Info

Erdogan îl lasă pe Vladimir Putin la greu? Turcia trimite în Ucraina bombe cu dispersie din epoca Războiului Rece

Vladimir Putin și Recep Erdogan Sursa foto iDevice.ro
Vladimir Putin și Recep Erdogan, Sursa foto: iDevice.ro

Turcia a început să trimită Ucrainei o formă de bombă cu dispersie cu foc de artilerie, proiectată de SUA, la sfârșitul anului 2022, după luni de zile în care Kievul a implorat administrația Biden pentru aceste muniții, conform unor actuali și foști oficiali americani și europeni familiarizați cu această decizie.

Astfel, Kievului i se oferă o armă puternică, dar controversată pentru a distruge tancurile rusești și a ucide trupe pe câmpul de luptă.

Aliatul NATO a început să trimită primele loturi de așa-numitele muniții convenționale îmbunătățite cu dublă destinație (DPICM) în noiembrie 2022, care au fost fabricate în perioada Războiului Rece în cadrul unui acord de coproducție cu Statele Unite. Armele sunt concepute pentru a distruge tancurile prin spargerea în submuniții mai mici, care pot rămâne pe câmpul de luptă ani de zile dacă nu explodează imediat. Fiecare rundă împrăștie aproximativ 88 de bombe. Statelor Unite le este interzis să exporte DPICM-uri în conformitate cu legislația americană din cauza ratei ridicate de ratare.

Arme letale oferite  Ucrainei 

Munițiile cu dispersie lansate de artilerie ar putea fi letale pentru trupele rusești și pentru civilii ucraineni. Aceste arme au fost o cerere cheie făcută de Kiev către Washington. Ankara a început să transfere armele în noiembrie, au declarat actuali și foști oficiali americani și europeni pentru revista americană de știri, conform i24.news.tv.

Ea este interzisă de peste 100 de țări în cadrul Convenției privind munițiile cu dispersie. Turcia și SUA se numără printre cele 16 țări care nu au semnat tratatul internațional și care continuă să fabrice aceste arme. Cu toate acestea, legislația americană interzice exporturile de DPICM.

Fiecare rundă de bombă cu dispersie împrăștie aproximativ 88 de fragmente de bombă, care pot rămâne active pe câmpul de luptă ani de zile, reprezentând un pericol pentru civili. Acestea sunt concepute pentru a distruge tancuri prin explozia în sub-muniții mai mici.

Recep Erdogan primește titlul de „mediator al anului”

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a încercat să joace rolul de mediator între Moscova și Kiev. El a avut recent o nouă rundă de convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

Erdogan i-a spus lui Putin că este nevoie de o încetare unilaterală a focului pentru a susține eforturile de pace și pentru a crea o „viziune pentru o soluție echitabilă”, a declarat președinția turcă. La rândul său, Putin i-a spus lui Erdogan că este dispus să intre în discuții cu Kievul dacă Ucraina acceptă „noile realități teritoriale”, a precizat Kremlinul într-o declarație.

De asemenea, Putin „a recunoscut rolul distructiv al Occidentului, pompând arme în Kiev, furnizând informații și îndrumări”, a precizat Kremlinul.

Președinții au discutat, de asemenea, despre o serie de probleme energetice, inclusiv despre crearea unui hub de gaze în Turcia și despre construcția centralei nucleare de la Akkuyu, a precizat Kremlinul.

Erdogan și președintele rus au vorbit în repetate rânduri de când forțele rusești au invadat Ucraina în februarie. Turcia a acționat ca mediator alături de Națiunile Unite pentru a stabili un acord care să permită exporturile de cereale din porturile ucrainene.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin i-a spus din nou lui Erdogan că toate barierele în calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, pe care Rusia le consideră parte a acordului privind cerealele, ar trebui ridicate.