Lumea la zi

The Moscow Times: Cum arată Sankt Petersburg după opt luni de război

The Moscow Times: Cum arată Sankt Petersburg după opt luni de război
sursa foto kayak

Sankt Petersburg, renumit ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, pare la prima vedere să nu se fi schimbat în mod evident de când a început războiul din Ucraina, în urmă cu opt luni. La o privire mai atentă, însă, nu totul este chiar așa cum pare.

Mall-urile, de exemplu, par goale, odată cu plecarea în masă a mărcilor occidentale din Rusia, iar cinematografele proiectează acum filme clasice mai degrabă decât cele mai recente blockbustere de la Hollywood. Mergând pe principala arteră a orașului, Nevsky Prospekt, se observă numărul de vitrine goale în care sunt afișate panouri cu „de închiriat”, toate acestea contribuind la o atmosferă dezolantă, plină de incertitudine.

Propaganda de război de pe străzile Sankt Petersburgului

Cu toate acestea, viața merge înainte, iar în oraș continuă să vină un număr semnificativ de turiști din alte părți ale Rusiei, în ciuda vremii ploioase de toamnă târzie. Scena gastronomică din Petersburg este cumva încă în plină expansiune, cu noi localuri care se deschid în fiecare săptămână, iar teatrele și sălile de concerte sunt pline, deși, desigur, în aceste zile, doar cei care nu s-au pronunțat împotriva războiului au voie să cânte, relatează o jurnalistă de la The Moscow Times.

Protejate de bogăția lor, Moscova și Sankt Petersburg vor fi, cu siguranță, ultimele locuri din Rusia care vor resimți efectele războiului din Ucraina. Cu toate acestea, prețurile la alimente au sărit cu până la 40% și, chiar dacă rafturile supermarketurilor sunt încă pline, multe produse importate nu mai sunt disponibile, iar prețul alimentelor pentru copii și al produselor de igienă a crescut vertiginos.

Propaganda pro-război poate fi văzută peste tot în oraș, cu afișe cu sloganuri precum „noi nu-i abandonăm pe ai noștri” în metrou, precum și în toate clădirile guvernamentale. Există, de asemenea, panouri publicitare în tot orașul cu fotografii ale soldaților ruși și cu sloganul „Glorie eroilor!”. Toate mașinile de poliție poartă acum simbolul „Z” pro-război și uneori văd și mașini private care le afișează, ceea ce mă sperie, relatează jurnalista.

Adevărul este mult prea dureros pentru a fi confruntat

Nu m-am mai uitat la televiziunea de stat rusă de când au acoperit atacul terorist din Beslan, acum 18 ani, dar fluxul de propagandă de acolo este neîncetat, fiind unul dintre motivele pentru care milioane de oameni încă îl susțin pe Putin și invazia sa în Ucraina. Pentru mulți, este mai ușor să creadă pur și simplu ceea ce li se spune la televizor decât să încerce să afle adevărul. Cu toate acestea, mulți pur și simplu nu vor să știe ce se întâmplă cu adevărat, deoarece este atât de devastator și preferă să nu se confrunte cu el.

Din fericire, sunt înconjurată de oameni care gândesc la fel ca mine, care văd războiul ca pe o tragedie și nu au nevoie să se certe pe tema asta. Dar am și prieteni care nu mai vorbesc cu părinții lor și care cred cu adevărat că armata rusă „salvează” Ucraina de naziști și că NATO vrea să distrugă Rusia. Ei își văd copiii ca pe niște trădători pentru că nu susțin războiul. Unuia dintre prietenii mei i s-a spus „dacă nu-ți susții propria țară, nu vrem să te mai vedem la noi acasă”.

Nimeni din Rusia nu credea că ar putea avea loc un război, dar acum este foarte clar că guvernul rus îl plănuiește de ani de zile. Viețile a milioane de oameni au fost schimbate pentru totdeauna, iar țara mea este de vină. Mulți dintre prietenii mei se simt neputincioși și, de când a fost declarată mobilizarea , speriați.

Războiul a schimbat ireversibil viețile oamenilor

Unul din doi oameni pe care îi cunosc a părăsit acum Rusia, plănuiește să părăsească Rusia sau, în esență, se ascunde pentru că înțelege că nimeni nu este în siguranță în fața deciziilor statului rus. Ori de câte ori văd bărbați tineri în oraș, vreau întotdeauna să-i întreb dacă sunt în siguranță, dacă au un plan, dacă vor rămâne în Rusia, dacă îi pot ajuta în vreun fel.

Pentru mine, adevărații eroi sunt cei care refuză să se înarmeze împotriva vecinilor lor, cei care cred că violența nu poate fi justificată în nicio circumstanță, oamenii care cunosc valoarea vieții și decid în schimb să lupte împotriva nebuniei care conduce mașina de război.

Nu trece o singură zi fără ca eu să agonizez în legătură cu războiul și să vorbesc cu prietenii și familia mea despre el. Ziua mea începe și se termină cu știrile. Nu-mi pot imagina prin ce trece poporul ucrainean, nu-mi pot imagina prin ce trec femeile ruse ai căror soți și fii sunt mobilizați.

Nu vreau să încetez să mai simt și să devin indiferentă, nu vreau să mă obișnuiesc pur și simplu cu asta. Dar încerc, de asemenea, să îmi trăiesc viața aici și acum, pentru că nu știi niciodată ce va urma. Viața se poate schimba într-o singură clipă, așa cum s-a întâmplat pentru atât de mulți oameni în urmă cu opt luni.