Infofinanciar > Lumea la zi > The Washington Post: Care este poziția candidaților republicani la alegerile prezidențiale din 2024 cu privire la Ucraina
Lumea la zi

The Washington Post: Care este poziția candidaților republicani la alegerile prezidențiale din 2024 cu privire la Ucraina

SUA, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Câmpul republicanilor care candidează la președinție sau care fac demersuri pentru a intra în cursă este divizat în privința războiului din Ucraina. Unii, cum ar fi fostul președinte Donald Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, au sugerat că acordarea de asistență suplimentară Ucrainei nu este o prioritate strategică de top pentru Statele Unite. Alții, cum ar fi fostul ambasador al ONU Nikki Haley, susțin că sprijinirea Ucrainei este un interes vital pentru Statele Unite.

Dezacordul dintre acești republicani se conturează ca o potențială dezbatere pe termen mai lung în cadrul competiției, pe măsură ce câmpul candidaților se formează. Iată care este poziția candidaților prezidențiali republicani declarați și neanunțați încă, începând cu liderii în sondaje (Trump și DeSantis, un potențial candidat), precum și a adversarilor declarați ai lui Trump (Nikki Haley și Vivek Ramaswamy) și a altor posibili candidați (Asa Hutchinson, Mike Pence, Mike Pompeo, Tim Scott și Chris Sununu).

Donald Trump consideră că Vladimir Putin a făcut o mișcare genială

Fostul președinte, care, în timpul mandatului, a fost pus sub acuzare pentru acuzații legate de încercarea sa de a refuza ajutorul militar pentru Ucraina și de a face presiuni asupra țării pentru a-l investiga pe actualul președinte Joe Biden, l-a lăudat pe Vladimir Putin și a fost deschis în ceea ce privește pozițiile sale privind Rusia și Ucraina.

În primele faze ale invaziei Rusiei în Ucraina, Trump l-a numit pe Putin „isteț” și a spus că mișcarea a fost „genială”. De asemenea, Trump a afirmat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Trump ar fi fost încă președinte și a căutat să arunce vina pentru invazie asupra lui Biden.

Donald Trump este unul dintre cei câțiva candidați actuali sau potențiali care au răspuns la un chestionar al prezentatorului Tucker Carlson de la Fox News. Ca răspuns la întrebarea dacă opoziția față de Rusia este un „interes strategic național american vital”, Trump a spus într-o declarație: „Nu, dar este pentru Europa. Dar nu și pentru Statele Unite”.

Trump a calificat invazia drept un „asalt sângeros și costisitor” și a propus ca Biden să convoace Rusia și Ucraina pentru a ajunge la un acord.

Trump i-a spus lui Carlson că Statele Unite ar trebui „să spună Ucrainei că nu vor mai veni prea mulți bani de la noi”.

Ron DeSantis nu susține ajutorul militar pentru Ucraina

În răspunsul său la întrebările lui Carlson, guvernatorul Floridei a adoptat o poziție similară cu cea a lui Trump, numind invazia Ucrainei „o dispută teritorială” și a spus că „deși SUA are multe interese naționale vitale… a se încurca și mai mult într-o dispută teritorială între Ucraina și Rusia nu este unul dintre ele”.

DeSantis a declarat că obiectivul ar trebui să fie pacea, dar că Statele Unite nu ar trebui să furnizeze trupe sau „să permită Ucrainei să se angajeze în operațiuni ofensive dincolo de granițele sale” prin furnizarea de F-16 sau rachete cu rază lungă de acțiune. „Nu putem prioritiza intervenția într-un război străin în escaladare în detrimentul apărării propriei noastre patrii”, a spus el.

Ron DeSantis a declarat că o schimbare a regimului rusesc ar face mai probabilă utilizarea armelor nucleare și a avertizat că un înlocuitor al lui Putin ar putea fi „și mai nemilos”.

Poziția lui DeSantis marchează o schimbare față de poziția sa ca membru al Congresului – el a susținut înarmarea Ucrainei în 2015, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Nikki Haley:  „Acesta nu este un război despre Ucraina, este un război despre libertate”

Fostul ambasador al ONU a adoptat o abordare diferită de cea a lui Trump și DeSantis, afirmând că opoziția față de Rusia în Ucraina este un interes strategic american vital. Ea a avertizat că „dacă Rusia câștigă, atunci cei mai apropiați aliați ai săi, China și Iranul, vor deveni mai agresivi”, reluând comentariile sale despre Ucraina din timpul campaniei electorale.

„Acesta nu este un război despre Ucraina. Acesta este un război despre libertate. Și este unul pe care trebuie să îl câștigăm”, a declarat Haley la un eveniment de politică externă din Clive, Iowa, la 10 martie. „Nu cred că trebuie să trimitem trupe pe teren, dar cred că trebuie să ne întâlnim cu aliații noștri și să ne asigurăm că au echipamentul de care au nevoie”.

Ca răspuns la chestionarul lui Carlson, Haley a declarat că Statele Unite ar trebui să ajute Ucraina să lupte împotriva Rusiei prin furnizarea de „arme convenționale”, dar că nu ar trebui să contribuie cu trupe, bani sau cecuri în alb.

Haley a spus că liderii ruși sub conducerea lui Putin sunt „printre cei mai răi din lume”, dar că „nu ar trebui să fie responsabilitatea Americii să încerce să schimbe vreun regim străin doar pentru că avem motive întemeiate să nu ne placă”.

Vivek Ramaswamy vrea sistarea sprijinului pentru Ucraina

Ramaswamy, un bogat antreprenor în domeniul tehnologiei care și-a anunțat luna trecută campania pentru președinție, a declarat că a se opune Rusiei în Ucraina nu este un interes strategic vital și că adevăratul interes vital este independența energetică.

