Infofinanciar > Lumea la zi > Berlusconi de partea lui Putin? „Președintele rus a fost împins să invadeze Ucraina”
Lumea la zi

Berlusconi de partea lui Putin? „Președintele rus a fost împins să invadeze Ucraina”

Silvio Berlusconi - Sursa foto: playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, într-o emisiune politică la televiziunea de stat, și-a spus părerea despre Vladimir Putin. „Putin s-a aflat într-o situație cu adevărat dificilă și dramatică”

În 2014, șeful Forza Italia, Silvio Berlusconi a mers cu Vladimir Putin în Crimeea după anexarea provinciei ruse de către Moscova, potrivit Lefigaro.

Împins de la spate

O misiune a celor două republici pro-ruse Donbass a mers la Moscova, a vorbit cu toată lumea, radiouri, presă, televiziune, cu oameni din partidul (lui Putin), miniștri de partid, apoi a mers la el ca o delegație să-i spună: Zelenski a intensificat atacurile forțelor ucrainene împotriva forțelor noastre de la frontierele noastre. Acum suntem la 16.000 de morți. Vă rog să ne apărați pentru că dacă nu, nu știm ce se va întâmpla”, a declarat Berlusconi. Potrivit acestuia, Putin a fost atunci „împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi, să se angajeze în această operațiune specială”, care avea ca scop „înlocuirea guvernului Zelenski cu un guvern de oameni decenți și într-o săptămână să plece„, potrivit Reuters.

„Nici măcar nu am înțeles de ce trupele rusești s-au împrăștiat în jurul Ucrainei, în timp ce, în opinia mea, ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, care l-a descris cândva pe Putin ca fiind ca un frate mai mic. Obiectivele de război declarate de Putin au variat pe parcursul celor șapte luni de război. Inițial, Ucraina a alungat trupele sale din zona Kievului și, mai recent, din părți din nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia. Putin spune acum că principalul obiectiv este de a securiza teritoriul din regiunea Donbas, controlată parțial de separatiștii pro-ruși.

Referendumuri cu miză uriașă

  Rusia a inițiat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate ale Ucrainei, ridicând miza războiului de șapte luni în ceea ce Kievul a numit un simulacru de coerciție în care locuitorii au fost amenințați cu pedeapsa dacă nu votează. Voturile pentru a stabili dacă regiunile ar trebui să devină parte a Rusiei au început după ce Ucraina a recucerit la începutul acestei luni mari porțiuni din teritoriul nord-estic într-o contraofensivă împotriva invaziei care a început la 24 februarie. În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, un proiect militar în această săptămână pentru a înrola 300.000 de soldați care să lupte în Ucraina, Kremlinul pare să încerce să recâștige controlul în conflictul de măcinare. Iar prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea prezenta atacurile de recucerire a acestora ca un atac asupra Rusiei însăși, un avertisment pentru Kiev și susținătorii occidentali.