Infofinanciar > Lumea la zi > Germania penalizează Iranul pentru hotărârile sale! Ce măsuri a luat guvernul de la Berlin
Lumea la zi

Germania penalizează Iranul pentru hotărârile sale! Ce măsuri a luat guvernul de la Berlin

germania iran apa.az
sursă foto: apa.az

Se pare că germanii s-ar fi săturat de cele întâmplate în Iran, dar mai ales de hotărârile luate de către conducerea de acolo. Astfel, guvernul de la Berlin a venit cu măsuri de ordin economic pentru a descuraja cele întâmplate în această țară.

Vineri, 23 decembrie, a fost anunțat faptul că se dorește suspendarea garantării creditelor privind activitățile de export, dar și garantarea investițiilor nemțești în Iran. Din cauza „situației foarte grave din Iran”, potrivit ministrului german al Economiei, vor urma să se mai ia și alte măsuri, printre care suspendarea unor „formate economice”, susține oficialul.

Ce înseamnă aceste măsuri?

Relația economică dintre Germania și Iran a fost tot timpul una tensionată. În urmă cu câțiva ani, mai exact în 2016, ia sfârșit o perioadă ce s-a întins pe un deceniu în care Berlinul își întrerupsese garantarea creditelor la export, lucru ce a protejat atunci companiile nemțești de neplată. De asemenea, în aceeași perioadă (2006 – 2016), Berlinul și-a protejat și investițiile directe de posibilele riscuri politice în țările în care se realizează astfel de activități economice.

În acel interval de ani, Germania a așteptat „deschiderea unei mici ferestre” pentru a reîncepe colaborările mai strânse cu Iranul, iar atunci, un astfel de moment a fost încheierea Acordului de la Viena din anul 2015. De atunci, potrivit ministrului Economiei de la Berlin, s-au acordat sau au fost prelungite anumite garanții în privința câtorva proiecte, dar au existat chiar și proiecte noi, începând cu anul 2019.

2022 – când fereastra s-a închis

Chiar dacă lucrurile mergeau pe o traiectorie cât de cât normale între cele două țări, se pare că tensiunile din Iran din acest au făcut guvernul de la Berlin să ia anumite măsuri în privința unor sancțiuni economice. Astfel, s-a luat hotărârea unei „suspendări complete” a acestor garanții, iar în perioada următoare, până la primirea de noi vești, derogările vor putea fi acordate numai din motive umanitare solide.

Doar în primele două luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre Germania și Iran au înregistrat o sumă în valoare de 1,49 miliarde de euro, iar anul trecut s-au raportat 1,76 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale furnizate de ministrul Economiei german. .

Ce se întâmplă în Iran

În Iran situația este una destul de tensionată, iar apele sunt din ce în ce mai tulburi. Din luna septembrie și până în prezent, manifestațiile au fost continue, acestea fiind provocate de moartea lui Hahsa Amini, o tânără de 22 de ani, aresată de Poliția Moravurilor pe motiv că încălca codul vestimentar obligatoriu pentru femei.

De la acest fapt, care se pare că aumplut paharul, lucrurile au cam scăpat de sub control, căci manifestațiile s-au transformat ulterior în contestarea regimului religios din țară. În tot acest timp, autorităţile iraniene s-au străduit să pună capăt revortelor populare, dar şi să intensifice reprimarea criticilor, însă fără prea mare succes, informează cei de la HotNews.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.