Infofinanciar > Lumea la zi > Surse: România ar putea primi gaze rusești via Turcia! Bulgaria negociază pentru mai multe țări
Lumea la zi

Surse: România ar putea primi gaze rusești via Turcia! Bulgaria negociază pentru mai multe țări

Conducte de gaze
Sursă foto: Adevărul

Oficialii de rang înalt de la Sofia (Bulgaria) și Ankara (Turcia) negociază în prezent livrarea unor cantități de gaze naturale către Macedonia de Nord, România și Republica Moldova. Acestea ar urma să fie transportate prin intermediul unui hub de gaze propus de Rusia în Turcia, transmit jurnaliștii publicației Dnevnik din Bulgaria.

În contextul în care gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au devenit neutilizabile (în urma unor explozii), președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus în luna octombrie a anului trecut ca gazul rusesc să fie transportat în țările UE dintr-un hub amplasat în Turcia.

La scurt timp, omologul său turc, Recep Erdogan, s-a arătat încântat de această idee, ordonând chiar de la acel moment să se înceapă un studiu în regiunea turcă Tracia privind necesitatea construirii instalațiilor.

Potrivit ideii lui Vladimir Putin, hub-ul din Turcia va fi alimentat cu gaz rusesc prin conducte ce trebuiau să fie parte din gazoductul nefinalizat South Stream. Moscova a construit aceste conducte la volum maxim, însă, după abandonarea proiectului, pe baza acestor lucrări s-a construit Turkish Stream, care are o capacitate de două ori mai mică, scrie Hotnews.

Când se va lua o decizie

Decizia finală în cazul livrărilor de gaze rusești către Macedonia de Nord, România și Republica Moldova ar urma să se ia în cadrul reuniunii Istanbul Gas Summit, ce va avea loc la Istanbul în perioada 14-15 februarie. La această întrunire vor participa mai multe țări producătoare de gaze din Orientul Mijlociu, Mediterană și Asia Centrală, dar și state consumatoare din Europa.

Până în acest moment, oficialii UE nu au oferit un punct de vedere oficial cu privire la stabilirea rutei alternative de livrare a gazelor dintre Turcia și Rusia.

Însă, de la începutul războiului din Ucraina de pe 24 februarie 2022, autoritățile forurilor europene au pus accentul pe faptul că statele blocului comunitar trebuie să-și reducă dependența de aprovizionarea cu gaze rusești.

La finele anului 2022, Bruxelles-ul a anunțat că volumul consumului de gaze rusești de la nivelul UE  a scăzut cu 20% de la declanșarea invaziei în Ucraina.

De altfel, pe parcursul anului 2023, în spațiul Uniunii Europene va intra în vigoare o interdicție privind finanțarea proiectelor de transport de gaze naturale cu fonduri europene. Practic, acestea nu vor putea fi selectate ca proiecte de interes general pentru UE și nu vor putea primi autorizații și finanțare accelerate.

Bani pentru dezvoltarea infrastructurii energetice

România, alături de Bulgaria, Ungaria și Slovacia au cerut la unison Comisiei Europene să primească fonduri suplimentare pentru a-și dezvolta infrastructura energetică. Acești bani ar urma să crească capacitatea țărilor enumerate de a importa gaz din Azerbaidjan.

„Împreună cu bulgarii, românii și slovacii, ne-am adresat Comisiei Europene pentru a acorda sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii în regiune, necesară primirii unui volum suplimentar de gaz azer pe ruta prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia la sistemul de securitate energetică din Europa de Sud și Centrală”, a declarat ministrul afacerilor externe din Ungaria, Szijjarto, scrie agenția de presă Interfax, citat de Profit.

Oficialul maghiar nu a oferit detalii despre suma solicitată de cele patru state și nici nu a precizat instrumentul financiar prin care se preconizează că vor fi furnizate fondurile.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.