Infofinanciar > Lumea la zi > Rishi Sunak ia măsuri serioase. Prim-ministrul britanic vrea să oprească trecerea ilegală a migranților
Lumea la zi

Rishi Sunak ia măsuri serioase. Prim-ministrul britanic vrea să oprească trecerea ilegală a migranților

Rishi Sunak, sursă foto SkyNews
Sursa foto: SkyNews

Primul ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, urmează să anunțe noi legi pentru a lua măsuri drastice împotriva trecerilor de migranți. Acesta le-a transmis celor ce sosesc cu bărci mici c dacă vor ajunge pe teritoriul englez în mod ilegal, nu vor putea rămâne.

Vorbind pentru Sunday Express, Rishi Sunak a declarat că el și consilieri de rang înalt de la Ministerul de Interne au elaborat noi legi pentru a-i împiedica pe avocați să folosească dreptul la viața de familie și legislația creată pentru a combate sclavia modernă pentru a-i împiedica pe clienții lor să fie deportați.

Migrația, una dintre prioritățile lui Sunak

„Am făcut din problema migrației ilegale una dintre cele cinci priorități ale mele, promițând să opresc bărcile o dată pentru totdeauna. Migrația ilegală nu este corectă față de contribuabilii britanici, nu este corectă față de cei care vin aici în mod legal și nu este corect ca bandelor criminale să li se permită să își continue comerțul imoral. Sunt hotărât să îmi respect promisiunea de a opri bărcile. Așa că nu faceți nicio greșeală, dacă veniți aici în mod ilegal, nu veți putea rămâne”, a declarat acesta.

Între timp, ministrul de Interne, Suella Braverman, a scris în Sun on Sunday că deja s-a ajuns la o limită în ceea ce privește migrația ilegală.

„Destul este destul. Poporul britanic vrea ca acest lucru să fie rezolvat. S-au săturat de discuții dure și acțiuni inadecvate. Trebuie să oprim bărcile. De aceea, atât eu, cât și primul ministru, am lucrat din răsputeri pentru a prezenta legi necesare și eficiente care să rezolve această problemă, o dată pentru totdeauna. Trebuie să fie faptul că, dacă vii aici ilegal, vei fi reținut și îndepărtat rapid. Legile noastre vor fi simple în intenție și în practică – singura rută către Marea Britanie va fi o rută sigură și legală. Până acum, laburiștii s-au opus fiecărui efort de a pune capăt migrației ilegale. Ei nu sunt serioși în ceea ce privește abordarea problemei care nu face decât să devină din ce în ce mai gravă și care permite bandelor criminale să exploateze persoanele vulnerabile. Primul ministru și cu mine vom face tot ceea ce este necesar. Ne puteți judeca după acțiunile noastre”, a declarat ministrul englez de Interne.

O nouă lege care vizează reducerea numărului de ambarcațiuni mici care traversează Canalul Mânecii este așteptată să fie anunțată marți.

Fără azil pentru migranți

Se așteaptă ca legislația să interzică cererile de azil din partea migranților care au călătorit în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici. Legea ar da puteri ministrului de Interne pentru a îndepărta orice persoană care sosește cu o ambarcațiune mică „cât mai curând posibil în mod rezonabil” în Rwanda sau într-o „țară terță sigură”.

Persoanele sosite nu vor putea solicita azil în timp ce se află în Regatul Unit și nu vor mai putea să se întoarcă în țară după ce sunt îndepărtate. Se așteaptă ca Braverman să prezinte planul marți, după ce Sunak a făcut din „oprirea ambarcațiunilor” una dintre cele cinci priorități ale sale.

De asemenea, cei doi urmează să se deplaseze vineri la Paris pentru discuții cu președintele francez Emmanuel Macron.

Christina Marriott, director executiv de strategie la Crucea Roșie, a calificat legislația drept „extrem de îngrijorătoare”.

„Ministerul de Interne știe, din propriile cercetări, că acest lucru va face, de asemenea, prea puțin pentru a împiedica oamenii să își riște viața pentru a căuta siguranță. Din nou și din nou, auzim de la oameni că nu au cunoștințe prealabile despre sistemul de azil din Marea Britanie, așa că înăsprirea acestuia nu este o strategie eficientă”, a declarat Marriott, conform news.sky.com.

Sonya Sceats, director executiv la Freedom from Torture, vede aceste propuneri de schimbare drept „răzbunătoare și disfuncționale”.

„Această legislație nu va face nimic pentru a reduce numărul de decese în Canalul Mânecii sau haosul și incompetența care afectează sistemul nostru de azil, și nici nu va garanta sanctuarul pentru cei care au nevoie de el. În schimb, va duce la mai mulți supraviețuitori ai torturii cărora li se va refuza în mod nedrept protecția și vor fi potențial mutați în Rwanda”, a continuat aceasta.

Migrația, o adevărată problemă pentru Marea Britanie

Cifrele Ministerului de Interne arată că 2.950 de migranți au traversat Canalul Mânecii în 2023 până în prezent. Cea mai recentă politică a guvernului, care vizează să împiedice migranții să vină în Marea Britanie, a fost împotmolită în controverse.

Schema din Rwanda face obiectul mai multor contestații legale. Niciun zbor care să ducă migranți în această țară nu a plecat.

Migrația va fi probabil unul dintre subiectele în discuție la Sophy Ridge of Sunday în această dimineață, la ora 8.30. Printre invitații lui Sophy se numără secretarul pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, și laburistul Jonathan Ashworth, secretarul din umbră pentru muncă și pensii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.