Lumea la zi

Toate drumurile duc la Roma! Va face Meloni istorie în Italia?

Germeloni japantimes.com
sursă foto: japantimes.com

Italienii votează astăzi, duminică, 25 septembrie, în cadrul unor alegeri care se preconizează că vor readuce în țară cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel,  i se vor deschide porțile Giorgiei Meloni, care are foarte mari șanse de a deveni prima femeie prim-ministru de la Roma.

O alianță de dreapta condusă de partidul „Frații Italiei”, al lui Meloni, părea că va obține o victorie clară atunci când au fost publicate ultimele sondaje de opinie, în urmă cu două săptămâni. Dar, în condițiile în care în cele două săptămâni dinaintea alegerilor este în vigoare o interdicție de a face sondaje, există încă posibilitatea unei surprize.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața, iar urnele se vor închide la ora 23.00, când vor fi publicate sondajele la ieșirea de la urne. Cu toate acestea, calculele complexe cerute de o lege electorală hibridă proporțională/preferențială înseamnă că ar putea trece multe ore până când se va cunoaște componența unui nou parlament.

Puterea democrației?

„Trăiască democrația”, a declarat Matteo Salvini, liderul partidului „Liga”, unul dintre principalii aliați ai lui Meloni, în timp ce se afla la Milano duminică dimineața în timpul unui miting electoral. Meloni ar fi candidatul evident pentru funcția de prim-ministru ca lider al unei alianțe din care face parte și „Forza Italia” a fostului premier Silvio Berlusconi.

„Stânga, din câte am auzit, nu are un manifest serios și partidele sunt pe cont propriu, în timp ce dreapta are cel puțin o coaliție”, a declarat un alegător din capitala țării, care și-a dat numele de Paolo, citat de REUTERS.

Avem deja un rezultat clar?

Prezența la vot a fost de aproximativ 19% în jurul prânzului, ora locală, potrivit datelor provizorii, în mare parte în linie cu alegerile naționale din 2018. Au existat speculații că un număr mare de italieni ar fi ales să nu voteze după o campanie de vară discretă.

Chiar dacă există un rezultat clar, este puțin probabil ca următorul guvern să intre în funcție înainte de sfârșitul lunii octombrie, noul parlament reunindu-se abia la 13 octombrie.

Ascensiunea lui Meloni

O victorie ar încununa o ascensiune remarcabilă pentru Meloni, al cărui partid a obținut doar 4% din voturi la ultimele alegeri naționale din 2018.

Meloni, în vârstă de 45 de ani, minimalizează rădăcinile post-fasciste ale partidului său și îl prezintă ca pe un grup conservator tradițional. Ea s-a angajat să susțină politica occidentală privind Ucraina și să nu își asume riscuri nejustificate cu o economie afectată puternic de creșterea prețurilor.

Primele alegeri naționale de toamnă din Italia din mai bine de un secol au fost declanșate de luptele interne dintre partide care au dus la căderea guvernului de largă unitate națională al premierului Mario Draghi în iulie.

Istoria instabilă

Italia are o istorie de instabilitate politică, iar următorul prim-ministru va conduce cel de-al 68-lea guvern al țării din 1946 și se va confrunta cu o serie de provocări, în special cu creșterea costurilor energiei. Rezultatul votului va fi urmărit cu nervozitate și în capitalele europene și pe piețele financiare.

Liderii Uniunii Europene, dornici să păstreze unitatea după invazia Rusiei în Ucraina, sunt îngrijorați că Italia va fi un partener mai imprevizibil decât sub conducerea fostului șef al Băncii Centrale Europene, Draghi.

Pentru piețe, există veșnicele îngrijorări cu privire la capacitatea Italiei de a gestiona un teanc de datorii care se ridică la aproximativ 150% din produsul intern brut.