Lumea la zi

The Hill: Amenințările nucleare făcute de Putin stârnesc tensiuni la nivel global

putin nyt.com
sursa foto nyt.com

Noul apel al Rusiei de a pune Occidentul în gardă în ceea ce privește amenințarea nucleară și de a dubla războiul din Ucraina a sporit temerile SUA privind un potențial conflict nuclear.

În discursul național televizat susținut ieri, președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a aproximativ 300.000 de soldați suplimentari pentru conflictul început acum aproape șapte luni, făcând amenințări explicite cu privire la folosirea arsenalului nuclear al Moscovei în acest proces.

Avertismente au venit ca urmare a dificultăților pe care Moscova pare să le aibă în campania sa militară împotriva Kievului. Acestea semnalează faptul că Putin își simte vulnerabilitatea și nu are altă opțiune decât să-și intensifice amenințările, spun experții.

„Putin este un maestru al tacticilor înșelătoare și al înșelăciunii și, într-o anumită măsură, ignorăm pe riscul nostru amenințările pe care le face, în special în domeniul nuclear”, a declarat ambasadorul de carieră Thomas Pickering, care a fost ambasador al SUA la Organizația Națiunilor Unite (ONU), precum și în Rusia.

Avertismentele Rusiei trebuie luate în serios

„Chiar dacă un număr mare de americani vor să le desconsidere sau cred că sunt atât de exagerate sau iraționale încât nu se vor realiza într-un fel sau altul… avertismentele sale trebuie luate foarte în serios”, a declarat Pickering pentru The Hill.

Putin a făcut în repetate rânduri amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului de când a început invazia sa în Ucraina, la 24 februarie, deși oficialii americani au minimizat în general temerile că liderul rus ar putea da curs acestor amenințări.

Dar avertismentele sale de miercuri – care au acuzat SUA și aliații săi de „șantaj nuclear” și de faptul că se pregătesc să „distrugă” țara sa – au avut un ton mai amenințător.

„Vreau să vă reamintesc că și țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar unele componente sunt mai moderne decât cele ale țărilor NATO”, s-a lăudat Putin în discursul televizat la nivel național.

„Când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, noi, desigur, vom folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru.”, a adăugat el.

Potrivit oficialilor, administrația Biden ia foarte în serios ultimul discurs al lui Putin de această dată.

„Este o retorică iresponsabilă pentru o putere nucleară să vorbească în acest fel, dar nu este atipică pentru modul în care a vorbit în ultimele șapte luni și o luăm în serios”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, pentru emisiunea „Good Morning America” de la ABC. „Monitorizăm cât putem de bine poziția lor strategică, astfel încât, dacă trebuie, să o putem modifica pe a noastră”.

Președintele Biden, în discursul său adresat liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU mai târziu miercuri, a calificat cele mai recente amenințări nucleare ale lui Putin drept o „nesocotire a responsabilităților regimului de neproliferare”.

Războiul nu merge conform planurilor lui Putin

Analiștii în domeniul securității naționale consideră că intensificarea retoricii lui Putin este un semn revelator al temerilor acestuia de a pierde războiul și de a se menține la putere în Rusia.

Kremlinul a primit o serie de lovituri de la începutul lunii, când Ucraina, ajutată cu sprijin și arme occidentale, a lansat o contraofensivă și a recucerit mari porțiuni din teritoriul său.  Au apărut rapoarte despre trupele rusești care au fugit de pe front, în unele cazuri înapoi peste granița rusă, lăsând în urmă arme și echipamente valoroase.

Pierderile au provocat critici intense la adresa lui Putin din partea propriilor politicieni și lideri, unii dintre ei cerându-i demisia. Alții au cerut încetarea conflictului sau o schimbare de tactică.

„Discursul președintelui Putin demonstrează că războiul nu decurge conform planurilor sale. El a făcut o mare greșeală de strategie”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Reuters.

Pickering, care a fost ambasador al SUA în Rusia la mijlocul anilor 1990, crede că Putin simte presiunea pe care i-au adus-o eșecurile războiului și că acum dorește să rămână la putere cu orice preț. „El se află acum într-o situație în care aceste două amenințări pe care le-a înaintat sunt… concepute într-un fel sau altul pentru a se asigura că atât rămâne la putere, cât și că domină scena de conducere din Rusia”, a declarat Pickering. El a avertizat că Putin ar putea exploata în continuare arsenalul său nuclear, în special pe măsură ce situația sa devine tot mai periculoasă, și că Occidentul ar face bine să evite să facă schimb de amenințări cu el.

Părerile experților sunt împărțite

„Cred că el știe foarte bine că, dacă începe ceva care să ducă la un schimb nuclear, ar putea scăpa foarte repede de sub control și nimeni nu ar ști cum să îl oprească. Și mă tem de asta de ani de zile. Situația este îngrijorătoare”, a spus Pickering.

Alți specialiști precum Caitlin Talmadge, expert în politică nucleară la Universitatea Georgetown, consideră că recenta încercare a lui Putin de a mobiliza mai multe forțe este un indiciu că nu este încă pregătit să recurgă la mijloace nucleare în război.

„Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”, a spus Talmadge într-o declarație pentru The Hill. „În ciuda retoricii nucleare a lui Putin, acest efort de a-și resuscita forțele convenționale printr-o mobilizare parțială indică faptul că nu este dornic să apeleze la arme nucleare. El încearcă să găsească mai multe trepte non-nucleare pe scara escaladării”.