Infofinanciar > Lumea la zi > De ce se tem Statele Unite ale Americii? Bugetul record pe care îl propune Joe Biden pentru apărarea țării
Lumea la zi

De ce se tem Statele Unite ale Americii? Bugetul record pe care îl propune Joe Biden pentru apărarea țării

Joe Biden, sursa foto CNBC
Sursa foto: CNBC

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, a propus un buget destinat apărării și securității care reprezintă un record într-o perioadă de pace. Suma extraordinară de 886 de miliarde de dolari se acordă în contextul în care conflictul militar dintre Rusia și Ucraina capătă amploare la care se adaugă și îngrijorările legate de ascensiunea fulminantă a  Chinei.

Potrivit Reuters, liderul american cere un buget de 842 de miliarde de dolari pentru Pentagon şi alte 44 de miliarde pentru programele de securitate dezvoltate de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), de Departamentul de Energie dar şi de alte agenţii federale, însumându-se un buget total care ar ajunge la 886 de miliarde de dolari, spre deosebire de suma de 858 de miliarde solicitată în anul precedent.

Proiectul bugetar

Proiectul bugetar presupune creșteri de salariu de 5,2% pentru personalul care face parte din domeniul securității și investiții record în cercetare și dezvoltare.

Ținând cont de contextul actual în care Rusia se luptă cu Ucraina, iar China cunoaște o dezvoltare tot mai accentuată, Congresul a precizat că este de acord cu suplimentarea cheltuielilor bugetare luând în considerare solicitările Administraţiei Biden şi există marea posibilitate de a oferi fonduri speciale.

Relațiile dintre Statele Unite și China au devenit extrem de conflictuale din cauza unor probleme care variază de la comerț la spionaj, deoarece, cele două puteri concurează din ce în ce mai mult pentru influență în părți ale lumii aflate departe de granițele lor.

„Această solicitare de top servește ca punct de plecare util”, a declarat senatorul american Jack Reed, președintele Comisiei pentru servicii armate din Senat, atunci când cifrele bugetare au fost dezvăluite joi.

Acest buget va fi primul în care se vor achiziționa rachete și alte muniții cu contracte pe mai mulți ani, ceea ce este o rutină pentru avioane și nave, Pentagonul semnalând o cerere de durată producătorilor de muniții de top, cum ar fi Raytheon Technologies Corp (RTX.N), Lockheed Martin Corp (LMT.N) și Aerojet Rocketdyne Holdings Inc (AJRD.N).

Investițiile vizate

Războiul din Ucraina a arătat armatei americane că are nevoie să producă loturi mai mari de anumite tipuri de muniții, ceea ce ajută la explicarea contractelor multianuale pentru armament care ar putea fi folosit și într-un conflict militar cu China.

Bugetul sporește achiziția de rachete sofisticate, cum ar fi racheta mixtă aer-suprafață Standoff cu rază de acțiune extinsă (JASSM-ER) și racheta avansată aer-aer cu rază medie de acțiune (AMRAAM). Acestea „sunt pentru o strategie mai amplă, pentru o luptă de nivel superior. Nu sunt muniții terestre”, precum cele folosite în Ucraina, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

Până în prezent, fondurile pentru suplimentarea munițiilor trimise în Ucraina, inclusiv JAVELIN și sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), au fost gestionate prin fonduri suplimentare de 35,7 miliarde de dolari, adoptate în 2022. Ajutorul acordat de Pentagon Ucrainei în buget este același ca în anul precedent.

Dacă este nevoie de mai multe fonduri pentru Ucraina, a declarat înaltul oficial din domeniul apărării, ar putea fi elaborată o altă cerere suplimentară. Bugetul pentru 2024 se mândrește cu un buget de cercetare și dezvoltare de o mărime istorică pentru Pentagon – 145 de miliarde de dolari destinați dezvoltării de noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice, care sunt lansate în atmosfera superioară și pot evita chiar și sistemele radar avansate. Rusia a folosit aceste rachete în Ucraina, potrivit reuters.com.

Cererea de buget a lui Biden accelerează, de asemenea, ritmul Departamentului Apărării pentru cumpărarea avionului de luptă invizibil F-35 la 83. F-35 este cel mai mare program de armament al Pentagonului și va fi pivotul puterii aeriene a SUA în viitorul apropiat. În cererea de buget pentru 2023 se cereau 61 de avioane F-35 fabricate de Lockheed Martin, iar Congresul a crescut acest număr la 77. Printre celelalte priorități de top ale acestui buget se numără modernizarea „triadei” nucleare americane de submarine cu rachete balistice, bombardiere și rachete terestre, construcția de nave și dezvoltarea capacităților în spațiu.

De acest buget vor beneficia cei mai mari contractori americani din domeniul apărării, printre care Lockheed, Raytheon, Northrop Grumman Corp (NOC.N) și General Dynamics Corp (GD.N). O parte din această investiție este finanțată prin solicitarea de a retrage din uz echipamente precum două dintre navele de luptă litorale mai vechi ale Marinei, 32 de avioane de luptă F-22 Raptor ale Forțelor Aeriene care nu sunt pregătite de luptă și 42 de A-10 Warthogs mai vechi, pe care retragerea SUA din Afganistan anul trecut le-a făcut mai puțin esențiale, deoarece sunt vulnerabile în fața unor inamici mai sofisticați.