Infofinanciar > Lumea la zi > Germania la nivel de „alarmă”! Țara intră în faza a doua a planului de urgență privind gazele naturale
Lumea la zi

Germania la nivel de „alarmă”! Țara intră în faza a doua a planului de urgență privind gazele naturale

gaze naturale
ziarullumina.ro

Germania intră în faza a doua a planului de urgență pentru gaze naturale, în timp ce Rusia încetinește aprovizionarea. Germania încearcă să reducă cererea de gaze pentru a evita penuria de gaze pe termen lung, în timp ce Rusia reduce fluxul de gaze. În consecință, prețul gazelor pentru consumatori ar putea crește și mai mult.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat joi că țara va intra în faza 2 a planului de urgență în trei etape privind gazele naturale. Trecerea la nivelul de „alarmă” are loc pe fondul amenințării că Rusia, principalul furnizor de gaze al Germaniei, ar putea înceta furnizarea combustibilului, pe fondul tensiunilor legate de invazia Moscovei în Ucraina, conform publicației germane DW.

În ce constă faza 2 a planului de urgență?

În Faza 2, utilităților li se permite, teoretic, să transfere prețurile ridicate către clienți, contribuind astfel la scăderea cererii în încercarea de a preveni penuria de aprovizionare pe termen lung. Cu toate acestea, acest lucru nu s-ar întâmpla automat, fiind nevoie de avizul oficial al Agenției Federale pentru Rețele (Bundesnetzagentur), care este autoritatea de reglementare pentru gaze și electricitate.

Anunțul fazei 2 este o condiție prealabilă pentru planurile guvernului de a angaja mai multe centrale electrice pe bază de cărbune pentru a evita utilizarea gazului în producția de electricitate.

Doar în cadrul fazei 3, nivelul de „urgență”, Bundesnetzagentur ar fi chemată să raționalizeze gazul. Gospodăriile private se bucură de protecții speciale și ar primi gaz cât mai mult timp posibil, în timp ce industria ar trebui să suporte penuria. Spitalele, centrele de îngrijire a pacienților internați, centrele pentru îngrijirea și sprijinirea persoanelor cu handicap, precum și pompierii, poliția și forțele armate ar beneficia, de asemenea, de un statut protejat.

Germania se află în faza 1 a planului său de urgență de la sfârșitul lunii martie.

Furnizorul rus Gazprom a redus săptămâna trecută fluxurile prin conducta Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate, iar experții spun că este doar o chestiune de timp până când aprovizionarea va fi întreruptă complet.

Habeck, Ministrul Economiei din Germania a descris situația ca fiind „gravă”, a calificat reducerea furnizării de gaze de către Rusia drept „un atac economic împotriva noastră”.

El a spus că președintele rus Vladimir Putin a vrut să semene incertitudine, să crească prețurile și să creeze disensiuni.

„Ne aflăm într-o criză a gazului”, a mai adăugat Habeck. „De acum încolo, gazul este o marfă în criză de aprovizionare. Prețurile sunt deja ridicate și trebuie să ne gândim la noi creșteri”, susține el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.