Lumea la zi

Țicneala lovește la vârful G7. Liderii celor mai industrializate țări vor păpa mai vegan. ”Cow Life Matters”

smiling cow
Foto: tumblargallery.xyz

Weekend-ul acesta, în sudul Germaniei, va avea loc întâlnirea liderilor celor mai industrializate șapte națiuni, celebrul G7. Firește, la mijloc nu este vorba despre opțiuni de dietă, ci de faptul că pârțurile vacilor ucid planeta, și sustenabilitatea, nu-i așa, cere exemple pe măsură.

Astfel, în loc să se înfrupte din specialități bavareze succulente, dar cu cărniță din belșug, reprezentanții G7 voravea parte mai degrabă de victualități cu tentă vegetariană și vegană, pentru sustenabilitatea este cuvântul de ordine în acest an.

Carnea de vacă, un lux

Mai mult, se pare că așa se va proceda la toate întâlnirile internaționale ce se vor consuma anul acesta în Germania. Asta este dorința ministrului de externe al, Annalena Baerbock, membru al Partidului Verzilor.

„Există mai puţină carne în meniu la toate reuniunile G7”, a spus un ministru la începutul acestui an. „Ministerul de Externe insistă”.

Verzii ecologişti sunt al doilea partid ca mărime în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz, iar toţi miniştrii partidului sunt dornici să pună o amprentă ecologică pe politicile lor.

Argumentul suprem vine de la din ce în ce mai mulți specialiști care susţin că mâncatul cărnii este un lux pe care omenirea şi-l poate permite din ce în ce mai puţin. Evident, totl se reduce la teoria care spune că emisiile totale de gaze cu efect de seră rezultate din creşterea şi consumul de carne de vită pot fi de 200 de ori mai mari decât cele rezultate din nuci sau legume rădăcinoase.

De sezon. Ia o ceapă verde…

Totuși, Berlinul nu va face publice meniurile liderilor decât după reuniune, dar tendinţa este clară din meniul deja anunţat pentru miile de angajaţi şi jurnalişti care vor participa la reuniunea alpină.

„Accentul va fi pus pe mâncăruri vegane şi vegetariene de sezon”, a declarat guvernul cu privire la producţia aşteptată de la cei 50 de bucătari ai evenimentului. „Carnea şi peştele sunt considerate în mod deliberat doar „adaosuri”.”

Liderii din Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia şi Japonia vor avea, fără îndoială, probleme mai importante în minte decât bucătăria.

În condiţiile în care livrările de gaz rusesc se diminuează pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina, ministrul economiei, Robert Habeck, un ecologist, a fost nevoit să acorde o amânare a opririi centralelor germane pe cărbune.

G7

Grupul G7 (inițial G8) a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume. De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

Summitul reunește lideri din următoarele țări: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite.

G7 poate stabili agenda globală, deoarece deciziile luate de aceste mari puteri economice au un impact real. Atunci când liderii G7 convin asupra direcției de urmat pe o anumită problemă de politică, decizia se propagă în multe alte organizații și instituții internaționale.