Esential

Cine este Giorgia Meloni? Totul despre cea care are șansa să devină prima femeie care conduce Italia

Giorgia Meloni
Foto: skynews

Acum un secol, în 1922, cămășile negre ale lui Benito Mussolini au mărșăluit spre Roma, ceea ce a reprezentat începutul a 20 de ani de conducere fascistă a Italiei. Acum, Italia ar putea alege pentru prima dată un prim-ministru al cărui partid are rădăcini neofasciste. Giorgia Meloni, liderul partidului de extremă dreapta Frații Italiei, este de așteptat să câștige alegerile naționale duminică, iar apoi să formeze un guvern de coaliție care să includă partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi și partidul Liga lui Matteo Salvini.

În vârstă de 45 de ani, Meloni ar fi prima femeie lider din Italia, o țară cu mult în urma aliaților săi europeni în ceea ce privește paritatea de gen, și primul politician de extremă dreapta care va deveni șef de guvern într-o economie majoră din zona euro.

Ar fi un succes uluitor pentru un politician văzut ca fiind secundar și pentru un partid care a câștigat doar 4,3% din voturi la ultimele alegeri din 2018. Acum, Frații Italiei, pe care doamna Meloni a fondat-o acum 10 ani, ar putea câștiga aproximativ 25% din voturi și ar putea deveni cel mai mare partid din țară.

Ascensiunea naționaliștilor în Europa

Dar victoria unui naționalist și eurosceptic în Italia ar ridica temeri și în Europa, UE confruntându-se deja cu guvernul Fidesz al lui Viktor Orban din Ungaria și ascensiunea lui Marine Le Pen în Franța, Vox în Spania și Chega în Portugalia.

Meloni are o atitudine simplă, un accent intens de clasă muncitoare și o capacitate de a stârni mulțimile care o fac să iasă în evidență printre bărbații albi de vârstă mijlocie care domină politica italiană și sălile de consiliu.

Valorile ei despre Dumnezeu, patrie și familie (tradițională) fac ecou cu cele promovate în timpul regimului fascist. Partidul ei poartă numele după linia de deschidere a imnului național, un strigăt de război despre lupta până la moarte pentru libertate.

Ca și alți populiști, ea vorbește împotriva „elitelor globale” și luptă cu ceea ce ea numește „gândirea de grup” a corectitudinii politice și a ideologiei de gen. Dar ea a fost mult timp un susținător al NATO și s-a pronunțat împotriva invaziei ruse a Ucrainei, în timp ce mulți alții îl susțin pe Vladimir Putin.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

Rădăcini fasciste

Meloni, care când era tânără l-a lăudat pe Mussolini, îl repudiază acum pe dictatorul fascist și legile sale antisemite. Ea își plasează partidul, care are rădăcini în Mișcarea Socială Italiană (MSI) creată de susținătorii lui Mussolini în 1946, ferm în mainstream, alături de Partidul Conservator din Marea Britanie sau de Partidul Republican din SUA.

Într-adevăr, ea îl citează adesea pe Roger Scruton, filozoful și intelectualul public care a inspirat-o pe Margaret Thatcher. Și ea i-a spus corespondentului pentru Europa de la Sky News, Adam Parsons, că „nu există nimeni în toată lumea căruia să-i fie frică de noi”.

Într-un videoclip postat în această vară pe Facebook – unde vorbește engleza și alte limbi străine pentru presa internațională – ea încearcă să liniștească capitalele europene că nu reprezintă nicio amenințare pentru democrație.

„Dreapta italiană a predat fascismul istoriei de zeci de ani”, spune ea.

Totuși, Frații Italiei păstrează pentru alegerile din Italia logo-ul cu flacăra steagului asociat cu fasciștii (se crede că ar însemna că fascismul arde), iar rândurile sale includ simpatizanți ai lui Mussolini care sunt uneori prinși salutând cu brațul rigid, în timp ce unii locali oficialii au în birourile lor tablouri cu Mussolini.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

„Sunt Giorgia”

Meloni a captat pentru prima dată atenția pe scară largă în 2019, când a ținut un discurs emoționant care avea să devină cel mai faimos din cariera ei. Adresându-se suporterilor în piazza Romei, ea a lansat un strigăt de aliere împotriva forțelor globale de stânga care, a susținut ea, văd familia și identitatea națională ca pe dușmani și care vor să fim „doar coduri”.

„Dar nu suntem doar coduri. Suntem oameni. Și ne vom apăra identitatea”, a spus ea. Apoi, în ceea ce a devenit o linie de semnătură, ea a adăugat: „Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiancă, sunt creștină! Nu-mi vei lua asta. !”

