Infofinanciar > Lumea la zi > Astăzi se încheie campania electorală din Italia! Tensiunile cu UE au atins cele mai înalte cote
Lumea la zi

Astăzi se încheie campania electorală din Italia! Tensiunile cu UE au atins cele mai înalte cote

Meloni_Salvini_Berlusconi wikipedia.ro
sursă foto: wikipedia.ro

Liderii italieni au organizat vineri, 23 septembrie, ultimele mitinguri înaintea alegerilor parlamentare din weekend, care se așteaptă să fie câștigate de o alianță de dreapta, ceea ce ar putea produce o ciocnire puternică între Roma și Bruxelles.

Un trio de grupuri de centru-stânga și de centru și-au ținut mitingurile de închidere separat, în diferite piețe din capitala italiană. Se subliniază astfel eșecul acestora de a încheia un pact electoral unitar, ceea ce reprezintă o decizie care a avantajat enorm blocul conservator.

Toate sondajele de opinie au prezis că grupul naționalist „Frații Italiei”, al Giorgiei Meloni, va ieși duminică în fruntea partidului și va împărți puterea cu aliații săi, „Liga”, condusă de Matteo Salvini, și „Forza Italia”, a lui Silvio Berlusconi.

Atacurile la adresa Uniunii Europene

„Frații Italiei” își trage rădăcinile dintr-o mișcare post-fascistă creată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și, deși Meloni a încercat să proiecteze o imagine moderată, atât ea, cât și Salvini au criticat vehement Uniunea Europeană, acuzând Bruxelles-ul că se amestecă prea mult în politica națională. Accentuând tensiunile la finalul unei campanii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat joi că Europa are „instrumentele” necesare pentru a se ocupa de Italia dacă lucrurile merg într-o „direcție dificilă”, citează REUTERS.

În timp ce alți lideri au apărut în diverse piețe din Roma și nu numai pentru a se adresa susținătorilor lor, Salvini a organizat un scurt protest în fața sediului Comisiei din Roma pentru a o denunța pe von der Leyen. „Aceasta este o aroganță rușinoasă”, a spus liderul politic.

Cine le-ar putea sta în cale

La o aruncătură de băț, singura persoană care ar putea încă să strice drumul dreptei spre putere, fostul premier Giuseppe Conte, a ținut ultimul miting al Mișcării sale „5 Stele”. Eliminat în urmă cu două luni, după ce și-a retras sprijinul pentru premierul Mario Draghi și a scufundat guvernul de uniune, Conte a refăcut norocul celor de la „5 Stele” prin promovarea inițiativei sale emblematice de ajutor social pentru săraci, „venitul cetățenilor”, pe care dreapta dorește să o desființeze.

Sondajele de opinie spun că mesajul său necruțător a avut un ecou deosebit în sudul mai sărac, unde sute de mii de oameni trăiesc din ajutoare sociale, și ar putea împiedica o alunecare spre dreapta a politicii de la Roma.

„Obiectivul dreptei este de a înfometa o parte a oamenilor și acesta este în mod clar motivul pentru care venitul cetățenilor îi deranjează”, a declarat Mauro Battista, 50 de ani, șofer de taxi și alegător al partidului „5 Stele”.

„Trăiască Europa” pe străzile Italiei

La doar 2 kilometri distanță, principalul grup de centru-stânga din Italia, Partidul Democrat (PD), a încheiat ceea ce criticii consideră că a fost o campanie sub așteptări, acuzând dreapta că încearcă să izoleze țara în Europa.

„Ne-am săturat de toate aceste discuții antieuropene. Trăiască Europa”, a declarat liderul PD, Enrico Letta, în fața susținătorilor care aplaudau. Mulțimea a fost considerabil mai mică decât cea care s-a adunat miercuri în același spațiu pentru singura întâlnire a lui Meloni, Salvini și Berlusconi, care au încercat să minimalizeze propriile lor diviziuni politice.

„Am o cultură și un trecut care îmi vor permite, atunci când există un dezacord asupra unei anumite probleme, să îi chem, poate să le ofer o cină splendidă și să îi conving înainte de miezul nopții”, a declarat Berlusconi vineri la Milano.

Furtuna de foc a lui Berlusconi

Anterior, Berlusconi a declanșat o „furtună de foc” spunând că președintele rus Vladimir Putin a fost „împins” să invadeze Ucraina și că a vrut doar să pună „oameni decenți” la conducerea Kievului. Ulterior, el a declarat că opiniile sale au fost „simplificate excesiv”.

Sâmbătă este interzisă campania electorală. Votul se desfășoară duminică între orele 7.00 și 23.00, iar sondajele la ieșirea de la urne vor fi publicate la finalul scrutinului. Calculele complexe impuse de o lege electorală hibridă proporțională/preferențială înseamnă că ar putea trece mai multe ore până când va fi disponibilă o numărătoare exactă a locurilor din Parlament.