Info

Declarațiile românilor din Moscova. Mobilizarea lui Putin a stârnit haos și suferință în Rusia

Putin, Sursă foto: Știrile ProTV
Putin, Sursă foto: Știrile ProTV

Un cetățean româno-moldovean a descris atmosfera care a cuprins Rusia după anunțul „mobilizării parțiale” făcut de Vladimir Putin.  Declarațiile președintelui rus au stârnit un adevărat haos în rândurile populației, dar mai ales, în rândul bărbaților eligibili pentru serviciul militar.

Românul care are toată familia în Moscova a mărturisit că este îngrijorat cu privire la siguranța lor. „E haos, sunt lacrimi, e nesiguranța zilei de mâine, e nesiguranță totală. Tot ce îmi spun este că mai mult ca sigur vor fi trei valuri de mobilizări. Ce se cere în momentul ăsta sunt cei care au făcut armata, pe vremea Uniunii Sovietice sau acuma, după ce s-a destrămat Uniunea. Cei care au specialități sau specializări în armată, nu neapărat militari de profesie, care știu să tragă.” a declarat el, conform B1tv.

Mobilizarea lui Putin a stârnit haos și suferință în Rusia

Familia și prietenii  românului se tem deoarece au vârsta necesară pentru serviciul militar „Cei de la mine din familie sunt puțin speriați pentru că sunt tineri, n-au făcut deloc armată. În primul val au zis că sigur nu nimeresc, însă au primit telefoanele de la comandamentul regional să întrebe dacă sunt pe teritoriul Federației Ruse în momentul ăsta, ei având și dublă cetățenie”. Acesta a mai spus că nici măcar persoanele cu boli mentale nu sunt scutite de mobilizarea rusească „Am vorbit cu foști colegi de generală, că noi suntem născuți în Uniunea Sovietică și unul dintre ei este chiar trecut prin niște peripeții din regimul Putin cu rămas fără business, luat, business, cu probleme mari. El a zis că sigur nu scapă de recrutare-  e de vârsta mea –  nici fiul lui, deși fiul lui a terminat școala militară și are pregătire militară, A zis că are un certificat care îl scutește cumva cu probleme mentale, dar a zis că sigur nu scapă”, a declarat acesta, conform sursei citate.

Însă, există și persoane care sunt dispuse să lupte pentru Putin, românul a susținut că: „În principiu îi îndeamnă acei vecini foarte puternici care te împing să faci ceva și să ajuți țara. Nu sunt atât de mulți, dar sunt destui încât să pună o presiune peste tine. Dar, efectiv este frica tuturor să vorbească și cu vecini, și cu prieteni”.

Miercuri, 21 septembrie, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat finalizarea completării a trei batalioane de voluntari. Edilul a scris pe canalul său de Telegram că: „Deja astăzi, câteva mii de voluntari de la Moscova iau parte la lupte cu armele în mână. Au fost completate trei batalioane – „Donskoi”, „Gheorgievskii” și „Marșalul Katukov” ”, conform sursei citate.  Mai mult, el a continuat discursul specific rusesc, conform căruia împotriva Moscovei nu luptă doar Ucraina, ci și trupe din țările membre NATO.