Infofinanciar > Lumea la zi > Conflictul de la Kaliningrad. SUA: „Ne susținem aliații noștri din NATO și susținem Lituania”
Lumea la zi

Conflictul de la Kaliningrad. SUA: „Ne susținem aliații noștri din NATO și susținem Lituania”

kaliningrad-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA și-a declarat sprijinul pentru Lituania, după amenințările rușilor împotriva Lituaniei. Statul baltic a introdus restricții de tranzit pentru mărfurile care merg din Rusia către Kaliningrad și se află sub sancțiunile UE. Lituania este stat NATO din 2004.

„Ne-am consolidat angajamentul față de Alianță, am întărit flancul estic al NATO, în special acele țări care se află în prima linie a amenințărilor rusești. Un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. Ne susținem aliații noștri din NATO și susținem Lituania.” a declarat Ned Price, conform AFP.

După ce Rusia a promis în cursul zilei de marți că va lua măsuri împotriva Lituaniei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat marți că Statele Unite sunt pregătite în orice moment să intervină în baza Articolului 5 din tratatul Alianței Nord Atlantice.

Rusia a acuzat Lituania de încălcarea dreptului internațional și a mai multor acorduri semnate în 2004 în care se stipulează că niciuna dintre țări nu va interveni în rețelele de transport ale celeilalte.

„În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a scris pe Telegram Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei, conform Hotnews.ro.

Istoria regiunii Kaliningrad

Kaliningradul este o regiune cu o suprafață de 8.000 de kilometri pătrați se află între Polonia și Lituania și are deschidere la Marea Baltică. Înaintea celui de-al doilea război mondial aparținea Germaniei și se numea Konigsberg, fiind orașul de încoronare al regilor prusaci.

După război, când s-au trasat noile granițe ale Europei, Stalin a cerut și a primit regiunea, pe care a reboteazat-o în cinstea unui revoluționar bolșevic, Mihail Kalinin.

Kaliningrad a jucat un rol foarte important în timpul Războiului Rece, atunci când acolo erau staționate trupe masive, precum și multe echipamente de luptă. După destrămarea URSS-ului, Kaliningrad a rămas izolat între două state UE și anual, milioane de tone de cărbune și petrol sunt transportate din Rusia. Transportul se face majoritar cu trenul, aproximativ 100 de trenuri ruseșto tranzitează lunar Lituania

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.