urmat de un ciclu de orientare de trei ani, care evaluează aptitudinile elevilor și determină dacă aceștia vor intra într-un program academic, științific sau profesional în timpul liceului. Modificările politice inițiate după revoluție au eliminat școlile mixte și au impus ca toate școlile și universitățile să promoveze valorile islamice. Aceasta din urmă este o reacție la curentul puternic de secularism occidental care a pătruns în învățământul superior în timpul monarhiei. Aderarea la dogma politică predominantă a fost mult timp un factor important pentru studenții și cadrele didactice care doresc să aibă succes în universitățile iraniene. De fapt, acceptarea la universitățile din Iran se bazează în mare măsură pe pietatea personală a candidatului, fie ea reală sau percepută.

Universitatea din Tehrān a fost fondată în 1934, iar de atunci au fost înființate mai multe universități, colegii de profesori și școli tehnice. Totuși, institutele de învățământ superior din Iran au avut de suferit după revoluție, când zeci de mii de profesori și instructori fie au fugit din țară, fie au fost concediați din cauza secularismului lor sau a asocierii cu monarhia. Universitățile iraniene au rămas cu personal insuficient și, prin urmare, numărul de înscrieri ale studenților a scăzut într-o țară care apreciază foarte mult învățământul superior. Lipsa de cadre didactice calificate a determinat guvernul să încurajeze studenții să studieze în străinătate, într-un efort de a îmbunătăți calitatea și cantitatea de deținători de diplome avansate și de cadre didactice. În timp ce numărul total de înscrieri a scăzut, rata de admitere a femeilor la nivel universitar a crescut dramatic, iar până în anul 2000 mai mult de jumătate din studenții care au intrat în universitate erau femei.

Sistemul de învățământ public este controlat de Ministerul Educației și Formării. Universitățile se află sub supravegherea Ministerului Învățământului Superior și al Culturii, iar școlile de medicină se află în subordinea Ministerului Sănătății, Tratamentului și Educației Medicale.

Mass-media și publicațiile

Ziarele zilnice și periodicele sunt publicate în principal în Tehrān și trebuie să fie autorizate în conformitate cu legea presei din 1979. Publicarea oricărui sentiment antimusulman este strict interzisă. Ministerul Culturii și Orientării Islamice din Iran gestionează Agenția de știri a Republicii Islamice (IRNA). Corespondenții străini sunt autorizați să intre în țară la ocazii speciale. În pofida garanțiilor constituționale privind libertatea presei, cenzura mijloacelor de informare în masă și a internetului de către elementele conservatoare din cadrul guvernului este larg răspândită. Cu toate acestea, presa scrisă – ziare, reviste și jurnale – a contribuit în mare măsură la creșterea reformei politice în Iran la sfârșitul anilor 1990. În anii 2000, grupurile reformiste și de opoziție și-au difuzat din ce în ce mai mult mesajele pe internet, în timp ce autoritățile și-au intensificat în mod corespunzător eforturile de a bloca disidența online. Printre ziarele cu cea mai mare circulație se numără Eṭṭelāʿāt și Kayhān. Posturile de radio și de televiziune din Iran sunt operate de guvern și ajung în întreaga țară, iar unele emisiuni de radio au recepție internațională. În 1995, guvernul a făcut ilegală posesia de echipamente de recepție prin satelit, dar interdicția a fost aplicată în mod neregulamentar, iar mulți iranieni au continuat să recepționeze emisiuni de televiziune – inclusiv programe în limba persană – din străinătate. Programele sunt difuzate în persană și în unele limbi străine, precum și în limbile și dialectele locale. Deși alfabetizarea de bază a crescut substanțial în anii care au urmat revoluției, mijloacele audiovizuale au rămas mult mai eficiente decât materialele tipărite pentru diseminarea informațiilor, în special în zonele rurale.

Credit: Britannica

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.