Ramaswamy a declarat în răspunsul său către Carlson: „Dacă aș fi președinte în acest moment, aș limita orice finanțare sau sprijin suplimentar pentru Ucraina„. El a spus că Statele Unite ar trebui să urmărească prin „împingerea – zdruncinarea, dacă este necesar – europenilor să aibă grijă de ei înșiși”.

El a mai scris pe Twitter: „Principalul lucru ar trebui să fie cel mai important: concentrați-vă pe China. China vrea ca războiul din Ucraina să dureze cât mai mult posibil pentru a epuiza capacitatea militară occidentală înainte de a invada Taiwanul. Funcționează: credem că *arătăm* mai puternici ajutând Ucraina, dar de fapt *devenim* mai slabi față de China.”

Asa Hutchinson: „Cred că ar fi o greșeală să retragem finanțarea pentru Ucraina”

Fostul guvernator al statului Arkansas a declarat luna trecută într-o declarație că „nu trebuie să fim miopi când vine vorba de a oferi asistență poporului ucrainean în conflictul acestuia cu Rusia. Dacă stăm deoparte și lăsăm această națiune să se clatine, lăsăm o Rusie ostilă la ușa aliaților noștri din NATO”.

Hutchinson a declarat că susține ajutorul financiar și militar pentru Ucraina. „Cred că ar fi o greșeală să retragem finanțarea pentru Ucraina în această luptă extraordinară împotriva Rusiei și a agresiunii Rusiei împotriva teritoriului suveran al Ucrainei”, a declarat el într-un interviu acordat CNN în toamna anului trecut.

Mike Pence: „America are obligația de a conduce lumea liberă”

Fostul vicepreședinte se află în tabăra susținerii Ucrainei împotriva Rusiei, spunând că există mize mai mari în balanță.

Ca răspuns la comentariile lui DeSantis cu privire la Ucraina, Pence a declarat pentru New Hampshire Today: „Războiul care are loc în Ucraina în acest moment nu este o dispută teritorială. Este rezultatul unui război de agresiune neprovocat de către Rusia. Rusia încearcă să redeseneze liniile internaționale prin forță”.

La fel ca Haley, Pence a avertizat că, dacă Putin reușește în Ucraina, nu se va opri acolo și că susținerea Ucrainei trimite un semnal și Chinei. El a spus că nu crede într-un cec în alb pentru Ucraina, „dar reținerea sau reducerea sprijinului va avea consecințe”.

Pence a declarat joi, în New Hampshire, că „în calitate de lider al lumii libere, ca arsenal al democrației, cred că America are obligația de a conduce lumea liberă, de a oferi armatei ucrainene sprijinul de care are nevoie pentru a respinge invazia rusă”.

Mike Pompeo: „Ar trebui să facem tot ceea ce ne cer ucrainenii să facem”

„A ajuta Ucraina să pună capăt invaziei lui Putin este absolut în interesul nostru vital”, a declarat fostul secretar de stat într-un tweet în această săptămână. „Este în interesul economiei noastre și al securității noastre naționale. O victorie a lui Putin nu ar face decât să întărâte PCC”, referindu-se la Partidul Comunist Chinez.

Pompeo l-a lăudat pe Putin ca fiind un om de stat talentat și priceput, dar a mai spus că președintele rus „vrea să facă rău poporului american”.

El a susținut că „Cea mai bună modalitate de a pune capăt acestui război este de a oferi Ucrainei armele necesare pentru a câștiga”. În ianuarie, Pompeo a declarat pentru Fox News: „Ar trebui să facem tot ceea ce ne cer ucrainenii să facem. Ei nu ne-au cerut să ne trimitem soldații. Nu ne-au cerut 82-a aeropurtată. Ei au spus pur și simplu: „Furnizați-ne lucrurile de care avem nevoie”

Tim Scott se teme de puterea Chinei

Senatorul din Carolina de Sud a declarat, ca răspuns la chestionarul lui Carlson, că „degradarea armatei ruse este în interesul nostru național vital”. Într-o declarație din martie 2022, când a votat pentru aprobarea cheltuielilor pentru apărare, el a spus: „Forța americană acasă și în străinătate este singura modalitate de a asigura securitatea și libertatea pentru poporul nostru astăzi și pentru generațiile viitoare”.

Ca și alți potențiali candidați, el a declarat, ca răspuns la chestionarul lui Carlson, că „nu există un cec în alb. Ne vom asigura că există responsabilitate”.

De asemenea, el a legat situația din Ucraina de China și a spus: „Ei sunt parteneri cu Putin, ceea ce înseamnă că este vorba de dușmănie cu noi”.

„Sub administrația Biden, slăbiciunile noastre pe scena mondială au încurajat inamici precum Vladimir Putin să lanseze un genocid malefic împotriva Ucrainei. Femeile și copiii sunt victime, chiar ținta unor atacuri”, a spus el într-un discurs ținut la Biblioteca Reagan în aprilie anul trecut. „Doctrina Reagan de „Pace prin putere” este necesară acum, la fel cum a fost în timpul Războiului Rece”.

Chris Sununu: „Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”

Guvernatorul din New Hampshire a denunțat declarația lui DeSantis potrivit căreia invazia Rusiei echivalează cu o „dispută teritorială”.

„Aceasta nu este o dispută teritorială, este o națiune suverană, iar Statele Unite trebuie să câștige acolo. Este în interesul direct al securității naționale a Statelor Unite să câștige, să se asigure că Ucraina câștigă. Nu trebuie să punem trupe pe teren și să zburăm cu avioane. Se poate face în mod clar și fără asta. Dar trebuie să îl susținem pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a declarat Sununu pentru New Hampshire Today săptămâna aceasta, potrivit The Washington Post.