Această ultimă rafală a devenit o meme, remixată ca o piesă de dans de succes care i-a promovat și mai mult notorietatea și faima. „Eu sunt Giorgia” este și titlul autobiografiei ei, scrie Sky News.

Ea este împotriva adopției de către cuplurile de același sex. Când Peppa Pig a prezentat un cuplu format din două mame, partidul ei s-a grăbit să spună că apariția episodului în Italia ar fi inacceptabilă.

Și deși insistă că nu va aboli legea avortului din Italia, unii se tem că ar putea încerca să restricționeze aplicarea acesteia.

Blocada navală

O poziție puternică împotriva imigranților este o piatră de temelie a manifestului doamnei Meloni, chiar dacă mulți economiști notează că, având în vedere rata scăzută a natalității a Italiei, economia țării are nevoie de migranți.

Ea a cerut o blocare navală a coastei mediteraneene a Africii pentru a împiedica migranții să ajungă în Italia. În trecut, ea a făcut aluzie la teoria „Marea înlocuire”, o conspirație care sugerează că elitele globale vor să înlocuiască europenii cu imigranți.

Într-un alt discurs notabil, la un miting al partidului de dreapta spaniol Vox în iunie anul trecut, ea a spus: „Da familiilor naturale, nu lobby-ului LGBT. Da identităţii sexuale, nu ideologiei de gen. Da culturii vieţii, nu abisului morţii. Nu violenței islamului, da granițelor mai sigure. Nu imigrației în masă, da să lucrăm pentru poporul nostru. Nu finanțelor internaționale majore!”

Într-unul dintre cele mai controversate momente ale campaniei electorale, ea a retweetat videoclipul neclar cu o femeie ucraineană care ar fi fost violată de un solicitant de azil într-un oraș italian, spunând că nu poate rămâne tăcută în fața „acest episod atroce de violență sexuală. „. (Videoclipul a fost în cele din urmă eliminat de Twitter pentru încălcarea regulilor sale.)

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni

Momentul adevarului

„Pentru cineva care se mândrește că este fidelă cu ea însăși, că spune mereu ceea ce gândește cu adevărat, este aproape ca și cum ar fi avut o personalitate divizată în timpul campaniei electorale”, spune Giada Zampano, jurnalist și expert în mișcarea de dreapta din Italia care a urmat ascensiunea doamnei Meloni.

„Pe de o parte, îl vedem pe orator, vorbitorul care stârnește mulțimea, care încearcă să facă apel la nucleul 10% fascist al electoratului său.Pe de altă parte, vedem chipul liniștitor care încearcă să potolească temerile Europei”.

Zampano, care se așteaptă la o victorie decisivă a doamnei Meloni în alegerile din Italia, adaugă: „Odată ce va ajunge la putere, va trebui să-și arate adevăratele intenții. Ea va trebui să facă alegeri când vine vorba de relația Italiei cu Europa, de politica fiscală, de naționalism, de fondurile europene de redresare. Aceste decizii vor fi mult mai semnificative decât etichetele despre fascism, postfascism sau neofascism. Acesta va fi momentul adevărului”.

Viața ei

Meloni a fost crescută de mama ei într-un cartier muncitoresc de la periferia Romei. Tatăl ei a plecat când ea era mică pentru a locui în Insulele Canare, Meloni și sora ei vizitându-l o dată sau de două ori pe an. Când avea 11 ani,  Meloni a încetat să-l mai vadă. În copilărie i se spunea „grasă”, ceva ce spunea ea a făcut-o mai puternică.

A studiat limbile străine în liceu și nu a mers niciodată la universitate, luând în schimb tot felul de locuri de muncă temporare: a lucrat ca babysitter, ca standar la un târg de vechituri, ca barman într-o discotecă.

În ceea ce privește pasiunea ei politică, aceasta a fost trezită, spune ea, după ce mafia a ucis un procuror la începutul anilor 1990. Încă o adolescentă, ea a intrat în filiala locală a unei organizații formată de urmașii fașciștilor, un partid care s-a remodificat drept conservator sub numele de Alianța Națională.

La 29 de ani era deputată, la 31 de ani a devenit cel mai tânăr ministru din Italia postbelică, conducând portofoliul de tineret în guvernul de coaliție al lui Berlusconi în 2008.

Mai recent, ea a fost printre puținii care nu au participat la coaliția de unitate condusă de Mario Draghi, premierul pe care s-ar putea să-l urmeze la putere.

Are o fiică cu un jurnalist TV, dar, în ciuda apărării familiei tradiționale, nu este căsătorită.