Lumea la zi

India vrea pace între Rusia și Ucraina! Mesajul premierului indian, Narendra Modi

Putin și Narendra Modi, Sursă foto: The Hindu
Sursă foto: The Hindu

Premierul Indiei, Narendra Modi, a transmis marți, în discursul său susținut la summitul G20 de la Bali, că între Rusia și Ucraina trebuie să aibă loc negocieri de pace, care să pună capăt războiului. Acesta a mai subliniat că țările lumii trebuie să fie responsabile pentru a putea crea o nouă ordine mondială în era post-Covid.

„Am spus în repetate rânduri că trebuie să găsim o modalitate de a ne întoarce pe calea încetării focului și a diplomației în Ucraina”, a mărturisit Modi. De asemenea, premierul indian a mai spus că este necesar „să arătăm o hotărâre concretă și colectivă pentru a asigura pacea, armonia și securitatea în lume”.

Administrația de la New Delhi a păstrat relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Rusia. Însă, în ultima perioadă, India a pledat pentru oprirea conflictului militar din Ucraina și, de asemenea, pentru începerea negocierilor de pace între cele două țări beligerante.

De asemenea, la întâlnirea cu Vladimir Putin din cadrul summitului din Uzbekistan, Modi i-a transmis președintelui rus că „acum nu este momentul pentru război”.

Chiar dacă India s-a abținut la toate voturile și rezoluțiile lansate de ONU care au condamnat invazia rusească în Ucraina, în spatele cortinei Modi a rămas în contact permanent cu Putin, cu care are o relație diplomatică bună, scriu cei de la G4Media.

Comerțul dintre cele două țări s-a dublat

Chiar dacă majoritatea țărilor au decis să rupă orice relație comercială cu Federația Rusă după începerea războiului din Ucraina, India a decis nu doar contrariul, ci și să-și dubleze comerțul cu Moscova. Acest fenomen a fost datorat în principal cantității foarte mari de țiței rusesc pe care a cumpărat-o India la un preț mult mai mic decât cel înregistrat pe piețele internaționale. Astfel, Rusia a oferit Indiei aproximativ 1 milion de barili de petrol pe zi.

„Departamentul de Comerț din India a menționat că este pregătit să susțină inițiativa și, pe baza feedback-ului diverșilor exportatori și entități de afaceri, fiind încrezător că va dubla comerțul dintre India și Rusia în viitorul apropiat, iar acest lucru va fi stimulat în continuare de utilizarea rupiilor (n.r. moneda proprie.) pentru decontarea comerțului”, a susținut premierul Indiei, Narendra Modi, potrivit celor de la ziare.com.

De altfel, la începutul lunii noiembrie, ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-au întâlnit la Moscova. În cadrul acestei întâlniri bilaterale, India a menționat că va continua să întrețină nivelul comerțului cu Rusia la un nivel ridicat.

„În calitate de al treilea consumator de petrol și gaze din lume (India), în calitate de consumator unde nivelul veniturilor nu este foarte mare, este obligația noastră fundamentală să ne asigurăm că, consumatorul indian are cel mai bun acces posibil în cele mai avantajoase condiții pe piețele internaționale. Și în acest sens, sincer, am văzut că relația India-Rusia a funcționat în avantajul nostru”, a susținut Jaishankar.